Vleesstoofpotten, ovenschotels, biefstuk, geroosterd varkensvlees, rundvlees, gevogelte, lamsvlees op verschillende manieren bereid en Hongaarse worsten, zoals kolbász, de Debrecener worsten en wintersalami. Verder zijn mengsels van verschillende vleessoorten een traditioneel onderdeel van de Hongaarse keuken.
1. Goulash: de nationale trots. Goulash, ook wel bekend als 'gulyás' in het Hongaars, is niet zomaar een gerecht; het is een culinaire trots van de natie en staat centraal als een van de meest iconische gerechten van Hongarije.
Goulash is het meest bekende gerecht dat uit Hongarije komt. Dit gerecht kent zijn oorsprong van de nomadisch levende veehouders die vaak dagenlang buiten waren en het moesten doen met de enkele ingrediënten die het land te bieden had.
Goulash (Goulash)
Laten we het beroemdste gerecht van Hongarije maar meteen uit de weg ruimen. Deze smaakvolle stoofpot is gemaakt met rundvlees, uien, knoflook, paprika en groenten zoals aardappelen en wortels. Het wordt traditioneel geserveerd als een stevige soep of stoofpot, perfect voor de koude wintermaanden, maar ook het hele jaar door.
Eten en drinken in Hongarije is heel goedkoop. In hoofdstad Boedapest zijn de prijzen iets hoger dan op het platteland, maar nog steeds eet en drink je hier veel goedkoper dan in Nederland.
Palinka (Hongaars: pálinka; Roemeens: pălincă of palincă) is een sterke drank die populair is in Hongarije en Transsylvanië. Palinka is een vruchtenbrandewijn, die vooral gestookt wordt uit appels, pruimen, peren of abrikozen of van welke andere vruchten ook. Hongarije telt ruim zeshonderd stokerijen.
Goulash (Goulash)
Het nationale gerecht van Hongarije wordt in de meeste delen van de wereld geserveerd als stoofpot, maar een authentieke gulyás is eigenlijk een dunne bouillon gemaakt van stukken rundvlees gekookt met uien, paprika, tomaten en peper. Het wordt meestal geserveerd met witbrood en gehakte hete paprika aan de zijkant.
De Hongaarse keuken kent Turkse en Oostenrijkse invloeden. Er worden veel gerechten met paprika bereid, maar in vrijwel ieder restaurant staan schnitzel, biefstuk en goulash op het menu. De traditioneel Hongaarse gerechten zijn vaak vleesgerechten met seizoen groenten en aardappels.
Een daarvan is roerei of "rántotta" in het Hongaars . Wij eten dit gerecht graag puur met wat brood en verse groenten, maar soms voegen we er ook graag wat uien, Hongaarse worst genaamd "kolbász", spek en pepers aan toe. Hongaren houden van pittig eten en we hebben een peper genaamd "hegyes erős" die behoorlijk heet is.
Dit zijn Hongaarse langoš: gebakken 'pannenkoeken', die je maakt met gistdeeg. Het zijn een soort platte broden die niet in de oven, maar in een koekenpan bakt. Ze zien er een beetje gek uit, maar als ze warm zijn met wat kaas & knoflook er op blijf je er van door eten, zo lekker zijn ze!
U mag in Hongarije geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Hongarije zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. Neem geen drugs mee op reis.
Hongaren hebben daarom ook vaak een lange lunchpauze, meestal tussen 12.00 en 13.00 uur. Ze nemen iets mee van huis om op te warmen of gaan iets eten in de kantine van hun bedrijf. De meeste restaurantjes hebben wel een lunchmenu van rond de 4-6 euro.
Traditioneel Hongaarse gerechten zijn vaak vleesgerechten met seizoengroenten zoals koolsoorten, pastinaak, aardappels, bonen, erwten en asperges. Bepaalde fruitsoorten, vers brood, kazen en honing zijn eveneens belangrijk, en gevogelte als gans en eend.
In Hongarije kan een typisch ontbijt bestaan uit vers brood, koude worstachtige gehaktproducten (zoals kolbász of szalámi), wat groenten of jam . De lunch is de hoofdmaaltijd van de dag, meestal bestaande uit drie gangen: soep wordt gevolgd door een hoofdgerecht en een dessert.
Vleesstoofpotten, ovenschotels, biefstuk, geroosterd varkensvlees, rundvlees, gevogelte, lamsvlees op verschillende manieren bereid en Hongaarse worsten, zoals kolbász, de Debrecener worsten en wintersalami. Verder zijn mengsels van verschillende vleessoorten een traditioneel onderdeel van de Hongaarse keuken.
Szia, hogy vagy? (Hallo, hoe gaat het?) Dit is een meer formele manier om iemand te begroeten tijdens de dag. Jó napot kívánok! (Goedendag wens ik u!)
De gemiddelde kosten van levensonderhoud voor een alleenstaande in Hongarije bedragen ongeveer € 465 per maand, exclusief de huurkosten. Dit is ruim 46% lager dan de kosten die u zou verwachten te betalen om in een Nederlandse stad als Amsterdam te wonen.
Waar moet je op letten. In Boedapest moet je het meest opletten voor tasjesdieven en zakkenrollers. Vooral als je met het openbaar vervoer reist, in treinstations, op markten en op andere plekken waar veel toeristen zijn moet je je spullen extra in de gaten houden.
In Boedapest wordt traditioneel veel vlees gegeten, maar er zijn ook vegetarische gerechten verkrijgbaar, zoals lángos en kürtőskalács, en varianten op de populaire kip paprikash.
De Hongaarse hoofdstad Boedapest staat op nummer #2
Een maaltijd in een goedkoop restaurant kost gemiddeld zo'n €6,56 en de prijs van een lokaal biertje is €1,71. Je hoeft dus niet ieder dubbeltje om te draaien tijdens je vakantie hier!
Pálinka , misschien wel een van de bekendste Hungaricums (uniek Hongaars product), heeft een vooraanstaande status in de Hongaarse cultuur en gastronomie. Pálinka is een extreem sterke fruitbrandewijn, gefermenteerd, gedistilleerd en gerijpt op een unieke manier.
Barack Palinka Futyulos is een Hongaars kwaliteitsproduct met als basis de abrikoos. Door de distillatie ontstaat er een abrikoos brandewijn die zijn volle smaak en kwaliteit te danken heeft aan de hoge kwaliteit van de abrikozen die worden gebruikt.
De karakteristieke bitterzoete smaak maakt het het perfecte aperitief. Unicum is ideaal om uw eetlust op te wekken voor een maaltijd of om te serveren als digestief . Een trendy sterke drank, het wordt beschouwd als een van de populairste dranken van Hongarije.