Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Na bereiding bevatten ingevroren groenten net zo veel vitamine C en mineralen als bereide verse groente, namelijk 40% van het oorspronkelijke gehalte. Ingevroren groenten zijn dus net zo gezond als verse groenten. Wel moet er rekening worden gehouden met groente a la crème, omdat hier extra vet aan is toegevoegd.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Ingevroren groenten doen niet onder voor verse
Ingevroren groenten zijn goedkoper en worden vaak als minder gezond gezien maar dit is eigenlijk onterecht. Het invriezen is namelijk een hele goede en natuurlijke manier om de kwaliteit van de groenten optimaal te houden.
Het verschil
Verse groenten worden – in tegenstelling tot diepvriesgroenten – al geplukt voor ze rijp zijn en daarna vervoerd naar de winkel. Omdat ze nog niet volledig volgroeid zijn bij de oogst, krijgen ze minder kans om alle voedingswaarden te ontwikkelen.
Groenten als aardappelen, aubergine, tomaten en paprika's kunnen ontstekingen verergeren. Let wel op: Dit geldt alleen als je er heel veel van eet. Paprika's bevatten ook nog solanine, een natuurlijke gifstof. Te veel hiervan is slecht voor het zenuwstelsel en kan leiden tot stuiptrekkingen.
Omdat diepvriesfruit direct na het oogsten wordt ingevroren, blijven smaak en voedingswaarden meest behouden. Dit maakt , dat diepvriesfruit naast goedkoper ook gezonder is. Voedingsstoffen gaan bij invriezen niet verloren.
Wortelen, bonen, erwten, spinazie en bloemkool hebben het grootste aandeel in de groenten die industrieel worden verwerkt tot diepvriesgroenten. Zowat alle groenten die traditioneel warm worden gegeten komen in aanmerking voor industriële verwerking. Het assortiment biedt ook diverse groentemengelingen.
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Let wel op: er kan aan groente in blik of pot suiker en/of zout zijn toegevoegd. Kijk daarom altijd goed op het etiket.
Rauw voedsel bevat alle vitaminen en antioxidanten. Hoewel mineralen het kookproces overleven, gaan sommige vitamines en bio-actieve stoffen verloren door verhitting. Als je rauw eet, ben je verzekerd van je volle portie vitamine C. Rauw voedsel vraagt om creativiteit in de keuken.
Waarom is spinazie goed voor je gezondheid:
Spinazie zit boordevol gezonde voedingstoffen. Vooral thiamine (vitamine B1), folaat (vitamine B11), vitamine K, bètacaroteen en het mineraal kalium zijn volop aanwezig.
De meeste diepvriesgroenten zijn heel kort gekookt voor ze ingevroren worden. Ze zijn dus nog niet helemaal gaar. Kijk op de verpakking hoe lang je de groenten die je gekocht hebt nog moet koken. Kook altijd in weinig water om vitamineverlies zoveel mogelijk te voorkomen.
Of is dat een fabel? Het is een fabel, aldus het Voedingscentrum. Er is praktisch gezien geen verschil tussen onbewerkte groente (en fruit) in vergelijking tot groente uit de diepvries. Er zitten evenveel voedingsstoffen in als in verse groente.
Groenten Ontdooien
Laat de groente nooit op kamertemperatuur ontdooien. In het ontdooide vrieswater kunnen bacteriën zich namelijk razendsnel vermenigvuldigen. Ontdooide en niet gekookte groente opnieuw invriezen is niet aan te raden. De bacteriën die in het dooiwater zijn ontstaan worden namelijk mee ingevroren.
Vanuit de vriezer direct roosteren
Als je ingevroren groentes wilt roosteren, doe dit dan in een voorverwarmde oven. Het is ook belangrijk dat je de groentesoort voorziet van een laagje olijfolie, zodat ze niet te snel schroeien. Het roosteren mag best bij hoge temperatuur: 230℃ is geoorloofd.
Het is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen. Let alleen wel op dat een roerbakmix vaak groenten bevat met een hoog watergehalte. Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
Frambozen zijn tot de 'nok' toe gevuld met vitamine C: 25 mg per 100 gram frambozen! Eet een schaaltje frambozen en je hebt ruim de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Deze vitamine is onder andere goed voor de weerstand, zorgt voor sterke botten en tanden en bevordert het zenuwstelsel.
Hoewel diepvriesfruit dus net zo gezond als vers fruit kan zijn, gebruik je het wel degelijk anders dan vers fruit. Wanneer bevroren fruit ontdooit wordt het namelijk snel zacht. Uiteraard is dat geen probleem, maar als je dat niet zo lekker vindt heb je 2 opties: Eet het fruit (half) bevroren.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.