Soms zie je kleine vliegjes die uit potgrond komen. Dit is een bekend fenomeen, het zijn varenrouwmuggen. Ze zijn niet schadelijk. Vliegjes en andere beestjes vinden potgrond een goede plek om eitjes in te leggen omdat de larfjes in een vochtige omgeving met veel organische stof goed gedijen.
Strooi kruidnagel over de aarde van de plant. Giet water over de aarde van de plant, zodat de kruidnagel vochtig wordt. Na ongeveer 10 dagen zullen de rouwvliegjes verdwijnen. Je kunt er ook voor kiezen om kruidnagel uit te koken in water, en het afgekoelde water te geven tijdens de watergift.
Rouwvliegjes komen op organisch / plantaardig materiaal af, waaronder plantenbakken, potgrond, vazen met verwelkte bloemen en kamerplanten. De rouwvliegjes voeden zich met dode plantenresten, maar de larven vreten aan de hals van de wortels waardoor deze afsterven.
Rouwvliegjes zijn kleine zwarte vliegjes van enkele millimeters groot, die leven in potgrond. Vooral in warme en vochtige omgevingen kunnen deze rouwvliegjes tot een ware plaag uitgroeien. De rouwvliegjes doen geen kwaad behalve eitjes leggen en rond vliegen. Hun larven vreten echter de wortels van planten kapot.
Rouwvliegjes of aarde vliegjes zijn kleine zwarte vliegjes die in de potgrond leven. Deze kleine vliegjes komen evengoed in de winter als in de zomer voor. Bij het watergeven vliegen ze op. Als je veel last hebt van rouwvliegjes, zie je ze ook in huis vliegen of de vliegjes komen zelfs voor je ogen fladderen.
Hoe los je het op? stop een Pokon Bio Bladinsecten Capsule in de potgrond. Verwijder dode plantenresten: de varenrouwmug legt zijn eitjes graag in een humusrijke grond. Niet te veel water: door niet te veel water te geven aan jouw planten kunnen al veel problemen voorkomen worden.
Kaneel schijnt rouwvliegjes te weren, maar de resultaten zijn wisselend. Giet wat kaneelpoeder op de potgrond of maak er een extract van. Kook hiervoor een liter water met 2 eetlepels kaneel en geef het water aan je plant.
Het tweede bestrijdingsmiddel dat hoogstwaarschijnlijk ergens in je keuken ligt is kaneel. Geen zorgen; kaneel is niet schadelijk voor de plant. Door twee eetlepels kaneel te mengen met één liter gekookt water creëer je een mengsel dat de larven in de grond aanpakt.
Wanneer u kaneel licht over grond verspreidt, gaat het schimmels en paddenstoelen in de bovenlaag tegen. Ook tegen schimmels op potgrond en planten zelf kan kaneelpoeder gebruikt worden. Gebruik er in de tuin echter niet teveel van, want als kaneel te diep in de bodem komt, kan het ook nuttige bodemschimmels doden.
Welke planten zijn gevoelig voor Rouwvliegjes? Diverse potplanten, vooral planten die op een zonnige plek staan en de grond continue licht vochtig hebben.
Als de vliegjes in huis relatief klein zijn, dan heb je waarschijnlijk te maken met fruitvliegjes of fruitvliegjes. De fruitvliegjes vind je vooral rondom de fruitschaal of rondom fruitresten. Dat is waar deze vliegjes dol op zijn. Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen.
De aanwezigheid van kleine vliegjes kan, in een omgeving waar voedsel wordt geproduceerd, een gevaar betekenen voor de volksgezondheid. De vliegen leven, voeden en planten zich voort in vervuilde gebieden en verplaatsen zich vervolgens naar plekken waar eten bereidt, verwerkt of geserveerd wordt.
Rouwvliegen zijn geen vechtersbazen, ze steken of bijten niet, ze zuigen geen bloed, ze eten niet. Ze verpoppen zich en zwermen soms met honderdduizenden rond, elkaar versierend en liefhebbend, waarna er eitjes gelegd worden. Het leven van een rouwvlieg bestaat uit paren en zich voortplanten.
Hoe ziet de rouwvlieg eruit? De rouwvlieg lijkt qua vorm en grootte onwijs op de fruitvlieg. Toch kun je ze uit elkaar halen, als je ze van wat dichterbij bekijkt. De fruitvlieg heeft namelijk een lichte kleur en rode ogen, waar de rouwvlieg een zwarte kleur heeft.
Insecten en ongedierte weren
Als je bepaalde insecten op afstand van je planten wil houden, omdat ze je planten bijvoorbeeld aantasten, kun je kaneel dus als perfect weermiddel gebruiken. Hoe? Simpel: meng gewoon wat gemalen kaneel door de potgrond. De vliegen, muggen en mieren blijven ver uit de buurt.
Schimmel wordt meestal veroorzaakt door te veel vocht, dat is zowel te natte aarde als een hoge luchtvochtigheid en weinig luchtcirculatie. Zorg er dus voor dat je je plant niet te veel water geeft en dat er geen laagje water onderin de pot blijft staan.
Fruitvliegjes gedijen bij warme temperaturen tussen de 21 en 25 graden. Ze ontwikkelen zich dan razendsnel van ei tot volwassen vlieg en hebben een levensduur van ongeveer een maand. Bij een lagere temperatuur neemt die levensduur snel af. Is het kouder dan 21 graden, dan verkort hun leven zich al snel tot 2 weken.
1: Potgrond droog houden tegen rouwvliegjes
Een methode die vooral preventief goed werkt is een laag zand op de potgrond leggen. Het zand droogt eerder uit dan de grond eronder, waardoor de vliegjes geen eitjes meer gaan leggen.
Kleine vliegjes in huis: fruitvliegjes
Wanneer je last had van kleine vliegjes in huis dan kan het natuurlijk ook om het fruitvliegje gaan. Heb je een fruitschaal op de tafel staan? Vroeg of laat komen hier fruitvliegjes op af. Deze kleine vliegjes ruiken overrijp of gistend fruit al van kilometers afstand.
Rouwvliegjes zijn eigenlijk muggen, geen vliegjes. Ze worden vaak vergeleken met fruitvliegjes omdat beide kleine zwarte vliegjes zijn. Om de zwarte vliegjes te bestrijden moet je natuurlijk wel eerst weten met welke vliegjes je te maken hebt.
Wat zijn rouwvliegjes? Rouwvliegjes heten officieel rouwvarenmuggen en zijn dus eigenlijk kleine mugjes, die niet kunnen steken maar wel heel veel eitjes leggen, wel 200 per keer! Je hele pot zit zo vol met larven, larven worden nieuwe vliegjes, en die leggen weer 200 eitjes. Een plaag is geboren.
Heb je meerdere planten in huis, dan heb je ze vast al eens gespot: rouwvliegjes. Het zijn kleine, zwarte vliegjes die lijken op fruitvliegjes. Alleen vliegen ze niet rond je fruitschaal, maar bij je kamerplanten. Erg vervelend, maar gelukkig hebben wij de oplossing om je huis en planten rouwvliegvrij te maken!
De groene gaasvlieg of goudoogje (Chrysoperla carnea) is een 1 tot 17 millimeter lang, vliegend insect uit de familie gaasvliegen (Chrysopidae). Deze familie behoort ondanks de naam niet tot de vliegen (orde tweevleugeligen) maar tot de orde netvleugeligen (Neuroptera).
Schimmel op je (pot)grond: kan geen kwaad
Het zijn schimmels die leven van dood materiaal en je plant geen kwaad doen. Het enige waar je voor moet zorgen is dat het niet zo'n dikke plak wordt dat er geen lucht en/of water meer doorheen kan.
De witte korrels, die je makkelijk tussen je vingers kunt verpulveren, heten perliet. Het is gepoft vulkanisch gesteente. Perliet zorgt ervoor dat de potgrond luchtiger blijft en minder compact wordt. Dat is goed voor de wortels van je plant, die hebben naast vocht ook lucht nodig om niet te gaan rotten.