Spanjaarden betalen geen premie voor de zorgverzekering. Ze hebben namelijk een zorgstelsel met een financiering vanuit sociale premie. Maar ook Spanje is een land vol met privéklinieken, dus heeft Spanje ook een plek tussen de landen met de hoogste medische kosten voor toeristen.
De Zorgverzekeringswet (Zvw) kent werelddekking. Het kan een EU-land of een EER-land zijn.Of een land waarmee Nederland een bilateraal verdrag heeft. Er zijn ook landen waarmee Nederland geen afspraken heeft over het vergoeden van zorg, bijvoorbeeld de Verenigde Staten van Amerika, China of Rusland.
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.
Nederland behoort samen met Noorwegen en Australië tot de best presterende landen als het gaat om de gezondheidszorg. Dat wordt gesteld in het rapport van The Commonwealth Fund: 'Mirror, Mirror 2021: Reflecting Poorly' waarin de gezondheidszorg in de Verenigde Staten wordt vergeleken met andere hoge-inkomenslanden.
De NHS is een op woonplaats gebaseerd zorgstelsel. Dit betekent dat bezoekers in Engeland, afhankelijk van hun omstandigheden, wellicht moeten betalen voor NHS-gezondheidszorg. Sommige diensten, zoals ongevallen en noodgevallen en bezoeken aan een huisarts, zijn gratis voor iedereen.
Inflatie raakt alle zorgsectoren
De zorgkosten stijgen in 2023 harder dan de langjarig gemiddelden van 3,8% voor het basispakket en 6,8% voor de langdurige zorg. De oorzaak hiervoor ligt vooral in de inflatie. Hierdoor stijgen de prijzen en lonen in alle zorgsectoren.
Wie in Nederland woont of werkt, moet een basisverzekering afsluiten. U verzekert u daarmee voor zorg uit het basispakket. Denk aan de huisarts, het ziekenhuis, de psychiater en de apotheek.
Nederlandse ziekenhuizen werken beduidend efficiënter dan Duitse. De ligduur van patiënten is in Nederland een vijfde lager en artsen zien tot tien keer meer patiënten. Dat concludeert onderzoeker Paul Arakelian van adviesbureau P5COM op basis van een vergelijkende studie.
In België is de verplichte ziekteverzekering (via het ziekenfonds/mutualiteit) een onderdeel van de sociale zekerheid. De ziekteverzekering komt tegemoet in de medische kosten, bijvoorbeeld bij een bezoek aan de huisarts of een specialist.
Particuliere ziektekostenverzekeringen van Duitse verzekeraars hebben een uitgebreidere dekking dan de publieke verzekering. Je hoeft meestal geen eigen bijdrage te betalen voor een behandeling. De premies per maand zijn wel een stuk hoger. Ze zijn afhankelijk van je gezondheid en je leeftijd.
Je bent niet verzekeringsplichtig in Nederland. Je moet je verzekeren in het land waar je werkt en woont. Kijk voor meer informatie over wonen en werken in het buitenland op www.nederlandwereldwijd.nl. Je moet je verzekeren in het land waar je werkt, maar ook in Nederland heb je recht op zorg.
De hervorming van de acute zorg in Denemarken
Nu kent Denemarken een ander stelsel dan Nederland. De gezondheidszorg is gratis, maar wordt betaald uit belastingopbrengsten. Er zijn nauwelijks private ziekenhuizen, die bovendien geen acute zorg bieden.
De zorg is volgens velen onbetaalbaar geworden: een hoog eigen risico en stijgende premies zorgen bij de burger voor veel onvrede. Een groot deel van onze inkomens wordt tegenwoordig gespendeerd aan de zorg.
Houd er rekening mee dat in landen als de Verenigde Staten, Zwitserland en Canada de zorg flink duurder is dan in Nederland.
Zo is de zorgverzekering in Engeland geregeld
De zorgverzekering Engeland is onderdeel van het zorgstelsel van het Verenigd Koninkrijk, de National Health Services (NHS). Deze wordt door de overheid gefinancierd, zodat iedereen toegang kan krijgen tot gezondheidszorg.
De zorgkosten in Nederland vallen in totaal wel hoger uit, blijkt uit cijfers van The World Bank. In Nederland wordt per jaar ongeveer 4.268 euro per persoon aan zorgkosten besteedt, in België is dit bedrag 3.734 euro. De zorgkosten per persoon vallen in België ongeveer 15 procent lager uit dan die in Nederland.
Toch zijn de zorgkosten in België niet veel lager, dan in Nederland. Het betalen van deze kosten moet ergens vandaan komen.In België wordt dus daarom een deel van de zorgkosten betaald via belastingen. Indirect betaalt een belg dus niet veel minder aan zorgkosten, maar heeft dit minder door dan de Nederlander.
Soms is zorg in het buitenland veel duurder dan in Nederland. In het algemeen lijken Engeland, Frankrijk en Duitsland qua zorgstelsel het meeste op Nederland. Toch kunnen ook in deze landen de ziekenhuizen over minder mogelijkheden en faciliteiten beschikken.
De uitgaven voor gezondheidszorg als percentage van het bbp zijn het hoogst in de Verenigde Staten, het laagst in Polen. In de andere hier gekozen landen ligt dit percentage tussen de 9 en 12 procent. Nederland bevindt zich in het midden met uitgaven voor gezondheid van 10,2 procent van het bbp.
De Nederlandse gezondheidszorg is één van de beste ter wereld. Iedereen betaalt eraan mee, via belastingen en de verplichte basisverzekering.
Zorgverleners kennen het loket niet en huisartsen en ziekenhuizen weten niet dat dak- en thuislozen recht hebben op een zorgverzekering. Een zorgverzekering is voor elke Nederlander verplicht, ook als diegene dat niet kan betalen.
Heb je geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland? Zelfs dan ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Iedereen in Nederland moet een basisverzekering voor zorg afsluiten.
Sommige verzekeringen zijn verplicht. Voor autobezitters is een autoverzekering verplicht en voor iedereen die in Nederland woont en werkt én ouder is dan 18 jaar is de basisverzekering verplicht. Het is niet verplicht om een aanvullende zorgverzekering of aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.
In 2006 schafte Kabinet-Balkenende II het ziekenfonds af en dat maakte plaats voor het huidige zorgstelsel. Dit stelsel ontving in eerste instantie veel kritiek, op zowel zorgverzekeraars als op ziekenhuizen en de minister. Uiterlijk 12 november moeten alle zorgverzekeraars hun premies bekendmaken.
Vorig jaar werden ruim 58.000 declaraties ingediend onder de Regeling Onverzekerbare Vreemdelingen.In 2021 waren dat er nog zo'n 43.000 en het jaar daarvoor zo'n 37.000. Ook de hoeveelheid geld die eraan werd uitgegeven groeide, van 43 miljoen euro in 2019 naar 51,4 miljoen in 2022.