Leden van een regerende dynastie worden vaak aangeduid met de titel prins, meestal gevolgd door de naam van het vorstendom (koninkrijk, groothertogdom, prinsdom) waarover hun naast familielid als soeverein regeert.
Prins Carnaval (of vaak de Prins) is een gekozen ceremoniemeester, die voorafgaand aan en tijdens carnaval een belangrijke rol speelt binnen de plaats of carnavalsvereniging waar hij prins van is.
hoogste adellijke titel van een man of jongen. laagste koninklijke titel van een man of jongen.
Als je carnavalsprins bent, moet je ook zeker in de buidel tasten. Een prins geeft gemiddeld 3000 euro uit. Bedragen verschillen van 200 euro tot een uitschieter van 10.000 euro. En dan nog de feestvierders zelf.
Prins Carnaval herken je aan een scepter, steek en sleutel. Als je Prins Carnaval bent, krijg je van de burgemeester de sleutel tot jouw stad of dorp. Je bent de baas van jouw woonplaats tot Aswoensdag, de dag dat de vastentijd begint.
Zij zijn formeel gekleed met een cape en carnavalssteek. Aan het hoofd van de Raad van Elf staat Prins Carnaval, bijgestaan door zijn adjudant en in sommige gevallen een Prinses of hofnar.
Prinses Suus I is er de komende dagen de baas. Na Prinses Wendy I in 2014 is ze al de tweede van het andere geslacht. En nog iets: Suus is niet alleen vrouw, ze is ook nog eens een geboren Gelderse. “Al spreek ik inmiddels vloeiend plat, hoor.”
Zoals al eerder gezegd is de Raad van Elf het visite kaartje van een vereniging. Als er ergens een feestje is. gaat de raad daar naartoe met aanhang vanuit de vereniging en vrienden. Ook zorgen zij, samen met het bestuur en de residentie, ervoor dat carnaval geregeld wordt zodat iedereen ongestoord kan feesten.
Tot de laatste minuut voor de onthulling kenden slechts 3 mensen dit geheim. S.V. Terheijden is trotst dat de nieuwe prins, Sander Woolschot, uit onze renstal komt. Gefeliciteerd. Een hele mooie carnaval voor iedereen!
De Dynastie der Amadeiro's stamt uit 1883 (één jaar na oprichting van het dorp Oeteldonk), toen voor de eerste maal een prins van deze dynastie in Oeteldonk werd onthaald. In tegenstelling tot de meeste plaatsen in Nederland waar Carnaval wordt gevierd, blijft de Prins in Oeteldonk aan de macht tot hij abdiceert.
Op dit moment telt het Belgische koningshuis officieel 26 dragers van de vorstelijke titel 'prins/prinses' van België.
Tijdens de Reformatie is er strijd tussen protestanten en katholieken. De protestanten vinden de viering van Vastenavond te rooms, de katholieken vinden het te heidens. De strengere geloofsleer maakt een einde aan de losbandige viering van Vastenavond.
De verdeling in ons land tussen het wel of niet vieren van carnaval valt voornamelijk samen met de plekken waar mensen van oudsher katholiek, of juist protestants zijn. In het zuiden zijn er meer mensen katholiek dan boven de rivieren.
Maar waar komt deze traditie vandaan? Om dat te weten, moeten we heel wat jaren terug. De woensdag na carnaval heet officieel aswoensdag. Dit is van oudsher een katholieke kerkgebeurtenis waarbij christenen een askruisje halen bij de priester als teken van boetedoening en moment van bezinning.
De Vorst is de spreekstalmeester en zal bij elke activiteit het woord voeren. En samen met het bestuur dragen zij de regie van de carnavalsactiviteiten, mede om de regeerperiode van de betreffende Prins zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Taken van de adjudant. De adjudant is de rechterhand van de prins en dient bij alle officiële taken van de prins aanwezig te zijn. Als de prins op een podium moet verschijnen voor bijvoorbeeld een prijsuitreiking, moet de adjudant erbij zijn om de prins waar nodig te ondersteunen.
In de carnavalssymboliek speelt elf een voorname rol. De prins wordt vergezeld door een Raad van Elf. Die komt na carnaval weer voor het eerst in vergadering bijeen op 11 november om 11.11 uur 's avonds. De carnavalsuitroep Alaaf is mogelijk een verbastering van elf.
Het carnaval van nu bestaat eigenlijk nog niet zo lang, pas zo'n 70 jaar. Maar héél lang geleden werd het carnavalsfeest al gevierd. Waarschijnlijk is het een van de oudste feesten der mensheid! Meer dan 4000 jaar geleden werd het Sacaea gevierd.
Stadsprins Hasselt
Sedert 1950 “leveren” wij jaarlijks de Hasseltse stadsprins die officieel aangesteld wordt door onze stad Hasselt. De stadsprins vertegenwoordigd Hasselt carnaval maar ook daarbuiten, in het buitenland dus. Deze eer is dit seizoen 2022 weggelegd voor Dirk I, onze 72-ste prins.
Een voor de hand liggende verklaring is dat 'carnaval' is afgeleid van het Latijnse 'carne vale', wat betekent: vaarwel aan het vlees.
Tegenwoordig duurt carnaval zo'n vier tot vijf dagen, maar dit was niet altijd zo. Oorspronkelijk was er alleen de Vastenavond, wat op de dinsdag voor de vastentijd gevierd werd. De katholieken wisten dat ze na deze avond 40 dagen moesten vasten, dus gooiden ze zich op deze avond helemaal vol met eten en drinken.
Feesten voor het vasten
Carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Er wordt het begin van het vasten mee gevierd. Dit is de periode van veertig dagen voor Pasen, die begint op Aswoensdag. Om de vasten goed te kunnen 'overleven' wordt in de dagen voor Aswoensdag een feest gevierd; Carnaval!