Schoffelen, hakken. Met een schoffel kunt u het onkruid duwend afsnijden, maar ook trekkend. Als de achterkant tenminste goed scherp is. Met een hak maakt u alleen trekkende bewegingen en werkt u achteruitlopend. Doe het werk zo mogelijk bij droog weer.
Met de hand onkruid verwijderen is de goedkoopste, milieuvriendelijkste en eenvoudigste manier om onkruid tussen de tegels te verwijderen. Wanneer de grond vochtig is, is het makkelijker om het onkruid eruit te trekken. Het is het beste om onkruid te wieden voordat ze gaan zaaien.
Het overgieten van onkruid met kokend water werkt, omdat het kokende water niet alleen de plant dood, maar ook de wortels zo toetakelt dat zij zich niet meer kunnen herstellen. Ze sterven af en het onkruid kan gemakkelijk verwijderd worden.
Met heet water is met een lage behandelfrequentie het beste resultaat bereikt. Slechts 4 behandelingen per jaar (t.o.v. 8 behandelingen bij hetelucht / branden) .
Door kokend water (99,5 °C) over het onkruid te vloeien barst de celstructuur van de plant. De plant moet vervolgens uit zijn reserves putten om de schade van de temperatuurshock te herstellen.
Zout als wondermiddel tegen onkruid tussen de tegels
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft.
Schoonmaakazijn is een goedkoop en effectief middel voor het bestrijden van onkruid. In plaats van dat u urenlang zit te sloven om het onkruid weg te pulken tussen de tegels, giet u er gewoon schoonmaakazijn over. Schoonmaakazijn is ook niet erg slecht voor het milieu.
Je kan eventueel ook zelf een onkruidverdelger maken. Dit kan met een beetje water en een biologisch afbreekbare zeep. Kies hiervoor wel alleen biologisch afbreekbare zeep of een vaste zeep zonder fosfaten. Los wat van deze zeep op in water en klaar is kees.
Azijn werkt snel, maar is na een dag uitgewerkt. Zout werkt langer door. Met branden verdwijnt het onkruid voor een korte tijd.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Een onkruidbrander, overgieten met kokend water of bespuiten met een oplossing van water en azijn (verhouding 1 liter azijn en 1 liter water) kunnen wonderen doen. Daarna goed schrobben en wegspoelen.
Volgens de zouthandelaar zou je het probleem makkelijk kunnen oplossen door het hele jaar door te strooien. ,,Als je drie tot vier keer per jaar zout strooit op de weg, gaat al het onkruid dood. Veel geld hoeft het niet te kosten, want strooiwagens hebben ze al.'' Maar waarom doen gemeenten dat dan niet?
Heermoes, of kattenstaart, is misschien wel het meest hardnekkige onkruid dat er is. Heermoes is gemakkelijk herkenbaar door de vertakte groene stengels die omhoog groeien.
Kun je onkruid bestrijden met zout? U mag geen azijn, zout en chloor gebruiken om onkruid te bestrijden. Het effect van deze middelen op het milieu is nog niet beoordeeld. Huis-, tuin- en keukenmiddelen gebruiken tegen onkruid is geen goed alternatief voor gewasbeschermingsmiddelen.
Tip 1: Gebruik strooi- of keukenzout
Zo'n 20 gram zout per m2 is zeker voldoende. Eventueel kan u er ook voor kiezen om het zout op te lossen in heet water. Het onkruid gaat hierdoor sneller dood door de verschroeiende temperatuur van het water en het zout zorgt ervoor dat het onkruid zich niet snel zal recupereren.
Wil je een stuk van je tuin bestraten maar wemelt het van het onkruid, dan is worteldoek een uitkomst.
Bij iedere vorm van gladheid is strooien met keukenzout een goede manier om deze gladheid te bestrijden. Zeker wanneer er veel verkeer op de weg is gaat het proces van gladheidsbestrijding sneller, omdat het zout dan sneller wordt vermengd met het water wat weer dooi als gevolg heeft.
Het ideale moment om onkruid te bestrijden op oprit, paden,… is op een droge voormiddag wanneer het onkruid niet vochtig is. Ook dient de temperatuur boven de 15°C om een optimaal effect te bekomen. Het is daarom aangewezen om tussen maart en oktober te behandelen tegen onkruid.
Waarom werkt zout goed bij warmte? Zout kan vocht uit de lucht opnemen en op die manier het asfalt koelen.Ook haalt zout het vocht uit het asfalt waardoor het minder plakkerig wordt.
Hoe minder voegen, hoe minder de kans op onkruid op je terras.Kies voor polymeer voegzand in plaats van gewoon voegzand. Dit voegzand vormt een stevige basis tussen je tegels, waardoor er geen ruimte is voor onkruid. Kies voor een waterdoorlatend soort om afwateringsproblemen te voorkomen.
Inzetten tegen onkruid kan, maar niet op groene aanslag. Enkel inzetten op paden, borders, trottoirs en terrassen (echter raden wij dit niet aan) Voor gebruik moet deze azijn worden verdund tot een concentratie van maximaal 6% azijnzuur. Denk bijvoorbeeld aan 6 ml azijn met 100 ml water verdunnen.
Kalkaanslag verwijderen
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Verdun het schoonmaakazijn 1 op 1 met water en verspreid het over de groene aanslag op de tuintegels. Dit doe je heel makkelijk zelf met een gieter of spuit. Laat het mengsel een paar dagen intrekken en borstel de terrastegels vervolgens gemakkelijk schoon.