Door het bereiden van eten gaan er altijd wel wat vitamines en mineralen verloren. Maar door te kiezen voor bijvoorbeeld aardappels in de airfryer te doen, gaan er minder vitamines verloren dan ze in de airfryer of oven te bereiden. Wel kan er acrylamide ontstaan.
Er wordt soms beweerd dat aardappelen in de airfryer gezonder zijn. Er zouden minder vitaminen verloren gaan dan als je ze kookt. Wetenschappers wijzen echter op het ontstaan van acrylamide dat kankerverwekkend zou zijn.
De reactie die plaatsvindt wanneer u aardappelen of andere zetmeelrijke voedingsmiddelen bakt, maakt de chemische stof acrylamide aan, die volgens onderzoek in verband wordt gebracht met een grotere kans op kanker. Eén onderzoek toont aan dat airfryen de hoeveelheid acrylamide in gefrituurde aardappelen met 90% verlaagt .
Besluit. Voedsel dat in een airfryer wordt bereid, houdt nog steeds een zeker gezondheidsrisico in, maar veel minder dan in een traditionele friteuse. Airfryers hebben heel weinig olie nodig, waardoor de risico's van koken met olie (PAK's, aldehyden, transvetzuren) beperkt zijn.
Dus of je nu een patatje uit de frituurpan of uit de Airfryer eet, maakt qua voedingsstoffen eigenlijk niet veel uit. Beide varianten bevatten al weinig essentiële vitamines en vezels. Wat opvalt is dat Airfryer patat meer calorieën, koolhydraten en suikers bevat.
Snacks uit een airfryer zijn nog steeds geen gezond voedsel. Wel is het een net wat gezonder alternatief voor frituren. Dit komt doordat ze op die manier minder vet bevatten. En dus ook minder calorieën dan bij frituren.
Zodra je ze aan het mandje van de airfryer toevoegt, heeft dit makkelijke recept slechts een paar minuten van het kookproces nodig. Dit is niet alleen de gezondere optie als het gaat om het koken van je favoriete soort frietjes , maar je kunt ook gemakkelijk plezier hebben met het toevoegen van je favoriete kruiden.
Als we kijken naar het energieverbruik van de 3 apparaten blijkt de airfryer het meest zuinig. Deze en de oven komen dicht bij elkaar in de buurt, maar eten bereiden in de oven duurt meestal net wat langer. Hierdoor verbruikt u ook meer energie.
Kies bij voorkeur ovenkroketten, kroketten voor in de airfryer, of kroketten die al zijn voorgebakken. Gewone kroketten voor in de frituur kunnen gaan lekken en worden lastiger krokant bruin in de airfryer. Een ovenkroket moet ongeveer 10 tot 13 minuten op 200 ºC.
Kies voor producten uit de Schijf van Vijf. Je kunt veel meer met een airfryer dan alleen friet klaarmaken. Kies voor aardappelproducten zonder toegevoegd zout of suiker, mager vlees, (vette) vis en groente.
Door de aardappelen te weken, ontstaat er een magisch effect op de zetmelen : het zorgt ervoor dat de frietjes die felbegeerde knapperigheid krijgen en voorkomt dat ze aan elkaar plakken .
Als je steeds weer in de war raakt met de vraag waarom je aardappelen niet knapperig worden, is de kans groot dat je je airfryer te vol doet . Er is een reden waarom mensen zeggen "less is more". Als je je airfryer te vol doet, kan de lucht niet goed circuleren en kunnen de aardappelen ongelijkmatig garen.
Zoete aardappels zijn duidelijk kampioen als het op bètacaroteen aankomt. Er zit namelijk 9,4 mg per 100 gram in en gewone aardappels bevatten geen bètacaroteen. De zoete knol wint ook qua hoeveelheid in vitamine B2, vitamine B3, vitamine C en vitamine E. De gewone aardappel bevat wel meer magnesium en vitamine B6.
Voor het maken van de aardappels kun je ze frituren of je kunt ze ook in de airfryer bakken. Hiervoor meng je de gekookte aardappels met ongeveer een eetlepel olie in een kom. Doe over in de airfryer XL en bak ze voor ongeveer 12 minuten of tot goudbruin en gaar.
Welke airfryers zijn vrij van PFAS? Bij het streven naar een gezonde kookomgeving is het vermijden van PFAS in keukenapparatuur essentieel. Gelukkig zijn er PFAS-vrije airfryeropties beschikbaar voor bewuste consumenten. Twee van deze opties zijn de Greenpan Bistro XL Airfryer en de Greenpan Bistro Dual Zone Airfryer.
Vetrijk voedsel zoals spek, worst en vette stukken vlees mogen niet in een airfryer worden bereid. Dit soort voedsel vereist meer warmte dan de airfryer kan leveren om het goed te kunnen bereiden. Door het hoge vetgehalte zal het voedsel verbranden voordat het volledig gaar ist.
Bak de kroketjes in de Airfryer op 200 °C voor 8-10 minuten of tot ze goudbruin van kleur zijn.
Kun je maaltijden opnieuw opwarmen in de airfryer? Ja, de airfryer kan worden gebruikt om voedsel op te warmen. Dit is voordelig omdat de knapperigheid van het voedsel behouden blijft, in tegenstelling tot een magnetron die bepaalde etenswaren een beetje klef kan maken na het opwarmen.
Een airfryer is in de basis veel gezonder dan een frituurpan. Omdat de snacks niet liggen te sudderen in brandend vet of olie, trekt het vet er dus ook niet in en eet jij het uiteindelijk niet op. Het wordt niet voor niets 'gezond frituren' genoemd. Het aantal calorieën verschilt per bereidingswijze dan ook behoorlijk.
Koken in de oven en koken in de airfryer zal over het algemeen resulteren in voedsel met hetzelfde voedingsprofiel, aangezien een oven en een airfryer vergelijkbare verwarmingstechnieken gebruiken. In dit geval zou airfryen niet als een gezonder alternatief worden beschouwd dan het bakken van uw voedsel in een oven .
Afbakbroodjes
Naast huisgemaakt brood kun je net zo makkelijk afbakbroodjes in de airfryer afbakken. Op de verpakking vind je hoe hoog de oven moet, zet dan de airfryer 20 graden lager en bak ze in de helft van de tijd gaar.
1 kg aardappelen omzetten in air-fried chips voor vier personen kan met één eetlepel olie, wat ze minder vet zou geven – minder dan de meeste ovenchips die je kunt kopen, en veel minder dan gefrituurde chips. Dus als je vaak gefrituurd voedsel eet, kan het handig zijn om over te stappen op een airfryer.
Het gebruik van airfryers kan gewichtsverlies bevorderen
Een hogere inname van gefrituurd voedsel heeft een direct verband met een hoger risico op obesitas. Dit komt doordat gefrituurd voedsel vaak veel vet en calorieën bevat. Overschakelen van gefrituurd voedsel naar luchtgefrituurd voedsel en het verminderen van de regelmatige inname van ongezonde oliën kan gewichtsverlies bevorderen.
Een airfryer is een gezondere optie dan het frituren van voedsel en kan een inventieve manier zijn om niet alleen vlees en aardappelen te frituren, maar ook andere voedzame voedingsmiddelen zoals broccoli, yams, tofu of eieren. Vergeleken met frituren kan het gebruik van een airfryer de hoeveelheid vet, calorieën en mogelijk schadelijke stoffen in uw voedsel verminderen .