Poulet Noir is een kwalitatief hoogwaardige scharrelkip met opmerkelijke zwarte poten. Het vlees wordt geproduceerd onder het Label Rouge keurmerk, met respect voor zowel dierenwelzijn als het milieu.
Wat is een zwartpootkip? Zwartpootkip wordt ook wel poulet noir genoemd en die naam spreekt natuurlijk voor zich. Deze kip heeft namelijk niet alleen zwarte veren, maar ook gitzwarte poten. De zwartpootkip krijgt meer ruimte en een vrije uitloop en de voeding is volledig plantaardig en bestaat voor 75% uit granen.
Maiskip is in Nederland misschien wel de bekendste soort. Het merendeel van de voeding van deze vogels bestaat – logisch – voornamelijk uit maïs. Hierdoor kleuren de huid en het vlees geel, maar het heeft amper effect op de smaak.
Maïskip. Deze kippen groeien op onder dezelfde voorwaarden als de Gildehoen alleen bij deze kippen bestaat 80% van het voer uit mais. Mais is een wat vette voeding en daardoor wordt de kip lekker mals en krijgt de huid wat meer vet.
De Bresse, Bresse gauloise of Bressekip is een kippenras uit de Bresse-regio in Frankrijk. De kip is als slachtdier een internationaal beroemd luxeproduct van hoge kwaliteit, met zeer mals en smakelijk vlees.
Ayam Cemani
Ayam Cemani is 's werelds duurste kippenras. Van alle kippenrassen in deze wereld is Ayam Cemani de duurste en de meest unieke. Het eerste wat je opvalt is het geheel zwarte lichaam van de vogel. Alles, van zijn veren tot zijn ogen, is zwart - maar daar blijft het niet bij.
De allerlekkerste kip, aldus Koekoek. De kippen maken gedurende de winter de hele tuin schoon van gedierte en onkruidzaden. Van de hennetjes houdt hij de eieren, de haantjes gaan in de pan. De echte Bressekip, dus die in Frankrijk in de streek rond Bourg-en-Bresse is gefokt, heeft een prima leventje gehad.
De Franse maiskip, ook wel Poulet Jaune genoemd, beschikt over een specifieke gele kleur die terug te leiden is aan het voedsel dat de kippen consumeren. Zo krijgen deze kippen extra mais gevoerd. Naast dat mais zorgt voor deze unieke kleur draagt dit voedsel uiteraard ook bij aan de smaak van het kippenvlees.
Vleeskippen zijn doorgaans groter en zwaarder dan legkippen. Wil je vleeskippen kweken, dan kies je best voor zware kippenrassen met een sterke vleesaanzet zoals de Mechelse koekoek, de Belgische vechters, Jersey Giant, Orpinton, Cochin, Brahma, …
Oorsprong: De Serama kip komt oorspronkelijk uit Maleisië. Kenmerken: Serama's zijn de kleinste kipjes ter wereld, vaak worden ze naast een frisdrank blikje gezet om te laten zien hoe klein ze zijn.
De Rood Label-hoevekippen met vrije uitloop die je bij Colruyt vindt, zijn van een traaggroeiend ras en ze worden in minstens 81 dagen gekweekt. Dat is ongeveer 2 keer langer dan bij een gewone kip. Door die lange kweekperiode wordt het vlees stevig en veel sappiger.
Door een kip bepaalde dingen wel of niet te voeren, kun je de smaak van het ei beïnvloeden. Zo geven knoflook, prei, uien en vis eieren met een vreemde en soms vieze smaak. Maar ook bedorven etensresten en chemicaliën zijn in het ei terug te proeven.
Een kip die verschillende soorten voedsel krijgt waar bijvoorbeeld maïs of alfalfa aan toegevoegd is, legt eieren met een donkere dooier. In maïs en alfalfa zit namelijk caroteen, hetzelfde stofje dat wortels oranje maakt. Caroteen bevat veel pigment, waardoor de eidooier donkerder kleurt.
Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Alleen kip met vel zoals kippenpoten bevat duidelijk meer vet en dus meer verzadigd vet. Kip- en kalkoenfilet is mager vlees. Deze leveren ook minder calorieën.
Fanatieke krachtsporters hebben veel eiwitten nodig om spiermassa te behouden en op te bouwen, hoeveel dit is lees je in onze blog over eiwitten (klik hier). Verder bevat kip een aantal gezonde vitaminen en mineralen zoals; vitamine a & b, ijzer, zink en fosfor.
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
Toch, als je deze dieren weinig voer geeft, is het mogelijk om ze zo ver te krijgen dat ze niet dood gaan, en dan kunnen ze inderdaad eieren leggen en deze uitbroeden, maar het is geen makkelijke opgave.
Plofkip is de 'gewone' kip in de supermarkt. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie gaat het om een kuiken dat in zes weken tijd wordt 'vetgemest tot vleeshomp van ruim twee kilo'. Ze zitten volgens Wakker Dier met 19 anderen op een vierkante meter in een 'donkere stal'.
Waar hun reguliere soortgenoten 'slachtrijp' zijn op de leeftijd van 42 dagen (zes weken), bereiken biokippen het gewenste slachtgewicht pas na 81 dagen (11,5 weken).
Haasjes. Net achter de borst zitten de haasjes. Dit is het zachtste en lekkerste stuk van de kip!
De kippendijfilet is afkomstig uit de bovenkant van de kippenpoot. Het vlees is iets donkerder van kleur dan een kipfilet. Omdat de kippendij vetter is dan de kipfilet heeft het een rijkere, meer uitgesproken smaak.
Het beste is om kip te kopen bij een ecologische slager of bij een poelier waarvan je zeker weet in welke omstandigheden de kip heeft geleefd. Zo niet, koop dan biologische kip met een officieel bio-label.
Toen de ontdekkingsreiziger in 1298 door Azië reisde, vermeldde hij een kippenras “dat haar als dat van katten heeft, zwart is en uitmuntende eieren legt.” Niemand weet het zeker, maar het beschreven ras doet sterk denken aan het zijdehoen.
Gezien hun hoge prijs en gebrekkige voorplantingsvermogen – ayam cemani's leggen normaalgesproken maar zo'n 60-80 eieren per jaar, waar andere kipsoorten er soms wel 230 uit kunnen persen – lijkt het eten van ayam cemani's meer iets voor de toekomst te zijn.
Brahma haan: €8,50. Doornikse kriel: €11,35. Hollandse kriel: €10,00. Lakenvelder kip: €7,00.