Als je internet alleen gebruikt voor informatie en bijvoorbeeld internetbankieren, dan is de minimale internetsnelheid – vaak 50 Mbit/s – voldoende. Ga je ook series kijken via Netflix, dan heb je een sneller abonnement nodig. Zeker als ook anderen tegelijkertijd willen internetten.
100 Mbps: een goed gemiddelde
De meeste gebruikers hebben voldoende aan een snelheid van 100 Mbps. Simpelweg surfen op het internet is uiteraard meer dan genoeg met deze snelheid. Je internet is dan snel genoeg om met meerdere apparaten video's te streamen.
Voor een goede internetsnelheid adviseren wij een snelheid van 25 Mb/s per persoon binnen je huishouden. Daarmee zit je altijd goed. Een gemiddeld huishouden (met 3 of 4 personen) heeft vaak voldoende aan een snelheid tot 100 Mb/s.
50 Mbit/s is prima voor de alleenwonende thuiswerker. 100 Mbit/s is betrouwbaar als je beiden thuiswerkt. 200 Mbit/s is stabiel als je streamende en gamende kinderen hebt en zelf wil thuiswerken.
Een Standaard of Premium Netflix-abonnement. Een internetverbinding van minstens vijf megabit per seconde.
Over het algemeen is glasvezel sneller dan kabel. Met de steeds verder toenemende beeldkwaliteit van streamingdiensten, is dat geen overbodige luxe. Daarentegen is er ook kabelinternet dat bijna net zo snel kan zijn als glasvezelinternet, maar in dit geval blijft de uploadsnelheid enorm achter.
Met 100 Mb/s kan iedereen probleemloos zijn digitale ding doen zonder dat het afspelen van een video hapert of dat het downloaden van die bestanden wel érg lang duurt. Deze internetsnelheid heeft heel veel capaciteit en daardoor is het ideaal als er bij jou thuis veel apparaten zijn met een internetverbinding.
Als je internet alleen gebruikt voor informatie en bijvoorbeeld internetbankieren, dan is de minimale internetsnelheid – vaak 50 Mbit/s – voldoende. Ga je ook series kijken via Netflix, dan heb je een sneller abonnement nodig. Zeker als ook anderen tegelijkertijd willen internetten.
Volgens klanten is Ziggo de beste internet provider. Ook provider KPN scoort hoog en komt op de tweede plek. De derde plek gaat naar Budget Alles in 1 , gevolgd door T-Mobile en Youfone. Benieuwd of de top 5 providers op jouw adres leveren?
Je hebt genoeg aan een abonnement met een internetsnelheid van 100 Mbit/s als je regelmatig mailt, foto's deelt of filmpjes kijkt. Verwacht je meer van je verbinding, of ben je vaak tegelijk online? Dan is 350 Mbit/s een uitkomst.
Een 4K-decoder of 4K-tv-ontvanger (als je via de tv-aanbieder kijkt). Voldoende internetsnelheid (minstens 25 Mbit/s per 4K-zender).
Als je regelmatig muziek luistert, bijvoorbeeld via Spotify en ook veel op TikTok en YouTube zit, neem dan een bundel van minstens 10 GB per maand. Kijk je echt vaak video's en bijvoorbeeld ook live televisie op je smartphone, dan is een bundel van minimaal 20 GB op zijn plaats.
Bij bijna alle tests kwam KPN er als beste uit, op de hielen gevolgd door T-Mobile en vervolgens door Vodafone. Toch kun je bijna niet de fout in gaan: elke provider biedt een strakke dekkingsgraad en een hoge internetsnelheid. Oók de providers zonder eigen netwerk, maar die op het KPN, T-Mobile of Vodafone opereren.
Hoeveel data heb ik nodig? Hoeveel mb je nodig hebt, hangt sterk af van jouw eigen datagebruik. Het gemiddelde dataverbruik in Nederland ligt rond de 750 MB per maand. Bij een hoog verbruik zal je een grotere bundel van rond de 1 GB nodig hebben.
Een uurtje TV kijken op HD-ready formaat (1280×720) kost dus 2160 MB (is iets meer dan 2 GB) en schakel je terug naar het “oude” SD (480p) dan ben je altijd nog 1 GB per uur kwijt.
Het gemiddelde dataverbruik per persoon is de afgelopen jaren flink gestegen. Begin 2020 gebruikten Nederlanders gemiddeld 3,5 GB aan data per maand (ACM). In 2019 was dit nog 2,8 GB. Naar verwachting stijgt het verbruik dit jaar nog verder.
Zeer snel – 200 tot 1000 Mbit
Snelheden geschikt voor grote gezinnen met meerdere heavy users. Je kunt met meerdere apparaten tegelijk UHD video streamen en zeer snel downloaden. Voor snelheden boven de 500 Mbit is ook vaak geschikte apparatuur nodig.
Internetbrowsen / websites bezoeken - 20 KB tot 1 MB per website - 30 MB tot 150 MB per maand. Whatsapp - 0,1 KB per bericht (tekst only) - 1 MB per maand. Whatsapp - 10 KB per bericht (tekst+foto+video) - 100 MB per maand. Google Maps navigatie - 35 MB per uur - 200 MB per maand.
Wat zijn de nadelen? Het grootste nadeel blijft de toegankelijkheid tot zo'n glasvezelkabel. Voor veel huizen is er nog geen aansluiting in de buurt en zal dat eerst geregeld moeten worden. De gemeente neemt daar zelf een besluit in: het enige wat je zelf kunt doen is infomeren en wachten.
Ondanks dat Ziggo geen glasvezel internet levert bestaat het Ziggo netwerk wel voor 97% uit glasvezel. Dit komt omdat het Ziggo netwerk een zogenoemd HFC-netwerk is, oftewel een Hybrid Fiber Coaxial netwerk.
Je wordt gevraagd vast te leggen dat je meedoet en in de toekomst wilt overstappen naar glasvezel. Overstappen is niet noodzakelijk, maar glasvezel is wel het meest toekomstbestendige netwerk van dit moment. De snelheden zijn hoger, de up- en downloadsnelheden zijn gelijk en er is weinig ruis op de lijn.