Dit boek geeft antwoord op de vraag hoe de sterren en sterrenbeelden heten die we in onze streken 's nachts aan de hemel zien staan. Daartoe zijn 48 sterrenkaarten opgenomen: voor elk van de 12 maanden telkens één van de westelijke, noordelijke, oostelijke en zuidelijke sterrenhe… Welke ster is dat ?
Hoger aan de hemel is het Herfstvierkant zichtbaar: de vier helderste sterren van het sterrenbeeld Pegasus. Jupiter staat vannacht op kleine schijnbare afstand rechtsboven de maan. Om 21.30 uur staan de twee hemellichamen nog laag boven de oostelijke horizon, maar rond middernacht zie je ze al hoog in het zuidoosten.
Met het blote oog of met een goede verrekijker
Je kan op heldere nachten met het blote oog soms al onwijs goed sterren zien en voor een beginner is een sterrenkijker of telescoop echt niet nodig. Maar wat wel fijn kan zijn om mee te nemen of te gebruiken, dat is een goede verrekijker.
Orion is een van de opvallendste sterrenbeelden. Vooral Orions gordel, die bestaat uit drie heldere sterren op een rij, is makkelijk te herkennen. Orions gordel wijst recht naar de ster Sirius in het sterrenbeeld Grote Hond.
Als je een Android telefoon hebt, kun je gebruik maken van de Google Sky Map. Op deze kaart worden sterren, sterrenbeelden, sterrenstelsels, planeten en de maan weergeven. Net als bij Star Walk 2 kun je de app naar de hemel richten en kun je vervolgens alle namen van sterren en planten opzoeken.
Meteoor of “vallende ster”
Een meteoor, in de volksmond ook wel vallende ster genoemd, is een lichtflitsje aan de hemel. Zo'n lichtflitsje duurt in de regel tussen een fractie van een seconde en een paar seconden. Meteoren kunnen nagloeiende sporen achterlaten.
Dan is het komende nacht het moment om te kijken. Tussen 03.00 en 04.00 bereikt de meteorenzwerm Perseïden namelijk zijn hoogtepunt. In dat uur zijn er zo'n tien vallende sterren te zien. Ieder jaar bereikt de meteorenzwerm op hetzelfde moment het hoogtepunt.
Antwoord. De helderste 'ster' aan onze huidige avondhemel is eigenlijk geen ster, het is de planeet Venus, die kort na zonsondergang in het zuidwesten staat. Wat meer naar het zuiden, en vrij laag aan de hemel, staat Sirius, en dat is de helderste ster die je met het blote oog kan zien.
De drie gordelsterren luisteren dus naar de namen Mintaka (gordel), Alnilam (parelsnoer) en Alnitak (parelsnoer). Ze staan op pakweg 1000 lichtjaar van de aarde.
Orion, ook wel de jager genoemd, is een groot sterrenbeeld met enkele hele herkenbare punten. Zo zijn er drie sterren op een rij dat de gordel vormt van de jager. De bovenste kleine sterren vormen het hoofd, waarbij de Betelgeuze en Bellatrix de twee schouders vormen. Bij heel helder weer is ook het zwaard te zien.
Venus is 's morgens te zien in het zuidoosten, laag boven de horizon. Mars is moeilijk waarneembaar in de ochtendschemering, vlak boven de zuidoostelijke horizon ten zuiden van de veel helderdere Venus (rechtsonder dus). Jupiter is nog te zien aan de westelijke avondhemel, maar de gasreus gaat steeds vroeger onder.
Wat heb ik hier allemaal voor nodig? Vallende sterren en meteoren zijn inderdaad dezelfde verschijnselen; die meestal zwakke lichtflitsjes die je soms (vaak in zwermen) gedurende een fractie van een seconde tot een paar seconden lang aan de hemel kunt zien.
Kort antwoord: Sirius. Langer antwoord: Eigenlijk is de zon natuurlijk de helderste ster aan de hemel.
Saturnus is op dit moment zichtbaar aan de vroege nachthemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 20:15 uur, op het moment dat het voldoende donker wordt (de Zon is al om 19:45 uur ondergegaan) en de planeet op een hoogte van 11° boven de zuidoostelijke horizon staat.
De meteorenzwerm Perseïden bereikt op zaterdag 13 augustus 2022, rond 8 uur, zijn maximum. De meteoren van de Perseïden zijn helder en snel en hebben nalichtende sporen. Wanneer de radiant in het zenit zou staan, zouden er van deze zwerm naar verwachting gemiddeld zo'n 85 meteoren per uur vallen.
De ster met de grootste schijnbare helderheid (afgezien van de zon!) is Sirius, de hoofdster in het sterrenbeeld Grote Hond. Sirius is vooral in de wintermaanden goed zichtbaar. Hij staat linksonder het opvallende wintersterrenbeeld Orion.
De beste tijd om de Melkweg te bewonderen is in de maanden augustus, september en oktober. 's Avonds staat de Melkweg dan hoog aan de hemel, vanaf de oostelijke horizon via het punt recht boven je hoofd tot aan de westelijke horizon.
Orion is een Griekse jongensnaam en betekent "Bewoner On The Mountain".
Orion (Oudgrieks: Ὠρίων of Ὠαρίων) is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij was volgens de overlevering een uitmuntend jager afkomstig uit Thebe en de enige persoon op wie Artemis, de godin van de jacht, verliefd raakte.
Sirius. De helderste ster aan de hemel is dan weer niet noodzakelijk de ster die van zichzelf het felst straalt. Sirius is voor een groot deel zo helder doordat hij tot de meest nabije sterren behoort. De op een na helderste ster Canopus oogt iets zwakker dan Sirius, maar staat wel ruim 35 keer zo ver weg.
In het westen Hoog in het westen schittert de oranje ster Arcturus in het vliegervormige sterrenbeeld Boötes. Rechtsboven daarvan staat de Grote Beer. De meeste sterren in het zuidwesten maken deel uit van de sterrenbeelden Slang en Slangendrager. Hoog aan de hemel zijn ook Hercules en de Noorderkroon te vinden.
Heel groot is de kans niet: ongeveer 1 op 2700 (0,037 procent). Toch geldt Bennu daarmee als een van de gevaarlijkste asteroïden in ons zonnestelsel.
Als een lichtstraal door die trillende lucht gaat, wordt het licht ietwat gebroken. Het resultaat is een fonkelende ster. Het licht van een ster die laag boven de horizon staat, moet een langere weg door de dampkring afleggen. Daarom zullen die sterren meer flikkeren.
Het ontstaat wanneer een klein ruimtesteentje met hoge snelheid de dampkring van de aarde binnendringt. Door de enorme wrijvingswarmte verdampt het steentje, en beginnen de luchtmoleculen in de dampkring te gloeien. Het verschijnsel ontstaat dus niet op grote afstand in het heelal, maar hoog in de aardse atmosfeer.