Je bent harteloos in het aanvoelen van de ander. Je laat jouw gevoelens niet zien of je gaat aan jouw gevoelens voorbij. Je bent onaangedaan en je voelt je dof en vlak. Je stem klinkt toonloos en zonder veel klank.
Apathie. Apathie of wezenloosheid kan een vorm van zelfbescherming zijn. Je voelt geen enthousiasme maar je ervaart dat je ongevoelig bent of emotieloos. Je kunt soms kil reageren en je voelt je koud en versteend van binnen.
Iemand die apathisch is wordt over het algemeen gezien als onverschillig. In de psychologie wordt het zelfs ziekelijke onverschilligheid genoemd. Wanneer je apathisch bent ervaren anderen je als emotieloos. Je emoties worden aangestuurd vanuit het limbisch systeem en zitten diep in de hersenen verborgen.
Als het niks meer voelen tot suïcidegedachten leidt, is het belangrijk dat je niets overhaast doet. Bel ons om hierover te praten en hulp te krijgen bij geen emoties meer voelen. Pak de telefoon en bel naar 113 of gratis naar 0800-0113 of chat met onze hulpverleners als je dat prettiger vindt.
Kom in beweging
Om meer in contact te komen met je gevoelens en je gevoelens beter te begrijpen kan het daarom ook helpen in beweging te komen. Ga lekker wandelen, hardlopen of fietsen en richt je op je lichaam. Je zult zien dat het een positief effect heeft op je emoties en gevoelens.
Alexithymie (uitgesproken als: /ˌalɛksiti'mi/, uit het Griekse ἀ-, λέξις en θυμός, letterlijk zonder woorden voor emoties) is een persoonlijkheidstrek gekenmerkt door moeilijkheden in het beschrijven en onderscheiden van gevoelens, een beperkt fantasieleven en een denken dat voornamelijk gericht is op de buitenwereld ...
Je kunt ook tijdelijke emotionele verdoving ervaren door angst- of paniekaanvallen, depressie of bepaalde medicatie. Je kunt ook langdurige emotionele verdoving ervaren. Dit kan voorkomen wanneer je bijvoorbeeld een traumatische ervaring hebt meegemaakt of langdurig onder veel stress staat.
Die onverwerkte emoties kunnen tot uiting komen in bijvoorbeeld angsten, dwangmatig handelen, depressieve gevoelens, overspannenheid en burn-out. Als ons iets pijnlijks overkomt drukken we het meestal weg; we kunnen of willen er niet over praten, laten ons niet kennen en moeten toch vooral doorgaan.
Sommige mensen ervaren wanhoop en verdriet, terwijl anderen zeggen helemaal niets meer te voelen. De gevoelens van leegte gaan ook samen met minderwaardigheidsgevoelens of schuldgevoelens. Vaak is er ook sprake van problemen met eten en slapen. Door vermoeidheid is het lastig te concentreren of beslissingen te nemen.
Als je mentaal vermoeid bent, kan het ook moeilijker voor je zijn om prikkels te verwerken. Je bent snel gestrest, hebt in weinig dingen zin, bent prikkelbaar, hebt een slechte concentratie, bent vergeet achtig en soms ook negatief. Vaak voel je je ook moe en futloos.
Emotionele verwaarlozing in een relatie of huwelijk is wanneer een partner consequent de emoties van een partner of echtgenoot niet of niet tijdig herkent en er op de juiste manier op reageert. In beide gevallen heeft het verstrekkende negatieve gevolgen op de relatie.
We onderdrukken onze gevoelens om de controle te houden, aardig gevonden te worden of aan verwachtingen te voldoen. We vertellen onszelf dat we sterk zijn als we niet huilen en aardig zijn als we niet boos worden. In sommige gevallen kan het ook goed zijn om je emotie heel even te verbergen.
Wanneer je te lang jouw emoties opkropt, kan het zorgen voor een burn-out. Een burn-out als gevolg van het opkroppen van de emoties komt zeer vaak voor. Mensen met een burn-out hebben het gevoel dat ze emotioneel zijn opgebrand en kunnen gewoon even niet meer.
Een veelvoorkomende oorzaak van psychische instabiliteit is stress of een disbalans in hormonen. Symptomen die je vaak hebt bij emotionele instabiliteit zijn impulsiviteit, gevoel van onbegrip en woede-uitbarstingen. Emotionele instabiliteit komt vaak voor en is in de meeste gevallen niet ernstig.
Je bevriest, je verkleumt van binnen, je verstijft, je verflauwt.Wanneer je je verdoofd voelt, ben je doof.Je hoort niet meer wat tot jou komt.Je bent gehoorloos, hardhorig, niet horende.
Hoe kun je mensen met een gebrek aan empathie herkennen? Ze bekritiseren anderen snel zonder zich in andermans situatie te verplaatsen.Ze lijken onverschillig naar personen in een slechtere situatie en naar personen die lijden.
Als je een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) hebt, vertoon je antisociaal gedrag. Je kunt roekeloos, agressief, prikkelbaar, impulsief en onverschillig overkomen. Rekening houden met (de gevoelens van) anderen is lastig en regels worden vaak niet nageleefd.
Bij depersonalisatie ervaart iemand zichzelf of het eigen lichaam als onwerkelijk, alsof iemand zichzelf van buitenaf bekijkt, of lichaamsdelen voelen vreemd aan.
De gevoelens voor elkaar kunnen niet alleen terugkomen, ze kunnen ook verdiepen. Verliefdheid in het begin van de relatie overkomt je. Stel je verwerkt samen zoiets pijnlijks als vreemdgaan, bedrog of helemaal uit elkaar gegroeid zijn en je krijgt dan het verliefde gevoel weer terug.
Innerlijke leegte duidt op gemis.Het is gebrek aan richting, aan zingeving, aan levenslust, aan doelstellingen, aan houvast. Wanneer je je innerlijk leeg voelt kan dat ook wijzen op de energiebalans die niet op orde is. Misschien zit je zelfs in de buurt van de burn-out.
Laat je gedachtes gaan en observeer alles zonder er iets van te vinden: sensaties, gevoelens, geluiden… Je hebt niks nodig, alleen de stilte in jezelf. Start met kleine sessies van bijvoorbeeld 5 minuten en bouw dit langzaam op tot bijvoorbeeld 15 minuten.