Kurkuma wordt vaak als smaakmaker gebruikt in Indiase curries. Daarnaast kan je het ook kennen van gele rijst, hieraan wordt kurkuma-extract namelijk toegevoegd voor de kleur. Je kan natuurlijk zelf ook een snufje kurkumapoeder toevoegen aan je rijst.
Gebruiken. Kurkuma geeft een prachtige gele kleur en een krachtige smaak aan je gerechten. Gebruik de specerij bijvoorbeeld in curries, soepen of smoothies. Of ga voor golden latte: dat is een drankje gemaakt van kurkuma, (amandel)melk, gember, kaneelpoeder, peper en soms ook nog wat ahorn- of agavesiroop.
Naast een smaak- en kleurgever is deze specerij ook gekend voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. In India en Zuid-Azië wordt kurkuma al jaren gebruikt om het lichaam te zuiveren en bij het behandelen van uiteenlopende gezondheidsproblemen zoals eczeem, candida, reuma, artritis en artrose.
Mensen die problemen hebben met de galblaas of de lever
Als je dus last hebt van galstenen of een galblaasontsteking, is het gebruik dus absoluut te mijden. Ook als je een leverziekte hebt, is het niet raadzaam om kurkuma te nemen. Bij twijfel, raadpleeg altijd eerst je arts alvorens je kurkuma gaat gebruiken.
Kurkumapoeder of verse kurkuma? Kurkuma is in meerdere vormen te verkrijgen, bijvoorbeeld verse kurkuma (de wortel) of in poedervorm. Wat ons betreft is kurkumapoeder een zekere winnaar. Kurkumapoeder hoef je niet verder te bewerken, je kunt het gecontroleerd toevoegen en het is langer houdbaar dan verse kurkuma.
Kurkuma thee, vooral in combinatie met gember, biedt best wat interessante eigenschappen die kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. De stimulatie van de stofwisseling, eetlustbeheersing en ontstekingsremmende effecten zijn aspecten om te overwegen.
Kurkuma thee recept:
Kook 1 liter water en voeg hier 1 theelepel kurkuma poeder aan toe; Laat het thee mengsel ongeveer 10 minuten koken; Voeg honing (of agavesiroop) en citroensap toe voor extra smaak.
Een snufje gemalen kurkuma geeft noedels, spaetzle, gekookte aardappelen, evenals pannenkoek en broodknoedel, deeg en omeletten en quiche een smakelijke toets. Strooi het gewoon in het deeg of voeg het toe aan gekookt water met wat olie om gekookte aardappelen of pasta te koken.
Gember en kurkuma samen in de thee zijn een zeer goede combinatie. Niet alleen omdat gember kurkuma thee heerlijk van smaak is, maar ook omdat ze allebei erg goed zijn voor de gezondheid. Gember staat bekend om zijn positieve uitwerking op de spijsvertering en het tegengaan van een hoge bloeddruk.
Combinatie met medicijnen
Voorbeelden van medicijnen waarvan geelwortel de hoeveelheid in het lichaam kan beïnvloeden: antikankermedicijnen. bloeddrukverlagers. ontstekingsremmers.
Hoeveel kurkuma per dag is veilig? Kurkuma staat bekend als stof die je veilig kunt gebruiken. Kurkuma is niet giftig. Volgens het Europees Medicijnen Agentschap (EMA) kunnen mensen veilig tweemaal daags 500 milligram gedurende dertig dagen eten of drinken.
Gember heeft een scherpe, pittige smaak en wordt gewaardeerd om zijn culinaire veelzijdigheid en mogelijke medicinale eigenschappen, terwijl kurkuma een milde, aardse smaak heeft en bekend staat om zijn heldergele kleur en potentiële ontstekingsremmende eigenschappen dankzij curcumine.
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
Hoeveel keer per dag mag je kurkuma thee dinken? Over de hoeveelheid kurkuma thee die je per dag mag drinken, is het belangrijk om niet te overdrijven. Het is aanbevolen om niet meer dan 1-2 kopjes per dag te drinken, omdat hoge doses kurkuma schadelijk kunnen zijn voor de lever en het maagdarmkanaal.
Algemeen gesproken gaan kruiden zo'n één tot drie jaar mee. Denk hierbij aan gedroogde basilicum, peterselie, salie, dille en tijm. Specerijen gaan ongeveer twee tot drie jaar mee. Denk bij specerijen aan kaneel, knoflookpoeder, kurkuma, chili, gemberpoeder en cardamom.
Een zeer populaire en gezonde wortel
Het kurkuma poeder heeft een diep oranje gele kleur dat in de indiase keuken frequent gebruikt wordt als kleurstof en smaakstof in vele gerechten. Kurkuma is mild bitter, smaakt naar zwarte peper en heeft een aardse mosterdachtige geur.
Een van de meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma thee is maagklachten en -irritatie. Dit kan gebeuren wanneer kurkuma op een lege maag gedronken wordt of in grote hoeveelheden wordt gedronken.
Neem daarvoor een glas kokend water en voeg daar een paar schijfjes verse kurkumawortel aan toe of een theelepeltje kurkumapoeder. Met wat honing kun je het nog zoeter maken als je dat lekker vindt.
Onze honing met kurkuma biedt talloze gezondheidsvoordelen. Kurkuma is een krachtige ontstekingsremmer en antioxidant, terwijl honing antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen heeft. Samen vormen ze een heerlijk en gezond voedingssupplement!
In tegenstelling tot meer populaire specerijen zoals kaneel of zwarte peper, heeft kurkuma een aardse warme smaak zonder veel zoetheid of kruidigheid.
Snijd de kurkuma in plakjes of rasp op een fijne rasp. Snijd de limoen in partjes. Breng 1 liter water met de kurkuma aan de kook en kook 10 minuten.Voeg het kaneelstokje, 2 partjes limoen en de peper toe en laat nog 5 minuten trekken.
En houd je toch niet zo van de smaak kurkuma? Halveer dit ingrediënt dan in deze soep. En vanwege de uitgesproken smaak van kurkuma is het wellicht met kleine kinderen sowieso handig om een halve eetlepel te gebruiken in plaats van een hele eetlepel.
Er zijn wel richtlijnen voor de inname van curcumine: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert een dagelijkse dosering tot 3 mg curcuminoïden (inclusief curcumine) per kilogram lichaamsgewicht. Voor iemand van 75 kg komt dat overeen met ongeveer 7 gram kurkumapoeder.
Kurkumapoeder, supplementen of tabletten met curcumine zijn niet giftig. Je kunt van verse kurkumawortel gerust thee trekken: ook dit is niet giftig. Je moet echter nooit rauwe geelwortel eten. Wil je dit in gerechten gebruiken, bak of kook dit dan in het gerecht mee.
De werking van kurkuma thee staat bekend om het verlichten van gewrichtspijn, het verbeteren van de spijsvertering, het behouden van gezonde cellen en gaat dus huidveroudering of bepaalde ziektes tegen, het behouden van hersen- en hartgezondheid, lichaamsvet reguleren, en het versterken van het immuunsysteem.