In je kracht staan houdt in dat je de dingen doet die bij je passen, die je kunt en waar je in gelooft, kortom dat je 'congruent' bent. Dat je dingen bereikt en vrede hebt met jezelf. En dat je soms dingen niet bereikt en nog steeds vrede hebt met jezelf.
Een talent is het vermogen om iets heel goed te kunnen. Meestal is het aangeboren of later door persoonlijke interesses (verder) ontwikkeld. Creativiteit is bijvoorbeeld een talent of het talent om complexe problemen eenvoudig te kunnen uitleggen. Meestal beleven we plezier aan het uitoefenen van onze talenten.
In gedrag ontdek je verborgen talenten
Simpelweg door te kijken naar gedragseigenschappen en kwaliteiten. Denk je eens in wat een goed gevoel het geeft om te kunnen benoemen waar je kracht ligt. Dat motiveert om die aanleg verder te onderzoeken en om er ook daadwerkelijk iets mee te doen.
Of bedenk drie momenten waarop je iets bereikt hebt waar je ontzettend trots op bent. Dan kan iets groots zijn, zoals het lopen van de marathon, maar ook iets heel kleins, zoals het bakken van een taart. Het kan een werkgerelateerd voorbeeld zijn, maar mag ook uit je privéleven zijn.
Om de zelfregie van mensen te vergroten, is het belangrijk dat zij zelf richting geven aan hun leven. Juist voor mensen die een beroep op anderen moeten doen voor steun bij zelfredzaamheid of participatie, is het belangrijk om de mogelijkheden voor zoveel mogelijk zelfregie te verkennen.
Persoonlijke Kracht betekent dat je in staat bent om je doelen te bereiken door je kwaliteiten en talenten optimaal in te zetten. Bewust keuzes maken, op het werk en privé, gebaseerd op je mogelijkheden, ambities en verlangens. Als je je talenten effectief inzet, ben je succesvoller, energieker en gezonder.
Er zijn 23 KernTalenten, waaronder 3 dimensies van creativiteit, 3 rond organisatietalent, 3 rond zin voor initiatief, 6 rond emotionele talenten op individueel niveau en op groepsniveau, 2 rond rationaliteit, 3 rond commercialiteit, 3 rond naar buiten treden, etc.
talent (zn) : aanleg, begaafdheid, bekwaamheid, gave, geschiktheid, kundigheid, predispositie.
Talent is het vermogen iets heel goed te kunnen, een bekwaamheid of begaafdheid ervoor hebben. Als je werk doet waarbij de tijd voorbij vliegt, omdat je het met plezier en zonder moeite doet… Dan gebruik je jouw talent. Je talenten kleuren jou als mens, het zegt iets over jouw potentieel, je sterktes.
Het antwoord op jouw vraag: Wat wil ik nou echt? “Wat wil ik” hangt samen met: wat kan ik en wat vind ik leuk? Je talenten kennen is een belangrijke in het beantwoorden van de vraag “ Wat wil ik?”. Je bent in je werk en privé altijd hetzelfde in wat je doet en kunt en dus wat je leuk vindt blijft hetzelfde.
Eigen regie gaat om het zelf beslissen over je leven en zorg en ondersteuning daarbij. Centraal staat: wat wil ik? Eigen regie is: het vermogen om je eigen leven en noodzakelijke ondersteuning te regelen en het praktische vermogen om jezelf te redden in lichamelijk, sociaal en psychisch opzicht.
Het is een begrip dat veel gebruikt wordt in de zorg, maar minstens zo vaak niet wordt begrepen. Een ander woord daarvoor is zelfmanagement. Zelfondersteuning, zelfzorg of zelfredzaamheid zijn weer andere begrippen met een andere betekenis. Met eigen regie wil je over je eigen leven kunnen beslissen.
Het concept eigen regie is belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat ervaren eigen regie ouderen beter in staat stelt om met tegenslagen om te gaan, en het vermindert stress en bevordert het welbevinden*. Het zelf kunnen voeren van de regie is cruciaal voor de duurzame vergroting van kwaliteit van leven van mensen.
Ze worden 'empaten' genoemd; mensen die gevoelig zijn voor (andermans) energie en een zeer sterke intuïtie hebben. Hun leven word daardoor eigenlijk constant beïnvloed door de gevoelens, wensen en gedachten van andere mensen. En dat is niet aan te leren, je 'bent' het of niet.
Kwetsbaarheid en stress
Wanneer je onder veel stress staat zal je merken dat je je ook minder goed gaat voelen. Dit kan stress in je relatie zijn, stress op de werkvloer of stress door vrienden. Wanneer je veel stress ervaart zal je je ook veel kwetsbaarder voelen.
Uít jezelf naar de mensen om je heen, toon je emoties, spreek je gedachten uit, laat juist ook je kwetsbare kanten en onzekerheden zien. Laat zien dat je gewoon een mens bent, net zoals iedereen om je heen – en ze zullen je veel eerder mogen, vertrouwen, respecteren en dingen met je delen.