Solitaire bomen zijn bomen die heel mooi alleen kunnen staan. Daardoor hebben ze de ruimte zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Dit betekent echter niet dat ze niet in een groep of rij geplant kunnen worden.
Perzisch ijzerhout (Parrotia persica) Schijnbeuk (Nothofagus antarctica) Sierkers (Prunus x subhirtella 'Autumnalis Rosea') Smalbladige wilg (Salix exigua)
Solitaire planten zijn grote planten, meestal struiken en bomen, die u als blikvanger in de tuin plant. Solitair wil niet zeggen dat u er maar één kunt planten, maar wel dat er ruimte tussen de verschillende planten mag zitten. De struik of boom kunt u zo van alle kanten bewonderen.
Welke bomen en struiken zijn goed voor vogels? Inheemse soorten zoals gewone vlier, Gelderse roos, kardinaalsmuts, hazelaar en duindoorn zijn bomen en of struiken die erg door vogels gewaardeerd worden.
Een paar zeer goede soorten zijn, in volgorde van bloeitijd: de wilg, esdoorn, paardenkastanje, acacia en de linde. Deze bomen leveren veel stuifmeel en nectar die bijen voor hun bestaan nodig hebben. Daarnaast zijn er nog veel andere soorten en uiteraard mogen we ook de fruitbomen niet vergeten.
Dit noemen we inheemse soorten. Ze slaan gemakkelijker aan en houden het beter vol. Plant bijvoorbeeld sporkehout (vuilboom), wilde lijsterbes, hazelaar, winterlinde, veldesdoorn. Onze insecten, vogels en dieren zijn op deze soorten aangepast en kunnen er volop voedsel of nestgelegenheid vinden.
Maar ook solitair komen coniferen als de thuja heel goed tot hun recht. Zo kunnen ze worden aangeplant in groepjes of gewoon los. Zowel in kleinere als grote tuinen kan de thuja solitair worden neergezet. U bepaalt namelijk zelf de uiteindelijke hoogte van de conifeer door hem te snoeien.
Er is zelfs een kleinblijvende boom die jaarrond interessant is en maar weinig onderhoud nodig heeft: de Amelanchier lamarckii (krentenboompje). In de lente krijg je witte bloesem, in de zomer sierlijke groene blaadjes, bessen en een prachtige herfstverkleuring.
Minder overlast geven de opgaand groeiende sierperen (Pyrus), de grootbladige Catalpa of Cercidiphyllum met zijn mooie ronde kroon.
Wanneer je een schaduwterras wilt creëren met dakbomen dan zullen deze bomen over het algemeen in de bestrating komen te staan. Dakplatanen en daklinden kunnen hier goed tegen. De dakplataan Platanus hispanica (gewone plataan) is het meest populair, deze krachtig groeiende boom geeft dan ook snel een mooie parasol.
ABC bomen, Acer (esdoorn), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk), snoei je niet als ze kaal zijn. Deze bomen gaan bloeden bij een wintersnoei. Dit betekent dat er sap uit de snijwond komt. Een simpele regel is snoeien wanneer de bomen weer blad hebben.
Op een balkon kunnen winterharde vaste planten in een pot worden gehouden, waardoor de groei ingeperkt wordt, maar de weelderige groei van bloemen niet minder wordt. Een aantal sterke vaste planten voor in potten op het balkon zijn Crocosmia, Fuchsia, Kattenkruid en Mexicaanse Madeliefjes.
De Smalle coniferenhaag Thuja occidentalis 'Smaragd' kan tot 400cm hoog worden. Het blad is smal en compact. De Smalle coniferenhaag Thuja occidentalis 'Smaragd' groeit met lichtgroene scheuten die langzaam iets donkerder kleuren.
Een leylandii conifeer is de snelstgroeiende conifeer die gebruikt wordt voor hagen. Hij groeit op vrijwel alle gronden en standplaatsen, enkel echt natte gronden zijn niet geschikt. De voordelen op een rijtje: Snelle groeier (ongeveer 50 cm per jaar)
Ze zijn wintergroen en onderhoudsarm. U heeft hiervoor wel de ruimte nodig, want een grote volwassen conifeer kan wel 20 meter hoog worden. Wordt een solitaire conifeer te groot dan is het meestal niet mogelijk deze te toppen, hierdoor verliest de conifeer zijn natuurlijke vorm.
Bomen die belangrijk zijn voor bijen, ook wel bijenbomen genoemd bloeien vaak ook nog eens prachtig. Een voorbeeld van een boom waar bijen gek op zijn heet ook daadwerkelijk de Bijenboom (Tetradium Daniellii is de latijnse benaming voor deze bijenboom). Deze boom is tevens ook een waardboom voor vlinders.
De spork (Rhamnus frangula) is dé ideale bijenstruik : bloeit van mei tot september. En is daarmee meteen de langstbloeiende struik van West-Europa. Bijen zijn verzot op de vele kleine bloemetjes. Ze halen er zowel stuifmeel als nectar op.
Leg een grasveldje aan (grasmatten of graszaad), want in het gras vinden vogels insecten en merels jagen er op wormen. Gebruik boomschors of grind voor paden. Kies voor dichte bomen en struiken: die bieden beschutting, veiligheid en voedsel. Liefst soorten die fruit of bessen dragen of doorns hebben.