Heb je te horen gekregen dat je zwanger bent van een grote baby? Dan wordt zijn geboortegewicht geschat op 4500 gram of hoger. Gelukkig is dit niet per se zorgelijk: verreweg de meeste grote baby's worden probleemloos geboren.
De medische term voor een (te) hoog geboortegewicht bij baby's is macrosomie. Een baby heeft dan een geboortegewicht van 4500 gram of meer. Dat overkomt zo'n 10% van de baby's. Je verloskundige kan dit inschatten door naar de groei van je baarmoeder te kijken.
Met een normaal BMI is het advies om tussen de 11,5 en 16 kilo aan te komen, maar bij ernstig overgewicht bijvoorbeeld maar 6 kilo. Bij vrouwen die te zwaar zijn zie je vaker dat ze in de zwangerschap echt teveel aankomen.
Het ideale gewicht van een baby ligt tussen de 2500 en de 4000 gram. Onder deze grens wordt het gewicht van een baby gezien als laag. Bovend deze grens is het een baby met een hoog geboortegewicht (ook wel macrosomie genaamd).
Het gemiddelde gewicht van kinderen van ouders van Nederlandse afkomst is ongeveer 1200 gram bij 28 weken. Daarna stijgt het gemiddeld ongeveer 200 gram per week. Bij 40 weken weegt een kind ongeveer 3500 gram. Wanneer lijkt de groei afwijkend?
Wanneer je een verhoogd risico hebt op een kleine of grote baby spreekt de verloskundige of gynaecoloog met je af om een groeiecho te doen. Dit gebeurt ook wanneer de groei van de baby niet goed te voelen is via de buik. Bij een groeiecho wordt het hoofd, de buikomvang en het bovenbeen van de baby gemeten.
Pasgeboren baby's wegen meestal tussen de 2500 en 4500 gram en komen meestal tussen de 100 en 250 gram per week aan (maand 1-4).
Hierover spreekt men wanneer het geboortegewicht van een baby wordt geschat op meer dan 4 kg. Een grote baby kan gevolgen hebben voor de bevalling, maar probeer daarover vooral niet te panikeren.
Je kunt ook zelf kijken of je kind te zwaar is. Dit kan op de website van het Voedingscentrum . Je vult in hoe oud je kind is, hoe lang, hoeveel je kind weegt en of je kind een jongen of meisje is. Je ziet dan vanzelf of het gewicht van je kind past bij de lengte en leeftijd.
Wetenschappers hebben in een groot internationaal onderzoek 190 verbanden ontdekt tussen onze genetische code en het geboortegewicht. Hieruit blijkt dat de genen van zowel de moeder als van de baby het geboortegewicht beïnvloeden.
Oorzaken zware baby
Een tweede kind is vaak zwaarder dan het eerste, dat verschil is gemiddeld 200 gram. Of je kind nou zwaarder of lichter is dan gemiddeld, zolang zijn gewicht bij de geboorte tussen de 2500 en 4000 gram zit, wordt dit gezien als 'normaal'.
Zowel Emma als haar man James hadden een 'normaal' geboortegewicht. De zwaarste baby ooit werd in 1955 in het Italiaanse Aversa geboren en woog 10,226 kilo.
Een baby die tussen de 37 en 42 weken wordt geboren, weegt gemiddeld tussen de 2500 en 4500 gram. Maar soms wordt een baby na 37 weken zwangerschap geboren, en heeft hij toch een lager geboortegewicht dan daarbij past. Dit noem je dysmatuur. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een laag geboortegewicht.
Grootte en gewicht van de baby in de 36e week van de zwangerschap. In vergelijking met de vorige week van de zwangerschap is uw baby weer een volledige centimeter gegroeid. Hij meet nu 47 cm, ongeveer even groot als een wittekool. Met een gewicht van ongeveer 2700 g nadert uw kind zijn geboortegewicht.
Je verloskundige verwijst je naar de gynaecoloog omdat je een grote baby hebt. Meestal is je baby groter dan gemiddeld zonder dat daar een oorzaak voor is. Of is er wel een oorzaak zoals bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes. De gynaecoloog meet de baby met de echo en kijkt hoeveel vruchtwater er is.
De eerste twee maanden vaak iets van een 200 tot 300 gram per week. De volgende twee maanden daalt dat dan naar 100 tot 200 gram per week ongeveer. Daarna zie je vaak een afvlakking. Van vier tot zes maanden bedraagt de gemiddelde gewichtstoename 100 tot 150 gram per week.
Jongens wogen bij de geboorte over het algemeen 100 gram meer dan meisjes. De geboortelengte is nagenoeg niet veranderd. Jongens zijn gemiddeld 50,6 cm bij de geboorte en meisjes gemiddeld 50,1 cm. Van de pasgeborenen zijn ongeveer vier op de honderd kleiner dan 46 cm.
Ondanks dat je kindje goed drinkt is het heel normaal dat het de eerste dagen wat afvalt. Het gewicht mag tot maximaal 10% van het geboortegewicht dalen, wat overigens door veel kinderen niet gehaald wordt. Op de vierde dag na de bevalling bereikt de baby meestal het laagste gewicht om vervolgens weer te gaan groeien.
Een individuele baby mag gerust eens wat harder of wat minder hard groeien. Bij de lengtegroei zie je zelfs heel vaak van die kleine tussengroeispurtjes. Schommelingen zijn dus normaal, maar te grote afwijkingen zijn niet de bedoeling.
Wanneer je baby groter wordt geschat dan gemiddeld, dan kan je verloskundige of gynaecoloog je voorstellen om je eerder te laten inleiden. Dit omdat een grote baby in verband wordt gebracht met een aantal complicaties. Schouder dystocie is hiervan de meest voorkomende.
je baby in week 32 zwangerschap
Je baby is nu ongeveer 42,2 centimeter lang en weegt ongeveer 1760,4 gram: zo groot als een meloen. Je ukje is de afgelopen weken onverstoorbaar verder gegaan met groeien, daardoor kan het nu gaan aanvoelen alsof je buikje echt te klein wordt voor twee.
Je baby groeit snel: gemiddeld wegen jongentjes na 3 maanden 5,8 kg en zijn ze 60 cm groot, meisjes wegen gemiddeld 5,3 kg en zijn gemiddeld 1 cm kleiner dan jongens van die leeftijd.
De gemiddelde pasgeborene weegt zo'n 7 pond (3500 gram). Een baby van 5 pond (2500 gram) of minder noemen de onderzoekers licht, een zware baby weegt 9 pond (4500 gram) of meer. Van de baby's van de onderzochte vrouwen is één op de twintig licht en één op de twintig zwaar.
Je meet met de centimeter of rolmaat de lengte tussen de muur (of plankje) en de hielen van je baby. Voor het wegen ga je eerst samen met je baby op de weegschaal staan.Vervolgens ga je er alleen op staan.Het verschil tussen beide getallen is het gewicht van je kind.