De houdbaarheid na openen is, mits goed afgesloten, 3 tot maximaal 5 dagen. Het lekkerste blijft tofu als je het water elke dag ververst.
Tempé moet in de koelkast bewaard worden en moet na opening binnen een paar dagen worden gebruikt. Tempé kun je ook invriezen, dan is het langer houdbaar.
Hoe ouder de tempeh, hoe bruiner het product. Dit kan samen gaan met een zuurdere geur. Dat de tempeh bruin kleurt en sterker ruikt, betekent niet dat het niet meer gegeten kan worden. Sterker nog: veel liefhebbers van tempeh kunnen de smaak op dat moment juist meer waarderen.
Bewaar het op de onderste plank in de koelkast in de originele verpakking. Dek een geopende verpakking luchtdicht af.
Tempeh heeft in tegenstelling tot tofu veel uitgesprokenere smaak. Door het fermentatieproces kan tempeh een paddenstoelachtige geur bevatten en wat zurig smaken. Vooral nootachtige aroma's zullen naar voren komen, maar de bereiding zal de smaak bepalen.
Het eerste belangrijke voordeel van tempeh is dat het gemaakt wordt van hele sojabonen. Daardoor is het een zeer vezelrijk product. Voedingsvezels zijn het voedsel voor de nuttige bacteriën in de darm.Ze dragen bij aan een gezonde darmflora en een goede stoelgang.
Tempeh wordt vaak gegeten door vegetariërs en veganisten, en dat is niet voor niets. Er zitten namelijk veel vitaminen en mineralen in die je niet binnen krijgt als je geen dierlijke producten eet. Daarnaast is deze vervanger van vlees vetarm, cholesterolvrij en dus super geschikt als jij aan het afvallen bent!
Zowel tofu als tempeh zitten vol voedingsstoffen en zijn beide goede eiwitbronnen. De gefermenteerde tempeh wint het echter vanwege de hoeveelheid eiwitten, vezels en vitaminen en is daarom iets gezonder dan tofu. Ook is het lichter verteerbaar en lekkerder. Maar beide zijn gezonde en voedzame vegan bijgerechten!
Tempeh is een licht verteerbaar product dat gemaakt wordt van gefermenteerde sojabonen. Het is een uitstekende vleesvervanger. Tempeh is namelijk rijk aan ijzer, calcium en vezels en bestaat voor 40% uit eiwitten . Bovendien bevat het veel gezonde, onverzadigde vetzuren en geen cholesterol.
Tempeh kan je cholesterol verlagen door de aanwezigheid van isoflavonen. Tempeh draagt bij aan het voorkomen van chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en kanker. De antioxidanten die aanwezig zijn in tempeh reduceren oxidatieve stress. Saponines worden specifiek geassocieerd met het voorkomen van darmkanker.
Tempeh wordt wereldwijd gegeten als duurzaam en gezond alternatief voor vlees. Het wordt gemaakt van sojabonen, maar zonder een bijzondere schimmel zou het niet bestaan. De schimmel Rhizopus oligosporus hecht met zijn mycelium de bonen aan elkaar vast en tovert het om in een veel voedingsrijker product.
Tempeh heeft een wat minder neutrale smaak. Het is een beetje zuur, en daardoor past het zich minder makkelijk aan het gerecht aan dan tofu. Het lekkerst is het daarom om tempeh te snijden en goed te marineren voordat je ermee aan de slag gaat.
Door het bakken krijgt de tempeh een knapperig randje en doet het wat meer denken aan een stuk vlees. Maar als je liever geen olie gebruikt kun je de gemarineerde tempeh ook prima opwarmen in de magnetron, of nog 3 minuutjes in de stoompan leggen. Als je het gewoon opwarmt behoudt de tempeh zijn eigen zachte structuur.
Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening.
Je ziet weleens 'Na openen beperkt houdbaar' staan op een verpakking, bijvoorbeeld op een pot currypasta of een flesje koffiemelk. Hoe lang 'beperkt' is, wordt niet verteld door de fabrikant, maar in de praktijk varieert de houdbaarheid tussen een paar dagen (bij koffiemelk) en een paar maanden (rode saus).
Gebruik je niet het hele blok, bewaar de rest in een bakje met vers water in de koelkast. Sluit het bakje goed af, want tofu neemt snel andere geurtjes en smaakjes op. De houdbaarheid na openen is, mits goed afgesloten, 3 tot maximaal 5 dagen. Het lekkerste blijft tofu als je het water elke dag ververst.
Tempeh kun je in de koelkast 7 dagen bewaren. In de vriezer is tempeh 5 maanden houdbaar. Het beste is om tempeh in stukken of repen gesneden in te vriezen. Doe stukken of repen tempeh pas bevroren bij elkaar in een diepvrieszak of -bak.
Met 100 gram tempeh krijg je 12,2 gram eiwit binnen. Tempeh - 12,2 g eiwit per 100 gram - Lekker bij de avondmaaltijd, zoals bij quinoa, zilvervliesrijst of volkoren noedels en groenten.
Het is in veel verschillende gerechten te verwerken. Bijvoorbeeld in een pokébowl, in een gevuld broodje of in een wokgerecht. Je kunt tempeh frituren, bakken of stomen. Bij de bereiding van tempeh is een lekkere marinade zeker aan te raden.
Er zitten 112 kilocalorieën in 1 plak (75 gram) tempé. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'tempé'?
Tofu is een gezonde keuze, omdat het eiwitrijk, caloriearm voedsel is voor mensen die willen afvallen, zegt Proctor. Tofu levert eiwitten met minder calorieën dan rood vlees. In 85 gram van de volgende producten vind je: Stevige tofu: 17,3 gram eiwit, 144 calorieën, 1,3 gram onverzadigd vet.
Groene groenten zoals spinazie, broccoli, bindsla, rucola, waterkers, andijvie en mosterdplanten bevatten ook veel vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. ' 'Calcium is één van de meest krachtige vetverbranders en vind je in overvloed in zuivelproducten,' zegt McGrath.
Eiwit: 12 gram per 100 gram
Tempeh smaakt nootachtig, heeft een lekkere bite en bevat meer eiwit en vezels dan tofu. Door het fermentatieproces is tempeh ook nog eens beter te verteren.
Door de tempeh eerst te stomen zorg je ervoor dat het de marinade beter in zich opneemt. Vervolgens kun je tempeh heerlijk in de oven of op de grillpan bereiden. Maar dat is nog niet alles, want naast bakken en grillen laat het zich nog op andere manieren bereiden.