Vertel de dokter waar je last van hebt en wat je klachten zijn. Beperk je daartoe. Ga niet uitweiden over hoe slecht je leidinggevende functioneert en de slapeloze nachten die je daarvan krijgt. Dan denkt de dokter dat er sprake is van een arbeidsconflict en daar geldt een apart protocol voor.
Vertel ook waar je grenzen liggen, bijvoorbeeld maximaal 2 uur per dag werken. Houd je antwoorden zo feitelijk mogelijk: je kunt bijvoorbeeld vertellen hoe een goede of slechte dag voor jou eruitziet, of hoe lang je moet rusten na een inspanning. Benoem de situatie zoals hij is.
De vragen gaan over je gezondheid: zoals je klachten, je behandeling en het gebruik van medicijnen. Ook stelt de (bedrijfs)arts vragen over je werk en zaken buiten het werk, die mogelijk invloed hebben op je situatie. Na afloop van het gesprek zal de (bedrijfs)arts je zo goed mogelijk adviseren.
Tijdens het open spreekuur kunt u met de bedrijfsarts bespreken hoe u gezondheidsklachten door het werk kunt voorkómen. In de wet staat dat elke werkgever zijn werknemers moet laten weten dat er zo'n spreekuur is. In sommige bedrijven heet het arbeidsomstandighedenspreekuur of preventief spreekuur.
Een bedrijfsarts mag een aantal dingen niet doen: Een bedrijfsarts mag niet eisen dat je weer gaat werken. De bedrijfsarts adviseert je werkgever over jouw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid. Meestal volgt de werkgever dit advies.
Indien de bedrijfsarts aangeeft dat de werknemer niet ziek is, dan kan de werkgever van de medewerker verlangen dat hij het werk hervat. Dat wordt anders als de werknemer kan aantonen of aannemelijk maakt dat hij wel arbeidsongeschikt is.
De bedrijfsarts mag alleen medische informatie bij andere artsen opvragen als je werknemer daarvoor toestemming geeft. Dit geldt ook voor de huisarts van de werknemer. Ook daarmee mag de bedrijfsarts alleen contact opnemen als de werknemer daar toestemming voor heeft gegeven.
Voor het eerste jaar: Ziektegevallen moeten uiterlijk binnen één week na de eerste ziektedag worden gemeld bij de arbodienst of bedrijfsarts. Is de werknemer zes weken ziek, dan moet door de arbodienst of bedrijfsarts een probleemanalyse worden gemaakt.
Een bedrijfsarts helpt bij het voorkómen van ziekte, veroorzaakt door werk. Hierin werkt hij samen met andere professionals en de preventiemedewerker. Ben je ziek, dan adviseert de bedrijfsarts over de aanpak. En hij zorgt voor begeleiding tíjdens ziekte.
Een bedrijfsarts is een officiële arts en mag net zoals alle andere artsen lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hierbij is echter wel toestemming nodig van de werknemer.
Onderzoek door de bedrijfsarts
De arts vraagt welke psychische klachten je hebt. De arts stelt vragen om erachter te komen of je bijvoorbeeld een burn-out of een depressie hebt. De arts stelt vragen over hoe je de grip op je leven bent kwijtgeraakt. De arts kijkt wat je zelf al doet om je weer beter te voelen.
Een burn-out wordt vastgesteld door een huisarts, bedrijfsarts of psycholoog.
Een langdurige of chronische ziekte;Psychische problemen, zoals een burn-out of depressie;Een letsel door een ongeval;Medische behandeling of operatie.
Huisarts versus bedrijfsarts
Een huisarts is verantwoordelijk voor de medische behandeling van de werknemer, de bedrijfsarts beslist of de werknemer wel of niet arbeidsongeschikt is.
Je hoeft niet tegen je leidinggevende of verzuimmanager te zeggen wat voor ziekte je hebt of wat er aan de hand is. Ze mogen er niet eens naar vragen. Doen ze dat wel, dan hoef je geen antwoord te geven.
Een bezoek aan de bedrijfsarts is verplicht
Een uitnodiging voor het spreekuur van de (bedrijfs)arts mag je niet weigeren. Een bezoek aan de (bedrijfs)arts is verplicht. Als je niet komt, belemmer je je re-integratie. Het gevolg kan zijn dat je werkgever de salarisbetaling stopzet.
Privacy van de werknemer
Een werknemer heeft altijd recht op inzage in zijn medisch dossier. De bedrijfsarts mag alleen informatie over de gezondheid van de werknemer opvragen bij de huisarts of specialist met toestemming van de werknemer.
Ga naar de kantonrechter. Als u er ook met hulp van een mediator samen niet uitkomt, dan kunt u naar de kantonrechter. U vraagt de rechter te bepalen wat u en uw werkgever moeten doen om het probleem op te lossen. Bedenk wel dat de sfeer op het werk hierdoor slechter kan worden.
Wat zeg je tegen je bedrijfsarts? Als je burn-out1 bent en je kunt niet werken, dan nodigt de bedrijfsarts je uit voor een bezoek. Hij wil onderzoeken waarom je niet kunt werken en zal met je bespreken hoe je zo snel mogelijk weer beter kunt worden. Hij vraagt hoe het met je gaat.
De arbodienst of bedrijfsarts mag alleen noodzakelijke gegevens aan de werkgever doorgeven. Bijvoorbeeld gegevens die de werkgever nodig heeft om te beoordelen of hij het loon moet doorbetalen. Of gegevens die nodig zijn voor de verzuimbegeleiding en re-integratie.
De werkgever bepaalt dan of de werknemer volledig is hersteld.
Hoe vaak mag je werkgever je bellen bij ziekte? Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.
Met een Ziektewet-uitkering naar het buitenland
U houdt uw Ziektewet-uitkering als u naar het buitenland gaat voor vakantie. Meld uw vakantie uiterlijk 2 weken voordat u vertrekt met het formulier Doorgeven wijzigingen als u een Ziektewet-uitkering of toeslag van UWV heeft.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag.