De huid wordt koud, bleek en droog en de onderkoelde persoon raakt vermoeid. Verder herken je een lichte onderkoeling aan beginnende blauwe vingers, tenen, oren en/of lippen en een zeer snelle en onregelmatige ademhaling.
Symptomen bij onderkoeling
De eerste onderkoelingsverschijnselen beginnen als de lichaamstemperatuur zakt naar 35 °C, je kunt dan last krijgen van desoriëntatie, verlaagde hartslag en verwardheid. Wanneer de temperatuur verder daalt naar 33°C krijg je last van spierstijfheid, grote pupillen en kramp.
Na tien tot vijftien minuten kan bewusteloosheid optreden door onderkoeling. Daarna wordt de kans op verdrinking groot. In water koelt het lichaam twintig keer sneller af dan in lucht.
Zodra de lichaamstemperatuur beneden 35°C daalt, spreek je van onderkoeling. De eerste symptomen zijn kippenvel, rillingen en agitatie. Je kunt verder suf en sloom worden en slaperig of dronken overkomen.
Breng het slachtoffer naar een warmere omgeving.Verwijder (knip) eventueel natte kleding.Wikkel het slachtoffer in een (isolatie)deken.Zorg dat die deken ook over het hoofd gaat.
Bied warme vloeistoffen aan, maar vermijd alcohol en cafeïne, die het warmteverlies versnellen. Let op: geef geen vloeistoffen als het slachtoffer braakt of als iemand bewusteloos is! Is er geen ademhaling meer? Start meteen met reanimeren.
Je kunt onderkoeling krijgen als je wordt blootgesteld aan langdurige kou, buiten of in een zeer koude omgeving. Je loopt een groter risico als je bejaard of erg jong bent, of ondergewicht of een slechte gezondheid heeft. Baby's kunnen ook onderkoeling ontwikkelen door in een koude kamer te slapen.
Lichaamstemperaturen onder de 27 °C zijn zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk, hoewel er gevallen bekend zijn waarbij een lichaamstemperatuur van 14 °C werd overleefd. Onderkoeling kan ook levensreddend zijn.
De grootte van de koude schock hangt af van hoe gewend je bent aan koud water. In heel koud water treedt er al na enkele minuten een verstijving van de spieren op, waardoor verdrinking mogelijk is. Een half uur later zal het lichaam onderkoelen: het heeft dan een inwendige temperatuur van minder dan 35°C.
Bij matige tot ernstige onderkoeling kan het bewustzijn van je slachtoffer gedaald zijn of zelfs afwezig zijn. Ga voorzichtig met dit slachtoffer om. Breng het slachtoffer naar een beschutte warme omgeving en pak hem warm in in dekens. Vergeet hierbij niet het hoofd in te pakken.
Het eerste stadium van onderkoeling is kippenvel. In het tweede stadium van onderkoeling gaat het lichaam rillen en treedt er soms agitatie op. Wanneer iemand opgewonden of rusteloos is, spreekt men van agitatie. In een volgend stadium wordt de patiënt suf en sloom, gaat hij slechter presteren.
Volgens wetenschappers is een natteboltemperatuur van 35 graden of meer dodelijk voor de mens. Zelfs in de schaduw en met voldoende water houd je het niet langer dan een paar uur vol. Al vanaf een natteboltemperatuur van een graad of 28 krijgt het lichaam het lastig en kunnen gezondheidsklachten optreden.
Onderkoeling / hypothermie bij drenkelingen
Lichaamstemperaturen onder de 27 °C zijn zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk. De tijd die het duurt voor een slachtoffer in kritieke toestand verkeert is afhankelijk van de watertemperatuur. We spreken van koud water wanneer de watertemperatuur onder de 20 °C is.
En bij -60 °C sterven de cellen onmiddellijk af. Bij -40 °C kan een mens drie minuten zonder kleren buiten lopen zonder dat het gevolgen heeft. Maar blote huid die wordt blootgesteld aan extreme kou onder -60 °C bevriest meteen, en dan sterven de cellen af.
Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden Celsius. Dit geldt ook voor baby's en kinderen. Als je koorts hebt, dan kan je lichaamstemperatuur oplopen tot maar liefst 40 graden of hoger.
Helpt alcohol bij onderkoeling
Alcohol is een slechte manier om het lichaam op te warmen. Door alcohol verwijden de bloedvaten, waardoor het lichaam juist sneller onderkoeld raakt.
Naast een hersenbeschadiging zijn er andere risicofactoren bekend voor het krijgen van hypothermie. Dat zijn omgevingsfactoren (kou), een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie), immobiliteit, huidziekten, infecties, psychofarmaca, ondervoeding, uitdroging en ernstige lever- en nierfunctiestoornissen.
Hoewel het een bekend verschijnsel is van koorts, betekent het niet dat je geen last kunt hebben van koude rillingen zonder koorts. De bekendste oorzaak van koude rillingen zonder koorts is het hebben van een lage lichaamstemperatuur: wanneer je het koud hebt.
Baby's en kinderen: bij baby's en kinderen kan de gemiddelde lichaamstemperatuur variëren van 36°C tot 37,8°C. Volwassenen: bij volwassenen varieert de lichaamstemperatuur tussen 35,5°C en 37,2°C. 65+'ers: bij oudere volwassenen is de gemiddelde lichaamstemperatuur lager dan 37°C.
We onderscheiden een milde vorm (32-35 °C), een matige vorm (28-32 °C) en een ernstige vorm van hypothermie (<28 °C). deze drie vormen hebben elk hun eigen symptomen en behandelingen. er bestaan drie classificaties, die elk betrekking hebben op aspecten van de ontstaanswijze van hypothermie (tabel 1) .
Het bleek, dat bij alle drie groepen van. temperatuurbepaling de huid van het voorhoofd het hoogst is, namelijk gemiddeld 35°. De temperatuur der romphuid is ongeveer 1° lager, die der ledematen aanmerkelijk lager. De koudste plek van het lichaamsoppervlak zijn de teenen.
Het lichaam kan onderkoeld raken, maar ook kunnen uw bloedvaten vernauwen wat gevaarlijk kan zijn voor de werking van het hart. Draag wanneer het koud is een warme jas, handschoenen en een muts. De droge en koude winterlucht kan er verder voor zorgen dat het vocht uit de huid verdwijnt.
Onderkoeling ontstaat wanneer onze lichaamstemperatuur zo om en nabij de 35 graden Celsius is. Doordat ons lichaam zo snel afkoelt, raken we buiten bewustzijn en raakt het hartritme verstoord. Bij de meeste mensen zal het hart bij een lichaamstemperatuur van 24 graden Celsius definitief stilvallen.
Op de IC hanteren we een strikte definitie van 38,3 graden Celsius. Maar, bij mensen met een lage normale temperatuur van 35,5 graden is een stijging naar 36,5 of 37,0 graden mogelijk al een alarmsignaal. We weten ook dat ouderen minder makkelijk koorts maken als ze een infectie hebben”, aldus Otterspoor.
De hypothalamus is het regelcentrum van de lichaamstemperatuur. De hypothalamus bevat temperatuurgevoelige delen: de thermoreceptoren. Daarnaast zijn er thermoreceptoren in de huid en het ruggenmerg. Serotonine en dopamine zijn de belangrijkste neurotransmitters die bij temperatuurregulatie een rol spelen.