Wat is een weerbaarheidstraining? Een weerbaarheidstraining is een training speciaal voor kinderen die weinig weerbaar zijn. Deze kinderen hebben moeite om voor zichzelf op te komen. Ze weten niet hoe ze hun grenzen aan kunnen geven, of doen dit op een onhandige manier.
In deze weerbaarheidstraining voor volwassenen in Groningen, Friesland en Drenthe, ga jij je zelfvertrouwen vergroten, je weerbaarheid verbeteren, je eigenwaarde vergroten, beter voor jezelf opkomen, grenzen stellen, nee zeggen en omgaan met conflictsituaties.
Weerbaar zijn betekent dat je voor je eigen wensen, grenzen en behoeften kunt opkomen en daarbij rekening houdt met de wensen en grenzen van een ander. Er zijn veel begrippen die lijken op weerbaarheid, of eraan raken: veerkracht, zelfverdediging, assertiviteit, agressiebeheersing en gevaarsbeheersing.
Mentale weerbaarheid is een eigenschap die bepaalt hoe iemand omgaat met verandering, tegenslag of negativiteit. Mentaal weerbare personen tonen veerkracht en blijven vasthouden aan hun lange termijn doelstellingen, ondanks tegenslagen. Mentale weerbaarheid is een veelgenoemde term in de sportpsychologie.
Hoe ziet de cursus eruit? Het eerste deel van de training bestaat uit oefeningen, die zijn gericht op het ervaren van eigen kracht, ontspanning en grenzen. Je oefent fysieke en verbale manieren om jezelf te beschermen, om manipulatie te stoppen en om te gaan met woede en angst.
De mentale weerbaarheid komt voort uit drie soorten weerbaarheid. De fysieke weerbaarheid, emotionele weerbaarheid en de sociale weerbaarheid. De fysieke weerbaarheid heeft te maken met fysieke zelfbescherming.
Psychofysiek werken betekent dat via een fysieke invalshoek mentale en sociale vaardigheden worden aangeleerd en de doelstellingen van het programma worden behaald. Alle lessen kenmerken zich door een afwisseling van fysieke oefeningen en spel, reflectiemomenten en kringgesprekken.
Doordat ervaringsdeskundigen voorlopers van pesten opmerkten bij kleuters jonger dan 6 jaar, mag er dus niet blindgestaard worden op de ontwikkelingspsychologie die aangeeft dat pesten maar voor zou komen vanaf de leeftijd van 6 jaar.
Praat met iemand uit de omgeving waar er gepest wordt. Als dit op school is, bespreek het dan met de leerkracht of met de anti-pestcoördinator (vaak is dit de vertrouwenspersoon). De school, maar bijvoorbeeld ook de sportvereniging, is verantwoordelijk voor een veilige omgeving en kan helpen het pesten te stoppen.
Mentale gezondheid gaat over cognitief (denken), emotioneel (voelen) en sociaal welzijn. Mentaal gezonde personen voelen zich over het geheel genomen tevreden, zijn in staat om te genieten, denken positief, kunnen omgaan met tegenslagen en zijn tevreden met hun sociale relaties.
Assertiviteit is een begrip uit de sociale psychologie dat gaat over de manier waarop je omgaat met andere mensen in sociale situaties. Een assertieve houding betekent opkomen voor jezelf en je eigen mening, rechten en standpunten zónder je gesprekspartner agressief te benaderen.
Assertief zijn betekent opkomen voor jezelf zonder de gevoelens en belangen van een ander uit het oog te verliezen. Assertiviteit gaat over: 'Nee' zeggen. Grenzen stellen.
Kinderen met voldoende zelfvertrouwen geloven in zichzelf. Ze geloven in wat ze kunnen. Ze vinden zichzelf de moeite waard en durven nieuwe uitdagingen aan te gaan.