Bij het premenstrueel syndroom (PMS) krijgt u elke keer lichamelijke en psychische klachten voordat u ongesteld wordt (menstruatie). U krijgt bijvoorbeeld depressieve klachten en een opgeblazen gevoel. De klachten zijn zo erg dat u niet uw gewone dagelijkse dingen kunt doen.
Het is niet helemaal duidelijk hoe PMS ontstaat. Waarschijnlijk komt het door hormonen. Vrouwen worden ongesteld doordat de hoeveelheid hormonen in het bloed steeds verandert. Vrouwen met PMS hebben niet meer of minder hormonen dan vrouwen zonder PMS.
Bij sommige vrouwen werkt het tegen PMS: de anticonceptiepil. Dat komt doordat je door gebruik van de pil minder last hebt van hormoonschommelingen. Je zou de 'm zelfs kunnen doorslikken in de stopweek, zodat je helemaal niet meer ongesteld wordt. De combinatiepil werkt beter dan de driefasenpil in het geval van PMS.
PMS staat voor een hele hoop symptomen en gevoelens die je kunt krijgen. Die kunnen mild zijn, maar in sommige gevallen zeer ernstig. Ze kunnen een dag duren, maar soms ook wel twee tot bijna drie weken en dat iedere maand weer.
Wat is PMS PMS is het optreden van klachten in de tweede helft van de menstruatiecyclus die weer verdwijnen bij het begin van de menstruatie. Sommige vrouwen houden nog klachten tijdens de eerste dagen van de menstruatie. Na een periode van minimaal een week zonder klachten komen de klachten weer terug.
Broccoli, bloemkool, rode kool en witte kool bevatten alle het stofje DIIM wat je lever ondersteunt bij de hormoonomzetting en het afbreken van overtollige oestrogenen. Zet deze groenten in de twee weken voor je menstruatie regelmatig op het menu om zo je PMS klachten te verlichten.
Bij PMS gaat het vooral om vrouwen tussen de 35-44 jaar, zonder een medicamenteus gereguleerde cyclus. Het kan zijn dat vrouwen – juist omdat ze klachten van PMS ervaren – overgegaan zijn tot regulatie van de cyclus door middel van orale anticonceptie en dat daardoor hun PMS-klachten zijn verdwenen.
Wat is premenstrueel syndroom (PMS)?
Dit is een normaal verschijnsel. Als de klachten zo ernstig zijn dat ze je hinderen in je dagelijks leven, kun je PMS hebben. De klachten beginnen dan in de weken voor je menstruatie en verdwijnen als je ongesteld wordt. Je moet daarna minstens een week geen klachten hebben.
De overgang kan beginnen als u tussen de 40 en 60 jaar oud bent. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, voor ze 40 jaar zijn.
Het hormoon oestrogeen is één van de hormonen die ook in 'de pil' zit. Een middel met alleen oestrogeen helpt vaak ook om de pms-klachten te verminderen. Progesteron is één van de hormonen die in 'de pil' zit en die de eisprong remt. Niet is aangetoond dat progesteronbehandelingen effectief zijn bij pms.
Depressiviteit door je menstruatie, hoe komt het? De precieze oorzaak van depressie bij PMS en PMDD is nog onduidelijk. Men vermoedt dat de oorzaak te maken heeft met het functioneren van bepaalde neurotransmitters. Dit zijn stofjes die signalen doorgeven aan de hersenen, waaronder aan delen waar emoties zich bevinden.
Eén van de redenen van vermoeidheid tijdens je menstruatie is een schommeling van de hormonen. Ongeveer twee weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Vrouwen die hier gevoelig voor zijn krijgen hierdoor pijnlijke borsten, hoofdpijn, ze zijn moe, geïrriteerd en neerslachtig.
De darmen worden minder sterk en er worden minder spijsverteringssappen aangemaakt. Ook kan je in de overgang meer vocht vasthouden waardoor je ook het gevoel kan krijgen dat je een opgezette buik hebt.
Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.
De overgang begint vaak met een verandering in het menstruatiepatroon. De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook stolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.
PMS treft vooral vrouwen tussen 30 en 40 jaar. Ongeveer 1 op 4 vrouwen heeft er last van. Een kleine 10% heeft een erge vorm van PMS, namelijk het dysforisch premenstrueel syndroom. In dat geval belemmeren de klachten de dagelijkse activiteiten.
Het unieke aspect van PMDD is dat het maandelijks optreedt rond je menstruatiecyclus, meestal een week of twee voordat je menstruatie begint. Het kan zijn dat je op de eerste dag van je menstruatie je beter begint te voelen en dat de symptomen voorbij zijn.
Oestrogeen zorgt voor je energielevel; oestrogeen maakt je doorgaans energiek. Progesteron kan je nachtrust verstoren en nervositeit veroorzaken. Ongeveer 2 weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Deze hormoonschommelingen kunnen voor stemmingswisselingen zorgen.
Bij het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) heeft u geen eisprong of minder vaak. U wordt niet elke maand ongesteld, soms maanden niet. Uw eierstokken maken te veel mannelijke hormonen. U kunt meer last van puistjes hebben en veel haar op uw lichaam.
De premenopauze verwijst dus letterlijk naar de periode voor de menstruatie definitief stopt. De meeste vrouwen stoppen met menstrueren rond het vijftigste levensjaar. De premenopauze begint al jaren eerder en kan zo'n zes jaar duren. In de loop van het leven maakt het lichaam steeds minder eicellen aan.
Recent is aangetoond dat een pil die de stof drospizenon bevat effectief is bij de behandeling van PMS. U slikt deze pil 24 dagen met een 'stopweek' van 4 dagen. Oestrogeen: het hormoon oestrogeen is een van de hormonen die ook in de pil zit.
Het is aangetoond dat SSRI's effectief zijn in de behandeling van PMS. Behandeling had een positief effect op lichamelijke, functionele en gedragsmatige klachten en symptomen. Luteale dosering van SSRI's is even effectief als continue dosering in de behandeling van PMS.
Nagenoeg alle vrouwen kennen wat ongemakken en voelen zich minder goed in de dagen voor de menstruatie. Die klachten worden aangeduid met premenstrueel syndroom of PMS. Daarvan bestaat een ernstige vorm: premenstrueel dysfore stoornis of PMDD (PreMenstrual Dysforic Disorder).