Van overgevoeligheid tijdens het rijden tot het vertonen van snel geïrriteerd of zelfs agressief gedrag; een rustige, meegaande merrie kan tijdens de hengstigheid veranderen in een onhandelbaar exemplaar en wordt dan al snel een pismerrie genoemd.
Iedere merrie heeft eens per jaar een periode van hengstigheid. In de natuur loopt deze periode van vruchtbaarheid van het vroege voorjaar tot de late herfst. De meeste merries hebben een cyclus van tussen de 19 en 23 dagen. Elke cyclus duurt gemiddeld vijf dagen.
De urine van een hengstige merrie is iets troebeler dan normaal, en de merrie zakt iets meer door de benen tijdens het plassen. Opvallend is het 'knipogen' met de vulva, deze is ook iets roder en wat meer gezwollen dan normaal.
Zuig nauwkeurig het volume van het product dat correspondeert met het lichaamsgewicht van de merrie (1 ml product per 50 kg lichaamsgewicht) op in de spuit en dien dit oraal toe.
De cyclus bij het paard is ongeveer 21 dagen en komt in de meeste gevallen pas aan het eind van de winter of het begin van het voorjaar op gang. Voordat een merrie drachtig kan worden moet ze hengstig zijn. De hengstigheid duurt ongeveer 5-7 dagen.
Ook in de wei kan een hengstige merrie wat typisch reageren in de omgang met andere paarden. Ze kan agressief gedrag vertonen of juist heel plakkerig zijn. Ze kan ook opeens erg dartel en speels en worden in de wei. Al deze kenmerken kunnen individueel sterk verschillen en zijn in een bepaalde mate 'normaal'.
Reacties. Nee, niet zoals mensen. Een merrie wordt hengstig.
Na een castratie blijft de dan zogenoemde ruin nog ongeveer zes weken vruchtbaar. In die periode zal hij soms nog willen dekken en kan hij veulens verwekken.
Wanneer een merrie niet hengstig wordt of het lastig is om de hengstigheid te herkennen, dan kan een dierenarts haar ook 'hengstig spuiten': zij wordt dan met hormonen geïnjecteerd om zo de hengstigheid op te wekken. Vaak wordt 15 dagen na het insemineren een echo gemaakt.
De kosten voor het volledige pakket zijn 175 euro inclusief btw, dit is exclusief de kosten die gemaakt worden voor de medicatie etc. De periode waarin u terecht kunt is van maart tot en met augustus. U kunt uw merrie(s) laten scannen op maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag.
Elke cyclus bestaat uit een zeer wisselende oestrusfase van zo'n 7 dagen die eindigt in de eisprong waarbij het eitje uit het eiblaasje komt. De periode daarna, zo'n 14 dagen is de merrie niet meer hengstig. De meeste merries krijgen hun eerste cyclus op een leeftijd van 15 tot 18 maanden.
Symptomen hengstigheid
De ene merrie heeft meer last dan de andere van de hengstigheid. Sommige merries zijn lusteloos of prikkelbaar en plassen overmatig veel. Ook kan het gebeuren dat ze minder eetlust hebben. Anderen worden juist heel dartel en speels en vertonen plakkerig gedrag naar andere paarden.
Supplementen voor hengstige merries
Monnikspeper, ook wel Kruisboom bessen of vitex agnus-castus extract heeft een bijzonder goede werking op het reguleren van de cyclus. Wij hebben supplementen voor een regelmatige cyclus in een vloeibare vorm maar ook in de vorm van gedroogde kruiden.
Ondersteunt de hormoniale prikkelingen bij merries en hengsten. Van oudsher werd het gebruikt om het libido bij mannen te onderdrukken. Gedroogde hele zaden van Monnikspeper heeft hormoon regulerende eigenschappen, houdt de hormonen in balans bij paarden.
Regumate, dat het synthetische progesteron altrenogest bevat, is een medicament dat breed wordt gebruikt bij sportmerries om hun oestrogeencyclus en bijbehorend merrie-gedrag te onderdrukken. Het is sinds 2003 toegestaan voor merries door de FEI.
–Schouwen, met schouwen kan men vanaf 15 dagen na de laatste dag van de voorgaande hengstigheid een indicatie krijgen over de hengstigheid. Het probleem hierbij echter is dat bepaalde merries die wel hengstig worden toch drachtig zijn.
Door de genetische profielen van de hengsten er langs te leggen, kunt u kijken welke hengsten de beste match geven met uw merrie om zo tot een meest ideale keuze te komen. De KWPN database heeft daarnaast een handige zoekfunctie op fokwaarden om hengsten te zoeken die aan deze waarden voldoen.
Paarden zijn al op een leeftijd van circa een jaar geslachtsrijp. Vanaf die leeftijd kunnen hengstveulens hun moeders en vrouwelijke kuddegenoten dekken. Ze moeten dan dus uit elkaar worden gehaald. Het is voor de ontwikkeling van een merrie niet verstandig om haar vóór het derde jaar te laten dekken.
Voor merriebegeleiding met vers- of diepvriessperma wordt eenmalig € 175,00 (excl. BTW) in rekening gebracht of de prijs van € 35,00 (excl. BTW) per handeling door Arts&Dier Bears.
Ruinen en hengsten kun je het beste bij elkaar zetten, zonder merries in de buurt. Merries en veulens gaan vaak goed samen. Hengstveulens kunnen tot ongeveer tien maanden zonder problemen bij de merrie blijven. Daarna moeten ze worden weggehaald of gecastreerd om te voorkomen dat ze hun moeder gaan dekken.
Een gecastreerde hengst wordt ruin genoemd. Als een of beide teelballen niet is ingedaald en de hengst daardoor onvruchtbaar is wordt het dier een klophengst genoemd.
Dit hormoon zorgt voor het typische en ongewenste ' hengstengedrag' (dominantie, dekgedrag, snel afgeleid in het bijzijn van merries, bijten, vechten met andere paarden) en voor het ontwikkelen van de typische lichaamscontouren van de hengst.
Het volume of de hoeveelheid aan sperma varieert bij Shetland Pony Hengsten van 5 tot 50 ml. Het volume wordt sterk beïnvloed door het seizoen. In de maanden voor het dekseizoen levert een hengst gewoonlijk minder sperma wat wel geconcentreerder is.
Gust/guste merrie: merrie die niet (direct) drachtig is geworden. Dekgeld: kosten van het gebruik van sperma wat geleverd wordt/is.
Er is slechts een handjevol diersoorten dat ongesteld wordt. Naast mensen zijn er alleen een paar apen, muizen en vleermuizen die eens in de zoveel tijd ongebruikt baarmoederweefsel uitstoten. Bij alle andere zoogdiersoorten neemt het lichaam dit weefsel gewoon weer op. Daar komt geen druppeltje bloed aan te pas.