Suiker en zetmeelrijke granen hebben invloed op de bloedsuikerspiegel van het paard. Na inname van het krachtvoer, krijgt een paard altijd een 'suikerdip', waardoor hij (tijdelijk) minder goed in staat is om te presteren. Tijdens het omzetten van glucose (suiker) in de spieren komt er melkzuur vrij.
Granen worden graag gegeten, ze zijn voedzaam maar wel eenzijdig. Een rantsoen van alleen maar graan voor paarden is dus niet gezond. De meest gebruikte granen zijn haver, maïs, gerst en tarwe.
De grove en losse structuur van muesli 's zorgt ervoor dat paarden er goed op moeten kauwen, wat gemiddeld zorgt voor wel 300 extra kauwbewegingen per kilo muesli ten opzichte van een kilo brokken. Kauwen zorgt voor een betere werking van de spijsvertering doordat er extra veel speeksel vrijkomt.
Haver kan geplet gevoerd worden maar dit is eigenlijk alleen nodig voor paarden met gebitsproblemen. Gerst wordt ook geregeld aan paarden gevoerd.Gerst bevat ook veel energie alleen deze energie komt wat langzamer vrij dan bij haver. Gerst kan wel het beste geplet of gevlokt gevoerd worden.
Niet alle groente en fruit kunnen gevoerd worden, dus kies niet voor andere dan die hier genoemd worden. En neem bij voorkeur biologische en onbewerkte groente en fruit. Om mee te starten: bietjes, bleekselderij, courgette, komkommer, pastinaak, sla, venkel en wortel.
Peterselie en de gezondheid van paarden
Flavonoïden tonen antioxiderende, ontstekingsremmende en dus ook anti-maagzweer effecten in het maag-darmkanaal (Akıncı et al., 2017). Daarnaast wordt ook de slijmafscheiding in het maag-darm kanaal verbeterd door peterselie (Al-Howiriny et al., 2003).
Antwoord: Havermout is een grondstof wat gebruikt wordt in diverse paardenvoeders en is daarom veilig om aan paarden te voeren. Havermout is zeer arm aan energie en levert daarom weinig voedingsstoffen. Havermout is erg droog en neemt veel water op, wat een slokdarmverstoppping kan veroorzaken.
Haver is een geschikt voedergewas voor alle landbouwhuisdieren: paarden, koeien, schapen, varkens, kippen, enzovoorts.
Groenten voor paarden: Naast fruit is groente (met mate) ook een optie. De volgende groenten kan je veilig aan je paard voeren: broccoli, boerenkool, spruitjes, spinazie, radijsjes en wortelen. Vooral wortelen zijn een gezonde aanvulling, ze bevatten erg weinig suiker, veel vocht en daarnaast ook nog bèta-caroteen.
13. Waarom zouden paarden geen vers hooi mogen eten? Vers geoogst hooi mag pas worden gevoerd na een opslagperiode van ten minste 6 weken. De reden ligt in het restvocht van het hooi: tijdens het droogproces kunnen bacteriën en ziektekiemen zich sterk vermeerderen.
Groentes zoals boerenkool, broccoli, spruitjes, radijsjes, spinazie, komkommer en wortelen kunt u aan uw paard voeren. Dit uiteraard met mate. Vooral wortelen zijn goed voor paarden, ze bevatten bèta caroteen en bevatten weinig suikers. Let er wel op dat u de wortelen niet in ronde stukjes snijdt.
Wortels zijn goed, sla, selderij en sperziebonen of peultjes mag ook, maar geef je paard geen uien, broccoli, kool/bloemkool of spruitjes. De tomatenplant behoort tot de nachtschadefamilie, die niet goed is voor paarden. Maar de tomaat zelf mag weer wel.
Voor de gezondheid zijn alle volkorengranen goede keuzes, maar voor de effecten op het cholesterol zijn sommige volkoren graansoorten gunstiger dan anderen. Het eten van haver of gerst (die beiden bèta-glucanenvezels bevatten) verlaagt het slechte LDL-cholesterol.
Volle granen bevatten heel wat goede stoffen zoals vitamine B1, B2 en B3 (niacine).Mineralen die er het meest in voorkomen zijn ijzer, calcium en fosfor. Het is afdoende bewezen: volle granen zijn goed voor je gezondheid.
Het kan ook behulpzaam zijn voor een goede vochthuishouding en ter ondersteuning van de urinewegen. Door het ijzergehalte is alfalfa tevens geschikt bij vermoeidheid en voor optimale bloedwaarde. Luzerne is voor paarden een zeer goede grondstof voor de gezondheid.
Voor welke paarden is luzerne geschikt? Jonge paarden in de groei, sportpaarden, zogende merries en oudere en magere paarden kunnen extra energie, vezels en eiwitrijke voedingsstoffen goed gebruiken. Luzerne is dan een heel geschikte aanvulling.
Haver bevat duidelijk minder zetmeel dan andere granen en mais (ca. 45% zetmeel) en dit zetmeel is in haver beter verteerbaar voor paarden dan zetmeel uit andere granen (1). Verder bevat haver veel ruwe celstof, wat een gezonde verdere vertering in de dikke darm bevordert.
Verschil in vitaminen en vezels
Hoewel beide producten dus veel vitaminen en vezels bevatten, heeft havermout meer vitamine B1, B6, ijzer en calcium dan graanontbijt, maar ook meer vet. Graanontbijt bevat dan weer (iets) meer eiwitten en gluten.
Hooi is zeer kwetsbaar voor weersinvloeden. Regen, hagel en sneeuw zijn fataal voor hooi, doordat het kan gaan schimmelen. De kans is groot dat je paard het hooi niet meer wil eten wanneer het nat is geworden. Daarnaast zal er ook veel zand aan het natte hooi blijven plakken wat de kans op zandkoliek verhoogd.
Paarden weigeren vaak te eten als ze stress of pijn hebben. Dit is vooral problematisch wanneer paarden hun ruwvoer weigeren, omdat het paard dan geen speeksel produceert door te kauwen en ook de maag leeg blijft. Als gevolg daarvan is er een overmaat aan zuur en dus een daling van de ph-waarde in de maag.
Het is super gezond en een keuze van vele top sporters vanwege alle voedingsstoffen die erin zitten. Paardenvlees is van zichzelf een stuk zoeter dan bijvoorbeeld het rundvlees. Het is daarom belangrijk om het goed op smaak te brengen met zout en peper.
Niet: Avocado, aardappel, rabarber, tomaat, paprika, spinazie, augurk, ui, prei , broccoli, diverse koolsoorten en bloemkool. De laatste vijf kunnen gas veroorzaken, wat tot koliek kan leiden. Groente en fruit kunnen het beste in reepjes worden gesneden.
Excellent Herbs Tijm is een verzachtend en ondersteunend voedermiddel voor de spijsvertering en luchtwegen van paarden. Tijm heeft een verzachtende invloed op kriebel in de keel en geeft verlichting op de luchtwegen.
Aanbevolen hoeveelheid. 30 tot 50 gr voor een groot paard (500 kg). Pony's en kleine paarden, de helft. Kan dagelijks door /over het voer gegeven worden.