In de regel gaan kronen en bruggen levenslang mee.Als minimum duur kunt u ongeveer 10 jaar als uitgangspunt nemen. Dit geldt ook voor een implantaat. De levensduur van implantaten, kronen en bruggen is ook erg afhankelijk van de mondhygiëne en de algehele (mond) gezondheid.
Een stifttand is een volledig nieuwe kunsttand. Deze wordt met een buisje vastgemaakt in de bestaande tandwortel. Een stifttand kan dus uitsluitend geplaatst worden als de tandwortel nog aanwezig en gezond is.
De stift wordt in het wortelkanaal geplaatst, waardoor het noodzakelijk is om eerst de zenuwen te verwijderen met een wortelkanaalbehandeling. De plaatsing van een stifttand is daarom pijnloos omdat de zenuw al is verwijderd.
Het advies over hoe vaak u op controle dient te komen wordt per patiënt bekeken. Doorgaans is dit 6 maanden voor mensen met een eigen gebit (met implantaatkronen) en 12 maanden voor mensen met een klikgebit.
Klachten die beschreven worden bij BII zijn atypische klachten zoals vermoeidheid, vergeetachtigheid, haaruitval, spierpijn, brainfog, etc. Dat maakt het heel moeilijk om te onderzoeken; de klachten zijn zo algemeen en breed dat ze allerlei oorzaken kunnen hebben die niets met borstprotheses te maken hebben.
Deze bacteriën in de tandplaque halen hun voeding hieruit. Ze veroorzaken in de eerste instantie een beginnende ontsteking van het tandvlees rondom het implantaat, de zogenaamde peri-implantaire mucositis. De symptomen zijn dat het tandvlees lokaal rood is en pijnlijk bij aanraking.
Prikkelende stoffen: Deze stoffen kunnen complicaties veroorzaken. Daarom is het raadzaam, de eerste drie dagen na de ingreep alcohol, nicotine, koffie, zwarte thee en verse melkproducten te mijden.
Na een ontzenuwing kan er enkele dagen wat pijn zijn
Na een wortelkanaalbehandeling is het mogelijk dat de patiënt wat last heeft van pijn. De pijn zal voornamelijk afhangen van de mate van ontsteking.
Heb je nood aan een uitneembare of vaste prothese zoals een kroon, een brug of een implantaat? Dan heb je recht op een tegemoetkoming van 60% van de kosten voor aankoop en plaatsing, tot 1.050 euro (bij verhoogde tegemoetkoming: 75% met een maximum van 1.050 euro).
Een kroon is een tandprothese die men over een bestaande tand plaatst. Ze slijpen je eigen tand dan tot een punt en daarover komt de kroon te zitten. Een stifttand is een compleet nieuwe tand, het is een staafje met daarop een tandkroon. Dit staafje wordt in de wortel aangebracht.
Kronen en bruggen op implantaten zijn duurder, omdat we hier niet alleen het vergelijkbare kroon- en brugwerk maken, maar ook de gehele ontbrekende tandwortel vervangen én eventueel ook nog een deel van het kaakbot moeten opbouwen. Hiervoor worden hoogwaardige en daardoor dure materialen gebruikt.
Voordelen van een implantaat ten opzichte van een brug
Zo behouden uw eigen tanden hun sterkte en vitaliteit. Het implantaat behoudt het kaakbot en het tandvlees op hun oorspronkelijk niveau. Bij een brug gaan het kaakbot en tandvlees na verloop van tijd slinken en terugtrekken onder het brugtussendeel.
Zo is het mogelijk om een ontbrekende tand te vervangen middels een brug. Daarnaast is er de etsbrug maar ook de uitneembare prothese. Een en ander is afhankelijk van het aantal missende tanden of kiezen. Als laatste is er het implantaat, hierbij wordt de missende tand of kies één op één vervangen.
Is de behandeling pijnlijk? Met een plaatselijke verdoving is de behandeling zelden pijnlijk, maar na een operatieve ingreep is er altijd een zekere mate van napijn en/of zwelling. De verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. De napijn is goed te bestrijden door het innemen van een pijnstiller.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
De klachten die kunnen voorkomen, lopen uiteen van een hevige en/of kloppende pijn tot alleen pijn bij (kauw)druk op de betreffende tand/kies. Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen.
Die kosten variëren meestal van € 265,- tot € 770,- euro per tand of kies, maar uitzonderingen naar boven of beneden zijn mogelijk, afhankelijk van de complexiteit van het probleem. Hiervan wordt 25% tot 40% van terugbetaald via de basisverzekering afhankelijk van het type behandeling en aantal kanalen.
Omdat kunstweefsel in het lichaam vaak voor bacteriële infecties zorgt, krijgen patiënten met een implantaat vaak langdurig antibiotica om deze infecties te voorkomen. Het grootste nadeel daarvan is dat de antibiotica in het hele lichaam werkzaam zijn en schadelijk kunnen zijn.
Hoe kunt u dit het beste doen? Zorg voor een tandenborstel met een kleine zachte borstelkop (een kinderborstel of eventueel gewone zachte borstel). Het is belangrijk dat u de implantaten helemaal poetst, maar vooral dat de overgang van implantaat naar tandvlees vrij blijft van plaque en tandsteen.
Wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen van plastisch chirurgen geven aan dat bij patiënten die geen klachten hebben, de implantaten niet vervangen hoeven te worden. Het is wel bekend dat na 10-15 jaar de kans op scheuren en lekken van de implantaten toeneemt. Geen enkel implantaat gaat een leven lang mee.
Gebruik een milde, niet al te hard schurende tandpasta om je implantaten schoon te houden. Denk hierbij aan merken zoals Elmex, Zendium of Sensodyne. Je kunt ook speciale tandpasta voor implantaten gebruiken om te poetsen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ImpaClean Tandpasta of Bluem Tandpasta.
Soms groeit het implantaat niet goed vast aan het bot. Ook kan een implantaat pas na langere tijd los gaan staan. Er kan dan sprake zijn van zogenaamde 'peri-implantitis'. In beide gevallen moet de kaakchirurg het implantaat verwijderen.