De botjes vormen twee rijen van vier botjes, het scaphoid botje ligt in de onderste rij aan de duimzijde. Bij een scaphoid fractuur is dit botje gebroken, dit is de meest voorkomende fractuur van het polsgewricht. Het scaphoid wordt ook wel het 'scheepsbotje' genoemd.
Klachten en symptomen
Klachten die kenmerkend zijn voor Scaphoid fractuur zijn een verminderde functie van de pols en pijn aan de duimzijde van de pols in het kuiltje tussen de pezen.
Acute pijn treedt meestal direct op nadat u het letsel hebt opgelopen. Na ongeveer een week of twee is de ergste pijn meestal voorbij. Wat er vervolgens gebeurt, is dat het gebroken bot en het omliggende zachte weefsel beginnen te genezen.
De handwortelbeentjes of ossa carpi zijn de botjes die gelegen zijn tussen het spaakbeen en de ellepijp aan de laterale zijde en de middenhandsbeentjes aan de mediale zijde. De botjes zijn zogenaamde ossa brevia, korte beenderen. De handwortelbeentjes aangegeven in het rood.
Het scafoïd is 1 van de botjes in uw pols. Het botje zit aan de kant van de duim. Het botje kan breken als u zich met uw handen opvangt bij een val. Een breuk waarbij de botdelen nog goed tegen elkaar aan liggen kunnen we behandelen met gips of met een operatie.
Een van de handwortelbeenderen is het scheepsvormige botje (os scaphoideum). Wanneer er een breuk in dit scheepsvormige botje optreedt wordt het een scaphoïdfractuur genoemd. Een scaphoïdfractuur komt relatief vaak voor. Veelal ontstaat de fractuur door een val met uitgestrekte hand.
De meest voorkomende breuk van de handwortelbeentjes is het schippersbotje (os scaphoideum), deze zit in de pols aan de duimzijde. Het is het eerste botje van de handwortel.
Een ganglion kan geen kwaad. Een behandeling is meestal niet nodig. Soms blijft een ganglion veel klachten geven. Bijvoorbeeld pijn of minder goed kunnen bewegen.
Een ganglion of slijmcyste is een goedaardige zwelling die vaak voorkomt op de boven- of onderkant van de pols of de vinger. Het is een kleine, harde, gevoelige uitstulping en ontstaat door een overmatige productie van vocht. Deze overmatige hoeveelheid vocht kan leiden tot een verhoogde druk in het gewricht.
Over het algemeen kunt u uw hand en pols na zes weken weer volledig gebruiken. Een ganglion kan terugkomen. Dit gebeurt bij ongeveer 20% van de patiënten.
Voldoende lichaamsbeweging bestaat normaal gesproken uit minimaal een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit (zoals stevig wandelen of fietsen) op minimaal vijf, maar bij voorkeur alle dagen van de week. Roken heeft effect op de botgenezing.
Bij sommige botbreuken is helemaal geen gips nodig. Deze breuken genezen vanzelf. Dit geldt bijvoorbeeld voor een breuk van het sleutelbeen.
Een scaphoidfractuur is de medische naam voor een breuk van het scheepsvormige polsbotje (scaphoid). Van alle handwortelbotjes is dit bot het meest vaak aangedaan. Bij tweederde van alle scaphoidfracturen zit de breuk in het middelste deel van dit botje. Afbeelding 1: Scaphoïd.
Een gebroken middenhandsbeentje kan vaak behandeld worden met een gipsverband. Wel is het bij deze breuken zaak snel oefeningen op te pakken, anders wordt de hand vrij vlug stijf. Soms is een operatie nodig.
De breuk geneest meestal binnen enkele weken volledig. Het kan tot 6 weken duren voordat u de hand weer kunt gebruiken. Nadat de breuk is hersteld, kan het voorkomen dat de knokkel iets minder goed zichtbaar is. Ook kan het middenhandsbotje iets korter zijn dan voor het letsel.
Punctie (leegzuigen van de ganglion)
Bij een punctie wordt de ganglion met een naald aangeprikt. Vervolgens wordt het geleiachtige vocht met behulp van het echoapparaat eruit gezogen. Meestal wordt na het leegzuigen nog een beetje cortison ingespoten. Na een injectie ervaren de meeste patiënten snel minder pijn.
De behandeling kan bestaan uit het leegzuigen van de cyste of het inspuiten van het ganglion met bepaalde medicijnen. Soms wordt er een spalkje aangebracht om de pols en hand rust te geven. Als deze nietchirurgische behandelingen geen succes hebben, kan operatieve verwijdering van het ganglion nodig zijn.
Een ganglion kan veranderen van grootte, spontaan verdwijnen en openbarsten. Het is een goedaardige zwelling, onschuldig van aard welke vaker voor komt bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak van een ganglion is vaak onduidelijk.
Een ganglion is nooit kwaadaardig. Een ganglion kan kleiner worden bij rust. Meestal is een operatie nodig.
Het ziet eruit als een bult onder de huid. Het is goedaardig en wordt een ganglioncyste genoemd. Het ganglion zit meestal aan de bovenkant van de pols en soms aan de binnenkant. Ook kan het zijn dat een ganglion aan de buitenzijde niet zichtbaar is.
Zowel het ontstaan als de verdwijning van het knobbeltje is vaak onduidelijk. Dit roept vragen op als: kun je een ganglion wegdrukken? Een ganglion wegdrukken is een oude behandeling wat effectief werkt. Doe dit echter niet zelf en raadpleeg een arts of specialist dit voor u te doen.
Symptomen van artrose in de pols zijn onder andere pijn, een vermindering van kracht, een verstijving van het gewricht, zwellingen en een vervorming van het gewricht.
Asdrukpijn is pijn op de plaats van de breuk bij druk in de richting van de lengteas van het bot bij een botbreuk. Asdrukpijn is vrij specifiek voor een botbreuk, al is er soms ook asdrukpijn terwijl er geen botbreuk is.
Een gekneusde pols is het pijnlijke gevolg van overbelasting, een verkeerde beweging of een door de handen opgevangen harde val. Vaak zorgt een kneuzing voor opzwellingen veel pijn in de pols waardoor het moeilijk wordt om deze te bewegen.