Standaardtaal in het hele taalgebied is hoe langer hoe meer. De combinatie van langsom meer is standaardtaal in België. Van langsom meer wordt vooral in journalistieke taal gebruikt.
hoe … en hoe … des te … komt altijd een bijvoeglijk naamwoord, een bijwoord of een telwoord in de vergrotende trap: hoe vaker, hoe beter; hoe meer bezoekers, hoe goedkoper de kaartjes; hoe vaker u deze oefeningen doet, des te sneller bent u weer beter; hoe sneller je rijdt, hoe hoger de boete zal zijn.
hoe {bijwoord}
how {bw.}
VWO – Pre-university education. MBO – Secondary vocational education. HBO – Higher professional education. WO – University education.
In dergelijke constructies staat na hoe (en na des te) altijd een vergrotende trap: langer, sneller, eerder, etc., of een telwoord als meer of minder. Bijvoorbeeld: 'Hoe eerder, hoe liever', 'Hoe meer, hoe beter.
wordt meestal gebruikt bij langere zinnen met persoonsvormen. In zinnen met des te is zowel de volgorde onderwerp + persoonsvorm als de omgekeerde volgorde gebruikelijk. Hoe langer ik ernaar kijk, des te mooier ik het ga vinden. Hoe langer ik ernaar kijk, des te mooier ga ik het vinden.
Deze dient te worden beantwoord met: How do you do. Het klinkt vreemd maar zo is het. De vraag wordt dus beantwoord met dezelfde vraag in plaats van een serieus antwoord of een grapje. “Hoe maakt u het?” is een groet, geen vraag.
"uh" is een opvulling tijdens een gesprek, waarin "zeg maar" nagedacht wordt.
Noëlle As, Lea Pauw
Meedoen met de fast fashion-industrie, dat doen Lea en Noëlle al jaren niet meer. Zij maken alles zelf: van kleding tot accessoires, en dat is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. In Hoe maakt u het?kun je nu zelf de kleding maken die je altijd al wilde hebben, op een unieke en duurzame manier.
Een definitief ontwerp tekening, vaak ook wel een DO genoemd, volgt op de ontwerptekening en het voorlopige ontwerp (VO). De naam definitief ontwerp verteld eigenlijk al wat er op deze tekening staat.
Temeer is een bijwoord met de betekenis 'vooral (ook)'. De combinatie temeer daar is erg formeel. U kunt daar het best vervangen door omdat.
Daarentegen schrijf je 'te meer' als de betekenis 'daarbovenop' is. Denk aan constructies als: Reden te meer om voorzichtig te zijn. Hoe langer je rijdt, des te meer risico's je neemt.
In verzorgde schrijftaal is dan de aan te bevelen vorm na een vergrotende trap (zoals jonger, beter, liever) en na anders en combinaties met ander(e). Als gebruiken we na de woorden even, (net) zo, evenveel, (net) zoveel, hetzelfde en dezelfde.
Dan en als worden vaak door elkaar gebruikt. Maar ze hebben een verschillende betekenis. Dan gebruik je om een verschil aan te geven, als gebruik je in een vergelijking met 'zo' of 'even': Grietje is even blond als Hans, maar Hans is langer dan Grietje.
Wanneer gebruik je dan en wanneer als? Dan komt na een vergrotende trap en na anders en ander(e): groter dan, kleiner dan, anders dan.Als komt na vergelijkingen met zo en even: zo groot als, even klein als.
Zonder meer betekent “zeker”, “blindelings” of “absoluut”. Zondermeer is een verkeerd gespelde variant op zonder meer. Voorbeelden: Zonder meer in een zin Ik geloof zonder meer dat je hard gestudeerd hebt voor het tentamen.
Hoewel groter als door velen niet meer wordt afgekeurd, is groter dan nog steeds verzorgder, zeker in de schrijftaal. Als er bij een vergelijking een gelijkheid geconstateerd wordt, is als correct. Na zoveel, even, zo en zozeer volgt als (even groot als, drie keer zoveel als).
Als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult, is ik de correcte vorm.Als het om een lijdend of meewerkend voorwerp gaat, is mij correct.
Teme is een Hebreeuwse meisjesnaam. Het betekent `zonder fouten`.
In des te meer, eens te meer, (een) reden te meer (om) en zoveel te meer is te meer (als twee woorden) juist. In deze gevallen kun je meer opvatten als een echte vergrotende trap, vergelijkbaar met bijvoorbeeld des te beter en zoveel te beter.
Mu wordt ook wel micrometer genoemd (officieel micron of my). 1 mu staat gelijk aan 0,000 001 meter. Dit is een miljoenste deel van een meter, of een duizendste deel van een millimeter(!). Micron wordt ook wel gebruikt bij het aangeven van de wanddikte van plastic tassen en zakken.
O.i.d. is de afkorting voor “of iets dergelijks”. Synoniemen voor “o.i.d.” zijn “of zoiets (ofzo)” en “of iets in die richting”.
Een dienst ondersteuningsplan (DOP) brengt in kaart welke ondersteuning binnen het sociaal netwerk van de persoon met een handicap aanwezig is. Beschikt die niet over een netwerk, dan staat de DOP hem bij om zo'n netwerk rond zich op te bouwen.
Lea Pauw, Noëlle As Hoe maakt u het? Lea en Noëlle van het modebedrijf Bomb leggen je uit hoe je eenvoudig, op een duurzame manier kleding en accessoires (ver)maakt. Puntsgewijze uitleg met kleine kleurenfoto's en QR-codes voor filmpjes. Met twee patroonbladen, tips en kleurenfoto's.