In IJsland kun je een tour boeken om Elanden te gaan bekijken. Een gids neemt je dan mee naar plaatsen waar Elanden leven. Wij hebben dit niet gedaan, maar kwamen dit prachtige exemplaar met een aantal vrienden van hem spontaan tegen onderweg.
Voor de kust en op het water kun je zeehonden en walvissen spotten. De walvissen spot je het beste vanaf begin juni tot eind augustus. De meest voorkomende soorten walvissen zijn de dwergvinvis, de bultrug, blauwe vinvis en de gewone vinvis. Je kunt rondom IJsland ook orka's spotten.
Het enige landzoogdier wat IJsland heeft weten te bereiken is de poolvos. Tip: wil je poolvossen in het wild spotten, dan is je beste kans in het Hornstrandir Nature reserve in de Westfjorden. Andere dieren zoals de nerts, rat, muis en het rendier zijn allemaal met opzet, of per ongeluk ingevoerd.
Op het Europese vasteland komt de ijsbeer niet in het wild voor, maar in het noorden van IJsland worden regelmatig verdwaalde ijsberen waargenomen. Een groot gedeelte van het jaar is de beer te vinden op het drijfijs.
Reptielen en amfibieën komen op IJsland niet voor. Dat is niet omdat het hier zo koud is, maar wederom omdat ze IJsland niet hebben bereikt. In het voorjaar en in de zomer komen in de wateren rondom IJsland walvissen en dolfijnen voor.
De veiligheidsrisico's in IJsland vergelijkbaar met wat je in Nederland gewend bent. In IJsland komt er weinig tot geen criminaliteit voor. Het land kent ook geen drukke of grote steden met veel criminaliteit. Er wordt wel aangeraden op toeristische plekken extra alert te zijn op jouw eigendommen.
IJsland is het veiligste land ter wereld
Er is zo weinig criminaliteit dat de politie er niet eens wapens draagt. IJsland is het enige NAVO land zonder een militair leger. Kinderen spelen van jongs af aan zonder toezicht buiten en komen vaak pas terug als het avondeten of de avondklok begint!
' Oorspronkelijk kwamen wolven overal op het Noordelijk Halfrond voor, van de westkust van de Verenigde Staten tot de oostkust van Siberië. Behalve op IJsland leefden ze vroeger in heel Europa, ook in België en Nederland.
Slangen hebben zich over de gehele wereld verspreid, met uitzondering van enkele geïsoleerde gebieden. Dit zijn vooral eilanden als Ierland, IJsland en een aantal eilanden in de Grote Oceaan.
Muggen. In het noorden van IJsland vindt u het Mývatnmeer, wat ook wel bekend is als het 'Muggenmeer'. In de zomermaanden barst het hier van de kleine mugjes. Ze zijn echter vooral hinderlijk en steken niet.
Reptielen, amfibieën en giftige dieren, zoals schorpioenen, komen op IJsland niet voor. Wel muggen, met name waar begroeiingen bij moerassen en meren voorkomen.
Wat eten de IJslanders? Het meest typische voedsel in IJsland is vis, lamsvlees of IJslandse skyr (een soort yoghurt). Dit zijn al meer dan duizend jaar de belangrijkste elementen in het IJslandse dieet. IJslandse maaltijden zijn meestal op vlees gebaseerd vanwege het gebrek aan landbouwgrond in het verleden.
Omdat IJsland een vulkanisch land is, bestaat de flora van IJsland voor het grootste gedeelte uit lavavelden, kale rotsen, gletsjers en zand- en grindwoestijnen. Planten krijgen weinig tot geen kans om te groeien. Dit komt door het breekbare grond.
IJsland is na Groot Brittannië het tweede grootste eiland van Europa. De totale oppervlakte van IJsland is ongeveer 103.000 vierkante kilometer. Nederland heeft een oppervlakte van ongeveer 34.000 vierkante kilometer, waardoor IJsland 3x groter is dan Nederland!
'Enge' dieren als slangen, hagedissen en vleermuizen kunnen niet overleven in de IJslandse natuur en zijn derhalve niet in de natuur op het eiland aanwezig. Ook bestaan er geen IJslandse huisjesslakken of mieren. Wel zijn er bijen, wespen, muggen, spinnen, naaktslakken en lieveheersbeestjes te vinden.
IJsland is met 103.000 km² ongeveer 2,5 keer zo groot als Nederland en ruim 3 keer de oppervlakte van België. Het is het op één na grootste eiland in Europa (op Groot-Brittannië na) en ligt erg geïsoleerd, ten noordwesten van het Europese vasteland.
Daarbij komt dat je in IJsland op een uitgestrekte hoogvlakte, vanaf een berg of vulkaan het verschijnsel uitstekend kunt bekijken. Tussen 21:00 en 01:00 uur, van oktober tot maart is de beste tijd, maar ook in september en april wordt het noorderlicht in IJsland waargenomen.
IJsland is beroemd geworden vanwege zijn adembenemende natuur en ongelooflijke natuurlijke fenomenen zoals het noorderlicht en de middernachtzon. Maar IJsland is ook een paradijs voor allerlei soorten dieren in het wild. Van zeezoogdieren, zoals walvissen en zeehonden, tot landdieren zoals rendieren en vossen.
De paarden verspreidden zich in Scandinavië en Groot Brittannië en kwamen met de Vikingen uiteindelijk op IJsland terecht. Nu lopen er totaal ongeveer 80.000 paarden op IJsland.
IJsland heeft een zeeklimaat dat landinwaarts overgaat in een toendraklimaat. Gezien de noordelijke ligging zijn de winters redelijk mild terwijl de temperatuur in de zomer niet vaak boven de 15 graden Celsius komt. Op de hoger gelegen gletsjers komt de temperatuur ook in de zomer niet boven het vriespunt.
IJsland is letterlijk een land van vuur en ijs. Nergens ter wereld is een hogere concentratie aan actieve vulkanen, gletsjers en geisers te vinden. Slechts een kleine 21% van de oppervlakte van IJsland is gecultiveerd. Het binnenland is derhalve zeer dunbevolkt.
Als je langer dan drie maanden in IJsland wilt blijven wonen, heb je wel een verblijfsvergunning nodig. Deze zijn gewoonlijk voor 5 jaar geldig en kan aangevraagd worden bij het Directorate of Immigration. Je hebt geen vrijwilligersvisum nodig om vrijwilligerswerk te doen in IJsland.