Zeefdruk is een sjablonen-drukproces. In tegenstelling tot conventionele sjablonen (bv. gemaakt van papier) kan deze druktechniek ook worden gebruikt om zeer gedetailleerde, vrijstaande afbeeldingen te reproduceren. Dit wordt bereikt tijdens het drukproces waarbij de inkt door de zeef wordt geperst met de rakel.
Met een loep kan je zien hoe het werk is gemaakt. Bij een houtgravure, ets of linosnede zal het papier vaak een heel klein beetje ingedrukt zijn. Bij een zeefdruk zie je dat een werk is opgebouwd uit verschillende lagen kleur. Let bij alle grafiek op de levendigheid van de kleur en de kwaliteit van zwarte lijnen.
Echter een ets, litho of zeefdruk noemen we grafiek en dit is kunst gemaakt in een bepaalde oplage. Bij grafiek hebben we het over meerdere gelijke kunstwerken. Bij grafiek is de prijs doorgaans lager, omdat er bijvoorbeeld 300 van zijn gedrukt.
Stel dat u een bedrijf hebt waar uw personeel dag in dag uit t-shirts dragen met het logo van uw bedrijf, dan kiest u best voor zeefdruk. Bij deze techniek absorberen de textielvezels namelijk een groot gedeelte van de inkt, waardoor de kleur vast blijft zitten in de vezels en bijgevolg krasbestendig is.
plaatmoet in het papier is gedrukt en zeker als op de achterkant in het papier lijnen van de prent zichtbaar of voelbaar zijn, heeft men vermoedelijk met een diepdruk te maken, een ets bijvoorbeeld; bij een ets ziet men soms trouwens de lijnen ook wat verhoogd op het papier staan; het papier is dan diep in de groeven ...
Wanneer de lithografie zo wordt toegepast, is het te herkennen aan een product met een erg korrelig eindresultaat. Lithografie in de handen van een kunstenaar/meesterdrukker kan daarentegen zeer gedetailleerde nuances tonen.
Ook zie je dikwijls dat de drukinkt op het papier 'ligt'. Vaak kan je de drukinkt op het papier voelen. Op deze manier kan je altijd heel makkelijk het verschil zien tussen een ets en een zeefdruk: de ets heeft een 'moet' / een indruk in het papier, een zeefdruk is glad van oppervlakte.
Hoewel de productie van je eigen sjablonen op het eerste gezicht ingewikkeld en moeilijk lijkt, is het eigenlijk heel eenvoudig, tenzij je meteen hoge resolutie foto's in kleur wilt afdrukken. We hebben je al de basisprincipes van het maken van je eigen sjabloon geleerd op de pagina 'Zelf zeefdrukken maken'.
In de textiel zeefdruk worden voornamelijk met inkten op waterbasis en kunstofbasis (Plastisol) gewerkt. Plastisol inkt wordt alleen dan gebruikt wanneer een hoge dekking wenselijk is. Vooral zwarte textiel moet worden afgedrukt met inkten die een hoge dekking kunnen bereiken.
Al ons papierwerk zeefdrukken we met watergedragen inkt. Aan kwaliteit doet dit niet onder voor andere inkten. Het papier moet minimaal 120 grams zijn en kan meer dan 2 - 50 mm dik zijn. Wij maken uitsluitend gebruik van gerecycled papier en papiersoorten met een FSC-keurmerk.
Gedrukte etsen en tekeningen zijn zelden waardevol. Meestal brengen ze tussen de 50 en de 200 euro op. Zelfs van gerenommeerde namen zijn etsen amper een paar honderd euro's waard. Tracht altijd de handtekening te lezen en ga eerst op zoek naar informatie op het internet.
De afkortingen 'EA' (Epreuve d'Artiste) in het Frans of 'AP' (Artist Proof) in het Engels worden gebruikt om de exemplaren aan te duiden die bovenop de geplande oplage gedrukt worden.
Om waardevolle schilderijen van gedrukte reproducties te onderscheiden, moet er op contrast worden gelet. Bij een fors verschil tussen licht en donker is de kans groot dat het om een echte tekening gaat en niet om drukwerk. ' Ook kunnen kleuren veelzeggend zijn. Reproducties lopen vaak terug in kleur.
De prijs of schatting van een originele litho hangt allereerst af van de kunstenaar, de omvang, de periode of de datum van het werk, maar ook de aanwezigheid van de handtekening van de kunstenaar, het aantal verspreide exemplaren (en dus de zeldzaamheid) en natuurlijk de staat van behoud.
Vanaf een paar honderd euro kunt je bijv. een litho of zeefdruk van Corneille, Herman Brood, Jan Cremer of Karel Appel in huis halen.
Een gravure is een afdruk van een afbeelding, een kaart of een tekst die in een metalen plaat is gegraveerd (gekrast). Anders dan bij een ets, waarbij de tekening door zuurinwerking wordt verkregen, wordt bij een gravure de afbeelding direct in de plaat gekrast.
Zeefdruk is een sjablonen-drukproces. In tegenstelling tot conventionele sjablonen (bv. gemaakt van papier) kan deze druktechniek ook worden gebruikt om zeer gedetailleerde, vrijstaande afbeeldingen te reproduceren. Dit wordt bereikt tijdens het drukproces waarbij de inkt door de zeef wordt geperst met de rakel.
Wat is emissiehandel (of ETS)?
ETS staat voor Emission Trade System en is het handelssysteem in Europa voor de CO2-uitstoot van de industrie. Een industrieel bedrijf moet in dat systeem voor elke ton (1000 kilogram) CO2 dat het uitstoot één emissierecht inleveren. Die emissierechten kunnen worden gekocht en verhandeld.
De kleurrijke schilderijen hebben elk een formaat van ongeveer 25 bij 25 centimeter en moeten per stuk een kleine 400 000 gulden opbrengen. Alle doeken gaan vergezeld van een certificaat van echtheid van het Comité Chagall. De kunstbeurs in Maastricht begint op 7 maart.
Geschiedenis. De zeefdruk techniek komt uit Japan, waar de sjabloondruktechniek werd verfijnd door, in plaats van brede verbindingen van het sjabloonmateriaal te laten bestaan, haar of zijde te gebruiken. Hierdoor konden veel fijnere ontwerpen worden gedrukt zonder plekken die opgevuld moesten worden.
Zeefdruk is een van de meest gebruikte druktechnieken in de textielindustrie. Bij de deze druktechniek wordt er gebruik gemaakt van een raam waarin heel fijn gaas is gespannen. Dit raamwerk met gaas noemen we het zeefdrukraam. Voor elke kleur die moet worden gedrukt maakt men een apart zeefdrukraam.