Bellen via 4G –ook wel VoLTE– is bellen met je mobiel over ons 4G-netwerk. Voorheen kon je alleen bellen met 2G en 3G, en nu dus ook met het snellere 4G. Dit levert een paar voordelen op:. HD geluidskwaliteit: bellen zonder ruis en haperingen.
Je hoeft verder niets te doen. Heb je een Android telefoon? De meeste toestellen ondersteunen bellen via 4G of wifi, zie onderstaande lijst.
Geen extra kosten: bellen via 4G gaat van je belbundel en gebruikt geen data.
Kies je voor bellen via 4G, dan geldt hetzelfde: het gaat van je belbundel af, niet je databundel. Dat komt omdat jouw telefoon de wifi- of 4g-verbinding alleen maar gebruikt om verbinding te maken met de telefoonmast.
4G is de vierde generatie van het mobiele netwerk en de opvolger van 3G. Het zorgt ervoor dat je vele malen sneller mobiel kunt internetten en is gebaseerd op een nieuwe technologie Long Term Evolution (LTE). Je kunt het zien als een aanvulling op de 2G- en 3G-netwerken, die overigens gewoon blijven bestaan.
Wat jouw 4G kosten precies zullen zijn, is afhankelijk van je verbruik en provider. De gemiddelde abonnementsprijs voor 4G ligt rond de 40 euro per maand, dit is inclusief een smartphone en 500 MB per maand.
In Nederland kunnen we bellen, appen en internetten op onze mobiele telefoons door een intensief verspreid netwerk van antennes. Inmiddels maakt bijna iedereen gebruik van het 4G-netwerk.
Ook in 2022 perfect voor je telefoonabonnement
Het 4G-netwerk blijft daarom heel belangrijk. Dat blijft het de komende jaren ook voor je abonnement. Met snelheden van 100 tot wel 256 Mbit/s via het beste en snelste netwerk van de wereld. Je kunt zo heel snel video's streamen, zonder haperingen.
Bellen via wifi kost hetzelfde als bellen via het mobiele netwerk van je provider. De gebelde minuten staan dan ook gewoon op de rekening van je provider. Voor bellen via wifi worden geen extra kosten berekend. Heb je bijvoorbeeld een abonnement met 100 belminuten, dan kun je die gebruiken voor het bellen via wifi.
Bij bellen via 4G gebruik je je belbundel en niet je databundel. Het kost niet meer of minder dan gewoon bellen. Bij gebrek aan een 4G verbinding, schakelt je smartphone automatisch over op 3G.
Met spraakoproepen bel je gratis naar je contacten via WhatsApp, ook als ze in een ander land zijn. Voor spraakoproepen wordt gebruikgemaakt van de internetverbinding op je telefoon in plaats van je belminuten. Er kunnen datakosten in rekening worden gebracht.
Het hangt af van hoe je belt hoeveel data bellen via WhatsApp kost: WhatsApp bellen met alleen geluid kost ongeveer 740 kb per minuut. WhatsApp videobellen kost tussen de 5 en 15 MB per minuut. Dit verschilt per netwerk en beeldkwaliteit.
Bellen via WhatsApp is in principe gratis. Wel heb je een smartphone nodig, dus een toestel waarmee je apps kunt downloaden. En de WhatsApp app natuurlijk. Met bellen via WhatsApp maak je gebruik van een internetverbinding.
De meeste 3G toestellen ondersteunen bijvoorbeeld een maximumsnelheid van 7 of 14.4 Mbps. De 4G toestellen kunnen 25 Mbps of meer aan.
Vanaf 31 maart 2022 stopt het 3G-netwerk. Het uitzetten van 3G betekent dat uw toestel terug zal vallen naar 2G. Dit betekent een verminderde kwaliteit voor bellen en een trage internetsnelheid. Daarnaast kunt u niet meer bellen en internetten tegelijkertijd.
Je simkaart is dus best belangrijk, ondanks dat je hem niet eens ziet. Ook zonder simkaart kun je je telefoon toch gebruiken. Je kunt via een wifi-verbinding gewoon op internet, spelletjes spelen en andere apps gebruiken. Alleen kun je zonder simkaart niet mobiel internetten, sms'jes versturen of bellen.
Via internet kun je gratis bellen en groepsgesprekken voeren via diensten als Skype, Viber en WhatsApp. Online bellen naar alle vaste en mobiele nummers is mogelijk, tegen gunstige tarieven en soms gratis.
Je hebt geen telefoon meer nodig om te bellen via het netwerk van de provider. EE noemt deze technologie “EE Smart Number“. Hij werkt exclusief met Apple-hardware en je deelt een nummer met maximaal 5 apparaten. Dat kan een iPod, iPad of Apple Watch zijn, maar het werkt ook met een Mac.
Nee, om gebruik te kunnen maken van 4G of 5G internet heb je geen speciale simkaart nodig. Wel heb je hiervoor desgewenst een sim only abonnement met 5G nodig en een toestel dat vervolgens ook geschikt is voor 5G.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
Maak je voor je werkzaamheden regelmatig gebruik van een wifi verbinding? De kwaliteit en de voordelen van 4G zijn de afgelopen jaren steeds groter geworden. Met een (eigen) 4G verbinding ben je nu over het algemeen zelfs sneller en veiliger online.
Het verschil tussen 3G en 4G
Deze namen staan eigenlijk voor de generatie van mobiel internet: 3G = 3de generatie, 4G = 4de generatie. Het grootste verschil tussen de twee is de snelheid van de verbinding. 4G is veel sneller dan 3G, en wordt noodzakelijk als je tv of video's gaat kijken op je smartphone.
Een gemakkelijke manier om te controleren of jouw toestel geschikt is voor 4G, is door op het scherm van je toestel te kijken. Aan het icoontje boven in je scherm, dat aangeeft of er een mobiele dataverbinding is, kan je meestal zien of je 3G of 4G hebt.
Een aantal diensten komen vaker voorbij bij gebruikers die hoger MB-verbruik hebben. Video's streamen (Netflix, Ziggo Go, Videoland, YouTube, internet radio, …) Updates van apps (App Store / Google Play Store) & software-updates (iOS / Android systeem-updates).