Een tripel is vaak een zwaar bovengistend bier met hergisting in de fles. De complexe smaak dankt tripel aan de typische gist die is toegevoegd aan het product. Ook de hop en mout dragen bij aan de bitterheid. De hoeveelheid mout is spreekwoordelijk 3 keer hoger dan een normaal trappistenbiertje.
Bij tripel bier wordt nog meer mout gebruikt dan bij dubbel bier, maar niet het drievoudige want je misschien zou denken. Hoe meer mout, hoe meer suiker en dus hoe meer alcohol. Tripel bier heeft een alcoholpercentage tussen de 7% en 11%.
De fruitigheid in een Tripel loopt uiteen van citrusachtig, banaanachtig tot steenfruit. Kruidige fenolen afkomstig van de gist (kruidig, peperig, kruidnagelachtig) zijn waarneembaar, maar mogen niet overheersen. Toevoeging van kruiden - vooral koriander - komt vaak voor.
Een Tripel is een blond tot donkergoud bovengistend bier. Het alcoholpercentage varieert tussen de 7,5 en 9,5% met soms nog wat uitschieters daarboven. Een Tripel heeft meestal hergisting op fles. De aroma's zijn zoet en moutig.
Tripel LeFort van Brouwerij Omer vander Ghinste is tijdens de World Beer Cup in Nashville verkozen tot beste Tripel. Een mooie bekroning voor dit speciaalbier dat sinds 2016 wordt gebrouwen.
Een tripel is vaak een zwaar bovengistend bier met hergisting in de fles. De complexe smaak dankt tripel aan de typische gist die is toegevoegd aan het product. Ook de hop en mout dragen bij aan de bitterheid. De hoeveelheid mout is spreekwoordelijk 3 keer hoger dan een normaal trappistenbiertje.
De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld.
Tripel bier gaat goed samen met een pesto dip. Vul de tafel met stokbroodjes, nootjes en crackertjes en dip het lekker in de pesto. Daarnaast is vis ook een goede keuze bij Tripel bier. De zware smaak van Stout bier heeft iets weg van de pure chocolade smaaksensatie.
Jopen NON IPA is het eerste alcoholarme bier van brouwerij Jopen. Alcoholarm, want alcoholvrij bier mag het pas genoemd worden als er minder dan 0,1% alcohol in zit. Deze alcoholarme IPA met 0,3% wordt gebrouwen met een speciale gistsoort waardoor er tijdens het brouwproces nauwelijks suikers in alcohol worden omgezet.
Malt. Maltbier wordt ook wel Alcoholvrij bier genoemd. In Nederland geproduceerd maltbier mag tot 0,1% alcohol bevatten. Maltbier uit het buitenland kan meer alcohol bevatten, bijvoorbeeld Jupiler NA bevat 0,5% alcohol.
Hoe schenk ik het best Tripel Karmeliet in een glas? Voor de perfecte Tripel Karmeliet kantelt u het glas in een hoek van 45 graden en houdt u de fles horizontaal. Schenk het bier langzaam in en mik op het midden van het glas.
De term dubbel verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker. Meer suiker zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage en de typische zoete smaak van dubbel bier. Dubbel bier heeft dus niets te maken met een dubbele vergisting.
Brouwen van tripel
Tripel is licht van kleur waarvoor lichte mout is gebruikt. Fictief voorbeeld: Om 1000 liter Tripel te brouwen is 360 kilo mout nodig. Tijdens het brouwproces ontwikkeld zich de kleur en alcoholpercentage van bier.
Een Quadrupel is vergelijkbaar met een Dubbel, maar een stuk zwaarder. Quadrupel is de jongste bierstijl in het rijtje Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel. Brouwerij Koningshoeven was de eerste die een bier deze naam meegaf. Derhalve is dit bier - La Trappe Quadrupel - de stijlicoon geworden.
Leffe Bruin is een bier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 6.5%. Dit Belgische abdijbier is een speciaalbier in de stijl 'dubbel'.
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Tijdens de opening van het Nederlandse Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag is de Mitra Award 'het Beste Bier van Nederland 2022' bekend gemaakt. Als overall winnaar van de achtste editie van de Dutch Beer Challenge is Bierbrouwerij Maallust uit Veenhuizen de gelukkige met hun bier 'De Weldoener'.
Heineken staat dus duidelijk bovenaan met hun pils. Maar, de verschillen zijn erg groot per regio. Het valt ook op dat biermerken vooral populair zijn rondom de brouwerij.
Bij het bereiden van een 'standaard' steak, is een red ale bijvoorbeeld een geweldige match. Rode ales zijn zwaar en hebben een fijne aroma waardoor ze de smaak van het sappige vlees versterken. Ook porters passen geweldig bij een biefstuk - vooral bij een een porterhouse steak.
Geen twijfel mogelijk, een stevige tripel of een sterk blond bier maken hier de dienst uit. Als de vis een volle en iets vettige structuur heeft, zoals zalm, kies dan voor een sterke tripel.
De Belgische benaming voor de mix van cola en bier. De naam dankt het drankje aan de kleur.
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld. Ze verkopen meer dan twee keer zoveel als Budweiser.
Enkel voor particulieren
De belangrijkste reden waarom Westvleteren zo moeilijk te verkrijgen is, is omdat de monniken het bier enkel aan particulieren willen verkopen. Ze willen iedereen zo veel mogelijk een eerlijke kans geven om hun bieren aan een correcte prijs te kunnen kopen.