Om jezelf goed te voelen, heb je serotonine nodig. Je aanmaak van dit hormoon kan je voor een deel zelf beïnvloeden. Zorg ervoor dat je genoeg in de zon komt of neem een vitamine D supplement. Eet daarnaast gezonde koolhydraten en voeding die tryptofaan bevat.
De rol van vitamine B6. Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van verschillende neurotransmitters, waaronder serotonine, norepinefrine en dopamine en is daarmee een onmisbare vitamine voor het functioneren van het centrale zenuwstelsel.
Oorzaken van een serotonine tekort
Wanneer voeding te weinig (complete) eiwitten en dus aminozuren bevat, kan er een tekort aan deze bouwstof ontstaan. Een teveel aan geraffineerde koolhydraten zorgt daarentegen voor verstoring van de bloedsuikerspiegel en het serotoninegehalte.
Het duurt bijna twee maanden voordat de serotonine-emmer weer helemaal is aangevuld.
Symptomen van een serotoninesyndroom kunnen zijn: spiersamentrekkingen, heftig zweten, versnelde hartslag, hoge koorts, rillen, verwijde pupillen, opwinding, verwardheid, diarree, oververhitting, spierstijfheid en overactieve reflexen.
Door de juiste voeding, genoeg slaap, genoeg beweging, buiten zijn, contact met je naasten en door leuke dingen te doen komen je gelukshormonen vrij. Er zijn dus meerdere hormonen die ervoor zorgen dat je een gelukkiger gevoel krijgt.
Serotonine wordt bijvoorbeeld door de hersenen gebruikt voor stemming, eetlust, geheugen, slaap of lichaamstemperatuur. De neurotransmitter dopamine is erg belangrijk bij beloning, plezier en beweging.
Je kunt het vrijkomen van gelukshormonen positief beïnvloeden door te bewegen in de frisse lucht, sport, je voeding, ontspanning en mensen om je heen.
Het gelukshormoon: chocolade maakt je blij!
Pure chocolade bevat veel cacao, en cacao bevat veel phenylalanine. Een moeilijke naam voor een stofje dat je simpelweg blij maakt. Phenylalanine wordt namelijk in je lichaam omgezet in dopamine, een bekende stof die je een geluksgevoel geeft.
Snack je liever nog wat fruit voor het slapen gaan, dan hebben we goed nieuws. Ananas, een sinaasappel of banaan stimuleren volgens onderzoek de aanmaak van melatonine.
Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang. In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters.
Boodschapperstoffen (neurotransmitters) spelen een grote rol in het angstcircuit in de hersenen. Het gaat vooral om de stoffen serotonine, dopamine en noradrenaline. Bij mensen met een angststoornis werken deze boodschapperstoffen niet goed.
Uit eerder SFK-onderzoek is bekend dat vrouwen meer antidepressiva enerzijds en middelen tegen migraine en pijn anderzijds gebruiken dan mannen. Binnen deze geneesmiddelgroepen is er een aantal middelen die de serotoninespiegel verhogen en in combinatie het risico op het serotoninesyndroom doen toenemen.
Ook dopamine kan enorm verslavend werken. Doordat het zo snel komt en gaat, maar zo fijn voelt, willen we die boost van dopamine zo snel mogelijk opnieuw ervaren.
Door een kom yoghurt te eten voor je gaat slapen voel je je niet tè vol, maar krijg je wel genoeg goede voedingsstoffen en slaapverwekkende aminozuren als tryptofaan binnen. Je kunt dus prima yoghurt eten bij je avondeten of als snack laat op de avond om sneller in slaap te vallen en beter te slapen.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
ð¥ Noten. Alle noten bevatten tryptofaan, wat een voorloper van serotonine is. Je lichaam gebruikt deze stof om melatonine aan te maken, waardoor je slaappatroon vlot verloopt.
Eet voldoende voedingsmiddelen met eiwitten. Eiwitten zitten niet alleen in vlees en vis, maar ook bijvoorbeeld in groene groenten, peulvruchten, bonen, noten en zuivelproducten. Eiwitten stimuleren de aanmaak van Dopamine. Ze geven je energie en zijn echte bouwstoffen voor je lichaam.
Het is echt geen fabeltje dat vrouwen rondom de menstruatie meer zin hebben in chocolade. Als we chocolade eten, wordt er dopamine aangemaakt en voelen we ons tijdelijk gelukkiger. Ook zorgt chocolade ervoor dat we meer zin in seks krijgen. Een goede reden om vaker chocolade te eten dus.
Oxytocine is een hormoon dat letterlijk 'snelle baring' betekent. Artsen gebruiken het daarom om weeën op te wekken, of de borstvoeding te bevorderen. In het lichaam speelt het echter ook een rol bij de hechting tussen moeder en kind, het ontstaan van vriendschappen en met gevoelens van plezier.
Piekervaring met dopamine
Dit hormoon werkt onder andere op het beloningscentrum in de hersenen. Dopamine speelt een rol als we enorm genieten en blij zijn. Meestal gaat het dan niet om een langdurig maar om een heftig en kortstondig effect. Een soort piekervaring.