Een ui fruiten is het rustig bakken van de ui. Hierbij komen alle smaken goed vrij.
De ui is klaar met fruiten als de stukjes ui er doorzichtig en glazig uitzien. Dit zal een paar minuten tot zo'n tien minuten duren, afhankelijk van de hoeveelheid ui die je fruit.
Als je ui en knoflook fruit, komt er veel smaak vrij. Daar knapt elk gerecht van op. Het grote voordeel: je gerecht heeft dan minder zout nodig omdat ui en knoflook al voor extra smaak zorgen. Ook kruiden en specerijen en groenten als prei kun je fruiten.
Fruiten = aanfruiten of aanzweten: is een kooktechniek waarbij groenten in vet of olie worden gebakken zonder dat er een verkleuring ontstaat of ze maximum een licht goudgele kleur krijgen.
Stap voor stap (ui) fruiten
Snijd het voedingsmiddel klein. Verwarm een eetlepel margarine of olie in een koekenpan, braadpan of soeppan. Fruit hierin op lage temperatuur de kleingesneden voedingsmiddelen. Laat het voedingsmiddel niet bruin kleuren.
Tomaat. Tomaten zijn technisch gezien fruit, maar dat houdt mensen niet tegen om ze onder de noemer groente te plaatsen. Een discussie hierover liep zo uit de hand dat er in Amerika in 1893 iemand naar het hoger gerechtshof trok en de rechtszaak won. Sindsdien zijn tomaten officieel fruit.
De ui (Allium cepa), of tuinui, in Zuid-Nederland en Vlaanderen ook wel ajuin of juin genoemd, en in Noord-Nederland siepel, is een plant uit de narcisfamilie. De ui wordt wereldwijd in de keuken gebruikt als groente en bestaat in allerlei vormen en kleuren.
Een ui fruiten is het rustig bakken van de ui.
Fruiten is een kooktechniek waarbij je groentes, kruiden (zoals ui) of specerijen en/of paddestoelen zachtjes verwarmt in wat vet. Dit zorgt ervoor dat de geur en smaakstoffen goed vrijkomen. Tijdens het fruiten heb je geen deksel op de pan.
Knoflook bakken
Knoflook brandt akelig snel aan. Dan is het bitter en niet lekker meer, in dat geval kun je het beste opnieuw beginnen. Vanaf nu gaat dat niet meer gebeuren, want we gaan de perfecte 'knoflookbaktijd' met je delen. Knoop het in de oren: tussen de 30 en 45 seconden, niet korter en niet langer.
Appels zoals Elstar en Jonagold komen vooral uit Nederland. Bananen komen uit Midden-Amerika. Sinaasappels en mandarijnen komen vooral uit het Middellandse Zeegebied. In het Nederlandse klimaat worden vooral appels, peren, kersen, bessen en aardbeien geteeld.
Een gesnipperde ui is een ui die in hele kleine stukjes wordt gesneden, daarna kan je deze uiensnippers verder verwerken in je gerecht. Een ui snipperen is eigenlijk heel erg makkelijk, helemaal als je het simpele trucje gebruikt dat iedere chef-kok kent.
Bij sauteren wordt, in zo weinig mogelijk olie of boter, ingrediënten (bv vlees en/of groenten) op hoge temperatuur verhit. Sauteren wordt vaak gedaan als u bv stoofpotjes wilt maken; Het vlees wordt gesauteerd in een koekenpan waardoor het dicht schroeit. Daarna wordt het vlees in bouillon en/of wijn verder gegaard.
Uien schoonmaken begint met het verwijderen van de buitenste papierachtige schil en eventueel de schil daaronder indien deze bruin verkleurd is. Vervolgens kun je de ui snijden of snipperen. Gebruik hiervoor een goed, scherp mes.
Gekookte, gebakken of gestoomde ui bevat dit antibacteriële effect veel minder. Uien danken hun werkzaamheid aan de stoffen polyfenolen en quercetine, beiden sterke antioxidanten. Vooral het hoge gehalte aan de polyfenolen, die ook ontstekingsremmend werken, maakt van de ui een echt wondermiddeltje voor je gezondheid.
Waarom moet je soepgroenten stoven? Door groenten te verwarmen ontstaan er nieuwe aroma's. Sommige groenten doen het ook goed als ze meteen in het water gaan (wortels of tomaat bijvoorbeeld). Andere groenten hebben even tijd nodig om het beste van zichzelf te geven.
Ook steenvruchten als abrikozen, (wilde) perziken en nectarines zijn volop te verkrijgen en je zult misschien ook wel stalletjes met kersen van eigen bodem langs de weg zien. Ook rode en zwarte bessen en frambozen zijn volop te verkrijgen. Geniet ervan! Hier zie je een volledige groentekalender.
Geniet van fruit in januari. Appel, banaan, bloedappelsien, mandarijn, mango, peer, pompelmoes en sinaasappel zijn in januari in het seizoen en overheerlijk!
Komkommer is een groente. Om precies te zijn een vruchtgroente. Dat wil zeggen dat komkommer hoort bij de groenten waarvan we de vrucht van de plant eten. Net zoals bijvoorbeeld paprika en tomaat.
Fruit is eigenlijk een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Een vrucht is - plantkundig gezien - het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Een tomaat is een vrucht, dus plantkundig gezien is tomaat fruit.
Paprika is een groente. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika.
Wanneer je ui eet, zal je lichaam namelijk minder vetcellen ontwikkelen en dit is dus positief wanneer je wilt afvallen. Dezelfde stof zit ook in groene thee, waarvan ook bekend is dat het afvallen stimuleert. Ook is ui goed voor de spijsvertering en ook dit kan erg schelen voor mensen die wat kilo's kwijt willen.
Uien bevatten quercetine
Uit onderzoek blijkt dat mensen die volop uien eten, een lager risico op sterfte door hart- en vaatzieken hebben dan mensen die geen uien eten. Dit komt waarschijnlijk door het hoge gehalte aan quercetine, een antioxidant die ook veel voorkomt in thee, appels, druiven, broccoli en rode wijn.