TIG staat voor Tungsten Inert Gas: tungsten is de Engelse benaming van wolfraam en inert gas is het type gas dat je gebruikt. Als je toevoegmateriaal gebruikt, heb je constant 2 handen nodig tijdens TIG lassen, waardoor het beschouwd wordt als de moeilijkste lastechniek.
Een groot verschil tussen MIG/MAG lassen en TIG lassen is de manier waarop de boog tot stand komt. Bij het MIG-MAG lassen wordt de lasboog tussen de lasdraad en het werkstuk getrokken. Daarnaast heeft de TIG lasmethode een langzamere lassnelheid. Bij MIG/MAG lassen wordt een constante spanning gebruikt (een zg.
Met TIG lassen kan een hoge laskwaliteit worden gerealiseerd. Dit komt doordat de lasser invloed heeft op het smeltbad en het lasproces langzaam verloopt. De verschillende lasparameters kunnen onafhankelijk worden geoptimaliseerd. Ook de kans op insluitsels is klein bij dit lasproces.
Omdat TIG lassen werkt met een gas zal er naast de lasmachine dus ook een gasfles meegenomen moeten worden. Dit maakt het iets minder geschikt om overal naartoe mee te nemen. Ook is TIG lassen minder geschikt voor buiten door de invloed van wind op het gas.
Rvs is niet de meest makkelijke staalsoort om te lassen, maar onmogelijk is het zeker niet. Net als bij aluminium zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, voordat je aan de slag gaat met dit materiaal.
Als vuistregel geldt dat bij argon als beschermgas en de meest gebruikte wolfraamelektrodediameters van 1 tot 4 mm, er elke minuut 5 tot 10 liter beschermgas moet worden toegevoegd.
TIG lassen staat voor Tungsten Inert Gas lassen. Bij dit proces wordt gebruik gemaakt van een niet afsmeltende wolfraam elektrode. TIG lassen is een proces wat veelal gebruikt wordt bij het lassen van RVS of aluminium. I.v.m. de lage efficiëntie wordt dit proces slechts beperkt ingezet binnen Tosec.
TIG lassen wordt bijna altijd gedaan met argon gas, omdat dit het goedkoopste gas is. Maar je kunt ook ook andere edelgassen, zoals helium, gebruiken. Daarnaast moet er een wolfraam elektrode in de lastoorts komen, om de vlamboog mee af te steken.
N.B. U kunt NIET TIG-lassen met Menggas en MIG/MAG-lassen met 100% Argon gaat ook niet!
TIG lassen is een geschikt proces voor het verbinden van de non-ferromaterialen. Het wordt vooral toegepast in dunne plaat van aluminium en RVS, maar kan ook voor staal gebruikt worden.
TIG lassen
TIG staat voor Tungsten Inert Gas: tungsten is de Engelse benaming van wolfraam en inert gas is het type gas dat je gebruikt. Als je toevoegmateriaal gebruikt, heb je constant 2 handen nodig tijdens TIG lassen, waardoor het beschouwd wordt als de moeilijkste lastechniek.
Elektrode lasapparaten zijn ideaal voor kleine reparatiewerkzaamheden. Daarnaast zijn ze vaak compact en draagbaar en daarom zeer geschikt voor voor doe-het-zelvers, aannemers en beginners. Het is een relatief traag lasproces, waarbij je beklede elektroden gebruikt als toevoegmateriaal om lasverbindingen te maken.
Bij het TIG-lassen van corrosievaste chroom/nikkelstaalsoorten worden hiervoor ook argon/waterstofmengsels (R1) gebruikt. Daarbij mag het waterstofgehalte niet hoger zijn dan 5 % te liggen om poriënvorming te voorkomen. Het beschermgasdebiet is afhankelijk van de gaskopdiameter en de omringende luchtstroming.
De eerste stap voordat je gaat leren lassen
Lasser is een mooi maar ook een zwaar beroep. Werken in verschillende moeilijke posities kan aan de orde komen. Daarnaast zijn ook de lasdampen schadelijk voor de gezondheid. Een lasser kan daarnaast ook last krijgen van de vonken die van het lasproces vrij kunnen komen.
Het TIG-lasproces en meer. Bij TIG-lassen (tungsten inert gas), komt de lasboog tot stand tussen een niet-verslijtende wolfraamelektrode ('tungsten') en het werkstuk. Het beschermgas is altijd een inert gas dat niet vanzelf reageert met het lasproces. Meestal is het beschermgas argon.
Om aluminium te lassen is een TIG of MIG/MAG lasapparaat met pulse functie onmisbaar. De pulse functie zorgt voor het pulseren tussen basisstroom en piekstroom. De piekstroom heb je nodig om door de bovenste laag, de oxidehuid, te branden. Deze heeft namelijk een hoger smeltpunt dan het aluminium zelf.
MAG-lassen van ongelegeerde en laag-gelegeerde staalsoorten: Voor het MAG-lassen van staal kan men 100 % CO2 gebruiken of een gasmengsel dat bestaat uit argon met 8 tot 25% CO2. Dit menggas reageert met de las en is daarom een actief gas door zijn oxiderende componenten (= metal active gas).
Edelgassen zijn geliefd om de inerte eigenschappen: dit betekent dat het argon gas niet reageert op andere stoffen en niet brandbaar, giftig of explosief is. Argon heeft echter wel een zuurstof verdrijvende werking, waardoor het in hoge concentraties tot verstikking kan leiden.
MAG lassen is met name geschikt voor deze staalsoorten. Als het gaat om roestvast staal (RVS) of laaggelegeerd staal met dunne plaatdiktes dan is ook TIG lassen geschikt. MIG lassen wordt ook veelvuldig toegepast op RVS.
Daarnaast kan een kwalitatief hoogwaardige las worden gelegd. Door deze eigenschappen is TIG lassen vooral geschikt voor aluminium en hooggelegeerd staal zoals roestvast staal. Wanneer dunne laaggelegeerde platen gelast moeten worden is het TIG lasproces ook geschikt.
MIG lassen maakt gebruik van een inert gas zoals argon in zuivere vorm of een menggas van argon en helium . MAG lassen gebruikt een actief gas, vaak een mengsel van inerte en actieve gassen. Bijvoorbeeld een menggas van argon met zuurstof en/of koolstofdioxide.
Bij het TIG lassen zijn er 50 Ampère per mm plaatdikte nodig voor aluminium en 30 ampère per mm voor inox en staal.
Men is van mening dat deze elementen in de lasrook van roestvast staal ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van lassers en mensen in de lasomgeving. Cr(VI)-rook is uiterst toxisch en kan schade toebrengen aan de ogen, huid, neus, keel en longen, en is kankerverwekkend.
Dergelijke verbindingslassen van roestvast staal aan ongelegeerd of laag gelegeerd staal zijn inderdaad wel degelijk mogelijk. Men noemt dit in de praktijk gemakshalve ook wel zwart/witverbindingen. Het is de meest voorkomende variant in de groep van ongelijksoortige lasverbindingen.
Wat is Pulse MIG lassen? Bij pulserend lassen heeft de stroombron twee verschillende niveaus van stroomsterkte. Er is een constante basisstroom, die de lasboog in stand houdt, met daaroverheen een (pulserende) pulsstroom, die zorgt voor het loslaten van de druppels toevoegmateriaal.