Dit seintje volgt ongeveer twintig minuten nadat je iets hebt gegeten. Tip: probeer tussen de tien en twintig keer te kauwen per hap. Dat is waarschijnlijk meer dan je gewend bent. Tel je kauwbewegingen eens bij je volgende eetmoment en probeer dit langzaam op te voeren.
Voordelen van langzaam eten:
Als je twee keer zo vaak kauwt als normaal, eet je de hoeveelheid die je lichaam nodig heeft (mogelijk tot 15% minder). Het is beter voor de spijsvertering: enzymen in je mond gaan aan het werk. Je voelt je meer verzadigd na het eten. Je hebt langer de tijd om te genieten.
Je hersenen krijgen te laat een signaal
Eet je te snel, dit wil zeggen binnen 20 minuten, dan krijgt je lichaam niet de tijd om het hormoon leptine aan te maken. Dit hormoon zorgt ervoor dat je hersenen een signaal krijgen dat je verzadigd bent. Je zult dan eerder te veel gaan eten.
Gemiddeld neemt men 29 minuten voor het avondeten, 21 minuten voor de lunch, 15 minuten voor het ontbijt en 9 minuten voor het eten van iets tussendoor. 23% van de ondervraagden geeft aan meer tijd aan het avondeten te besteden dan 5 jaar geleden. De avondmaaltijd wordt gemiddeld 5,5 keer per week zelf bereid.
OMAD / one meal a day / een maaltijd per dag werkt kortgezegd volgens exact hetzelfde principe van alle types intermittent fasting. De focus ligt niet op wat je eet, maar wanneer. Eten volgens de klok dus. Het is de bedoeling dat je je lichaam voorziet van de nodige calorieën in slechts één maaltijd.
Omdat mensen slechts een enkele maaltijd per dag mogen eten, heb je kans dat ze zich overeten. Hoewel sommige mensen meer voedsel kunnen verteren dan anderen, zal het eten van een grote maaltijd met meer dan duizend calorieën in één keer een behoorlijke belasting zijn voor je spijsverteringsstelsel.
Wil je het echt goed doen, dan zou je iedere hap meer dan honderd keer moeten kauwen. Net zo lang tot het voedsel is veranderd in een vloeibaar papje en het bijna vanzelf door je keel glijdt. Zo luidde het advies van Horace Fletcher, een Amerikaanse gezondheidsgoeroe uit begin twintigste eeuw.
De gevolgen van slecht kauwen
Slecht kauwen leidt tot ongezonde, vervuilde darmen. Vervuilde darmen leiden weer tot een voortdurende zelfvergiftiging (door de toxinen die in je darmen ontstaan) en een ontregeld immuunsysteem waardoor ontstekingen, allergieën, huidproblemen en slechte weerstand ontstaan.
Signaal wanneer je vol zit
Een van de belangrijkste voordelen om langzaam te eten is dat het je lichaam de tijd geeft om te herkennen dat het genoeg heeft gehad. Het duurt ongeveer 15-20 minuten voordat je brein het signaal stuurt dat je vol zit. En de meeste mensen hun maaltijden duren korter dan deze 15-20 minuten.
Bovendien werkt speeksel als glijmiddel. Verder heeft goed gekauwd voedsel een groter oppervlakte waardoor voedingsstoffen makkelijker worden opgenomen en afgebroken. Door goed te kauwen, kun je overmatige gasvorming en een opgeblazen gevoel voorkomen of verminderen.
De bouw en ligging van de maag
De maag is een rekbaar orgaan dat boven in de buikholte ligt, links van het midden en vlak onder het middenrif. Als de maag leeg is, is hij helemaal plat. Als u net gegeten hebt, is de maag ongeveer 30 centimeter lang.
De slokdarm duwt het eten langzaam naar beneden richting de maag. Als het eten in de maag komt, blijft het hier een tijdje zitten. Meestal duurt dit ongeveer drie uur.
Kauwen per hap
Meer dan twintig keer kauwen op een stuk fruit is aardig veel, waarschijnlijk heb je dan een behoorlijk prutje in je mond. Twintig keer kauwen op een hazelnoot is een ander verhaal. In zoiets hards moet je flink je tanden zetten! Het advies ligt ergens tussen de twintig en veertig keer kauwen per hap.
Bijzonder effectief zijn bijvoorbeeld de geluidstoestellen met angstkreten, knalapparaten, Hawk Eyes en roofvogelgelijkende vliegers. Ook met een kunststof nepkraai kun je kauwen verjagen. Let wel, zorg er altijd voor dat de kunststof nepkraaien op hun kop hangen. Zo lijken de vogels dood.
Kauwen is een beweging van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak, tot stand gebracht door de kauwspieren en dienend om voedsel met de tanden te grijpen en tussen de kiezen fijn te malen.
Langzaam eten is gezond
Door meer te kauwen kan het lichaam meer voedingsstoffen opnemen. Ook zorgt het voor minder gasvorming in de darmen. Ons lichaam krijgt, door langzaam te eten, meer tijd om het verzadigingssignaal te verwerken waardoor we automatisch minder eten en de kans op overgewicht verkleinen.
Veel jonge kinderen doen dan ook langer over de maaltijd dan volwassen. Het heeft onder andere te maken met het gegeven dat ze moeten wennen aan de nieuwe smaken en texturen. Daarnaast zijn ze gevoeliger voor afleiding en vooral bij de avondmaaltijd speelt ook vermoeidheid vaak een rol.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Hoeveel keer je eet maakt niet zo veel uit. Je kan bijvoorbeeld 3 hoofdmaaltijden – verdeeld over de dag – eten: ontbijt, lunch en avondeten. Maar 4, 5 of 6 keer per dag een kleinere maaltijd kan in principe ook. Het gaat er uiteindelijk om dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt.
Een paar kilo's lichter door te vasten
Wie vast, krijgt over een periode van 24 uur gemiddeld minder calorieën binnen. Minder calorieën zorgt op termijn voor minder lichaamsvet. En dat betekent natuurlijk gewichtsverlies. Als je door de dag wat minder eet, heb je hetzelfde resultaat.
Het lijkt erop dat intermittent fasting ook andere gunstige effecten dan afvallen heeft. Dit komt omdat je lichaam tijdens het vasten overschakelt van glucoseverbranding naar vetverbranding. Die overschakeling start als je grofweg 12 tot 24 uur niks eet.