Aangeraden wordt om de koemest in combinatie met een kalk meststof te strooien. Je stimuleert dan niet alleen de bodem, maar ook de groei van de (gras)planten. Hoe vaak je zal moeten strooien, hangt compleet af van het doeleinde. Voor het gazon is één keer per jaar bemesten al ruim voldoende.
U kunt het beste de koemestkorrels strooien als er regen wordt verwacht of als u het gazon/border gaat nasproeien met (bron)water. De organische koemestkorrels zijn toepasbaar voor elke grondsoort en in elk seizoen. Wij raden het bemesten van de koemestkorrels af wanneer er vorst in de grond zit.
Toepassing koemestkorrels
Onze koemestkorrels zijn uitermate geschikt voor gazon, siertuin, border, bol- en knolgewassen, moestuin, rozen, potplanten & fruitbomen. Het verbetert de bodemstructuur en vochtvasthoudend vermogen door het hoge organisch stofgehalte.
Hoeveel kilogram koemestkorrels wilt u strooien? Dosering: 1 kg per 4-5 m2. 10 kg is 40 a 50 m2.
Gedroogde koemest kun je gebruiken voor je gazon, vaste planten en de moestuin. Op arme zandgrond heb je ernaast nog wel iets meer voeding nodig, zoals een aanvullende organische meststof. Je koopt het bij kwekers, tuincentra of online*.
Koemestkorrels zijn namelijk heel lang houdbaar. Ongeopende verpakkingen zijn maar liefst 5 jaar houdbaar!
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Gebruiksaanwijzing tuin bemesten met koemestkorrels
Bemesting bij voorkeur toepassen als er regen wordt verwacht of als de te bestrooien oppervlakte vochtig is. De aangegeven hoeveelheid koemestkorrels gelijkmatig uitstrooien over de te bemesten oppervlakte. In een border en moestuin de korrels iets doorharken.
Koemest is echter eerder een bodemverbeteraar qua structuur dan een toevoeger van voedingsstoffen. Koemest is immers verteerde grasresten (voedsel van de koe) en bevat veel organische stoffen maar weinig voeding. Wilt u dus werkelijk bemesten kies dan voor een complete (organische) mest.
Gemiddeld genomen strooit men met 1 kilogram koemestkorrels zo'n 10 m².
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur.
Zodra in het voorjaar jouw planten en bomen ontwaken uit de winterslaap, kun je jouw tuin gaan bemesten. In de maanden maart, april en mei groeien planten hard en kunnen zij wel wat extra voedingsstoffen gebruiken.
Jeetje... wat snel allemaal. Wij wachten altijd minimaal 3 weken. Meestal nog langer, dan kan het gras meteen weer mooi bijtrekken. Het moet eerst een keer geregend hebben, dan mogen ze erop.
Het beste resultaat wordt verkregen wanneer een 0,25% oplossing wordt gemaakt in warm leidingwater 50-60°C. De hogere temperatuur is gewenst om het proces van oplossen van de spoorelementmeststoffen te verbeteren. Laat het water afkoelen en verdeel het met een gieter met broeskop gelijkmatig over de grond.
Besproei je bemeste gazon met water als het niet binnen 24 gaat regenen. Hierdoor zal de mest direct door de grond worden opgenomen.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!
Houdbaarheid | Circa 5 jaar. Verpakkingen | De koemestkorrels zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 20, 25 en 50 kg. Het zakgoed is online verkrijgbaar via www.mestkorrels.com.
Mest is rijk aan mineralen (fosfaten, stikstof, kalium), maar ook aan eiwitten, vetzuren en andere bijzondere organische stoffen. Mest kan gebruikt worden voor bemesting, maar ook als energiebron of als basis voor nieuwe (bio)producten.
Rododendron moet in zure grond staan, deze kan dan gemengd worden met koemest. Waarom bemesten van rozen met koemest ? Rododendron en hortensia blijven gezonder ,bloeien langer en mooier met limburgse koemest. Koemest is een 100 % natuurlijke meststof en bodemverbeteraar.
Het is wel belangrijk om de Lavendel ieder voorjaar kort te snoeien (ca. 15 cm boven de grond) zodat er vanuit het hart steeds weer jonge scheuten groeien. Wordt de plant niet kort geknipt dan zal de Lavendel snel verhouten en uit elkaar vallen.
De Hortensia is één van de populairste planten in Nederland. Net als Rododendrons houdt de Hortensia van zure bodems (dus geen kalk bij deze plant). Zoals bij veel planten is het van belang om te kijken naar welke samenstelling de bemesting heeft die je gebruikt bij de plant.
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
Let op: combineer het strooien van kalk nooit met het strooien van meststof. De calcium (kalk) en stikstof (meststof) kunnen met elkaar binden waardoor het gras de voedingsstoffen niet kan opnemen. De werking van beide wordt op deze manier dus drastisch verminderd.