Kippen hebben veel natuurlijke vijanden. Niet alleen roofdieren zoals vossen en katten kunnen op kippen jagen, ook roofvogels zoals buizerds en haviken kunnen het op kippen gemunt hebben. Het is daarom altijd belangrijk om kippen goed te beschermen tegen roofdieren en roofvogels.
Natuurlijke vijanden van de kip zijn in principe alle roofdieren en roofvogels. Ook honden en katten kunnen kippen aanvallen. Voorbeelden van roofvogels zijn buizerd en havik. Voorbeelden van roofdieren zijn vossen, hermelijn, bunzing.
Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen. Je hebt er dus alle belang bij om de kippen op een veilige manier te huisvesten.
Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn. De laatste jaren is de populatie vossen en steenmarters sterk aan het uitbreiden.
Roofvogels als buizerd en havik vallen vallen gericht kippen in een buitenuitloop aan. Pluimveebedrijven met een uitloop ondervinden daarvan substantieel schade. De roofvogels lijken volgens een vast patroon te werken, blijkt uit onderzoek. Leghennen die buiten lopen, worden aan gevaren blootgesteld.
Steenmarters eten ook etensresten van mensen (kaas, brood, vleesresten). Bij boerderijen en in dorpen roven ze wel eens eieren, kippen en duiven, en doden soms meer dieren dan ze direct kunnen opeten.
De bunzing legt voedselvoorraden aan. Soms kunnen enkele tientallen dode of verlamde kikkers en padden worden aangetroffen vlak bij het hol van een bunzing. Ook het massaal doden van kippen komt voor als het dier de kans krijgt.
Een vos die in een kippenhok terechtkomt, bijt soms alle dieren dood. De paniekreactie van het pluimvee op de aanwezigheid van een vos in het hok, zorgt ervoor dat de vos meer dieren doodt dan noodzakelijk omdat zijn jachtinstinct wordt aangewakkerd, tot de rust weerkeert. Dit fenomeen wordt surplus killing genoemd.
Ze zijn dol op (kippen)eieren en durven uitzonderlijk ook wel eens een duif, kip, eend, cavia of dwergkonijn roven. Steenmarters zijn niet de enige dieren die kippen of andere tuindieren roven. Ook loslopende honden en vossen doen dat.
Een hongerige vos richt een bloedbad aan in de velden van Schaffen bij Diest. Ganzenkweker Luc Stroobants kan niets anders doen dan machteloos toekijken hoe het dier zijn broodwinning verscheurt. Al vijf jaar lang worden de velden in de omgeving geviseerd door een hongerige vos.
Hoewel eerder gedacht werd dat ze vooral zieke of dode dieren opruimen, blijkt dat juist gezonde kippen een gewilde prooi zijn voor de havik en buizerd. Dit blijkt uit filmmateriaal en observaties van het Louis Bolk Instituut, die het gedrag van de roofvogels recent heeft bestudeerd.
Ook is bewezen dat marters een enorme hekel hebben aan kippengaas. Dat voelt niet fijn om op te lopen en dus is een los stuk kippengaas onder de motorruimte een probaat afschrikmiddel. Volgens dit principe zijn in de handel ook 'marterwerende tapijten' of roosters verkrijgbaar.
Antwoord. Beste, Prooien waarvan de kop af (en weg) is, zijn in de regel het werk van een wilde carnivoor zoals vos of marter. Vaak wordt de kop dan meteen ter plaatse opgegeten.
Om je kippen te beschermen tegen aanvallen van roofvogels, sluit je de ren best ook langs de bovenkant af met kippengaas of houd je de dieren in een volière. Sowieso is het geen slecht idee om zo'n 'beschermnet' te voorzien wanneer er weer eens een geval van vogelpest uitbreekt en de ophokplicht wordt ingevoerd.
Kippen zijn vrij groot en lomp, al helemaal wanneer je ze samenhoudt met de kleine en kwetsbare parkietjes, kanaries of kleine papegaaien. Je kunt je voorstellen dat de kip een kleinere vogel makkelijk kan verwonden.
Ik weet niet in wat voor soort gebied je woont, maar bij ons zijn het inderdaad ook de kraaien. Maar ook kauwen nemen soms wat mee. Vossen willen het ook wel eens doen, maar dan zouden je kippen zelf ook verdwijnen.. Vooral marters zijn dol op eieren.
De steenmarter houdt niet van geuren. Daarom kun je op verschillende plaatsen geurstoffen aanbrengen zoals restjes parfum, ammoniak, bleekwater een toiletblok met citroengeur, mottenballen.
Hoe kan je kippen en ander kleinvee beschermen tegen de vos of steenmarter? Zorg ervoor dat ze niet tot bij de kippen, eenden of konijnen geraken – vooral 's nachts. Meestal volstaat het om voor een degelijk nachthok te zorgen dat 's nachts (al dan niet automatisch) afgesloten wordt.
Bescherm je kippen en je auto tegen marters
Voorzie een goed afsluitbaar nachthok. Maak gaten in de omheining dicht. Een marter kruipt door een opening van 5 cm! Leg een rij tegels langs de omheining om ongewenste dieren tegen te houden.
Ratten en muizen zijn schadelijk voor kippen omdat ze allerlei ziektes over kunnen brengen. Doordat uitwerpselen en urine overal verspreid ligt van deze ongedierte, kunnen de kippen snel een ziekte oplopen. Daarnaast kunnen ratten de kippen aan vallen en ze daarmee verwonden of zelfs doden.
Vossen doen het op z'n hondjes en blijven - eveneens zoals honden - tot een half uur aan elkaar gekoppeld na het paren. Hun gezwollen geslachtsorganen maken het onmogelijk om van elkaar los te komen.
- De vos is een wild, schuw dier dat in nood gemakkelijk bijt.
De steenmarter eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Hij heeft een veelzijdig menu. Hij eet o.a. muizen, ratten, egels, jonge konijnen, vogels, eieren, kevers, rupsen, kikkers en regenwormen.
Bij 2 wezels is het onduidelijk of ze door de kat zijn gedood of reeds dood waren. Bij 2 wezels en de hermelijn is sterke aanwijzing dat de kat het dier heeft gedood (perforatie in de huid met daaromheen bloedingen en informatie van de inzender).
Kalkoenen kunnen het best in groepen gehuisvest worden, maar ze moeten dan wel voldoende ruimte hebben. De beste groepssamenstelling is een haan met meerdere hennen. Houd kalkoenen niet samen met ander pluimvee zoals kippen, vanwege het overdragen van ziekten.