Ik denk dat ik een huidinfectie of ontsteking heb, wat moet ik nu doen? Als er sprake is van langdurige roodheid van de behandelde huid (> 4 dagen) en de roodheid verspreid zich als vlekken tot buiten de behandelde huid, dan kan er in zeldzame gevallen sprake zijn van een beginnende infectie.
Dat je tattoo de eerste dagen rood, opgezet en warm is de eerste dagen is normaal. Elk lichaam reageert anders, bij de een is het wat meer dan bij de ander. Is het nou na 5 dagen nog steeds heel erg rood of misschien wel erger geworden dan kan je beter even contact opnemen met Tattooschuur of met je huisarts.
Bij vermoeden op een ontsteking adviseren we om onmiddelijk de geïnfecteerde huid 3 tot 4 keer per dag te ontsmetten met cediumspray of een andere kleur- en geurloze ontsmettingsspray + in te smeren met Terramycine zalf, ter vervanging van onze tattoo aftercare. Deze zalf is zonder voorschrift hier te verkrijgen.
Ook een crème kan goed gebruikt worden om de huid, die door het zetten van de tatoeage geïrriteerd is, te hydrateren. Bepanthen Verzorgende Crème is net als Bepanthen Tattoo Zalf getest in een studie na het zetten van een tatoeage en gaf goede resultaten**.
De genezing van je tattoo duurt ongeveer 2-4 weken. Je tattoo is genezen wanneer je geen korsten of velletjes meer kan voelen als je met je vingers over je tattoo heen gaat. SMEER VOORAL NIET TE DIK! Een te vochtige wond, verhoogt weer het infectiegevaar.
Voor het slapen gaan mag je de tatoeage licht insmeren met de zalf die je hebt mee gekregen. Smeer de tatoeage niet dicht, maar zorg voor een dun laagje. Op die manier kan de wond blijven ademen. Draag er eventueel katoenen kleding overheen om zowel de tattoo als je beddengoed te beschermen.
Je artiest kan je zelfs aanraden om de folie er 24 uur op te laten en je adviseren om de eerste nacht met de folie te slapen. Als je echt heel erg veel wondvocht verliest, kan je je tattoo inpakken met folie voordat je gaat slapen. Zo voorkom je dat je beddengoed of kleding vastplakt aan je tattoo.
De eerste dagen was je je tattoo twee keer per dag. Als de genezing verder vlot verloopt, is een keer per dag wassen voldoende.
Wij raden aan om je tattoo de eerste dagen 4 keer per dag in te smeren. Daarna kan je wel volstaan met 2-3 per dag. Hou je tattoo gewoon goed in de gaten.
Als het te veel jeuk mag je een druppeltje Bepanthen zalf op smeren, anders is na 1 week: 1 keer per dag insmeren ruim voldoende. Na twee weken is je tatoeage genezen.
Ook wanneer je tatoeage hygiënisch wordt gezet en goed wordt verzorgd, kun je soms lichamelijke klachten krijgen. Klachten zoals een allergische reactie op de inkt of een ontsteking van de tatoeage. Direct na het zetten kan de getatoeëerde huid rood en warm worden, wat opzwellen en pijn doen. Dit is normaal.
Er is nog geen bewijs of mensen met een tatoeage door onveilige inkten ziek zijn geworden. Hiervoor is uitgebreider onderzoek nodig. Als je een tatoeage hebt, let dan op het volgende: Uv-licht van zon of zonnebank bevordert de vorming van aromatische aminen uit onveilige inkten.
Lichamelijke klachten na het tatoeëren
je je zorgen maakt over de genezing. je binnen een paar dagen na het zetten van de tatoeage ziek wordt of koorts krijgt. lichamelijke klachten zoals extreme roodheid en pijn niet afgenomen zijn binnen 48 uur na het zetten.
De korst zal na enkele dagen iets krimpen, het kan eruit zien alsof de tattoo is gaan vloeien, dit is niet het geval, De tattoo is aan het genezen en het deel wat eruit steekt is al min of meer “vrij” van korst vorming.
Je tattoo heeft net als een normale wond, vocht nodig om te genezen. Als je tattoo te droog wordt, geneest het minder snel. Een te vochtige wond is weer niet goed, want dan verhoog je het infectiegevaar. Smeer je tattoo regelmatig in met de crème of zalf die je speciaal voor het genezen van je tattoo hebt gekocht.
Vaseline kan ervoor zorgen dat de huid verstopt raakt. Dat komt doordat Vaseline echt een laagje over de tattoo legt, waardoor jouw huid niet meer kan ademen. Je loopt hiermee het risico dat je bacteriën “insluit” onder het laagje Vaseline, waardoor jouw tattoo kan gaan ontsteken.
| Tattoo zalf vs tattoo crème. De LCHV richtlijnen*** geven aan dat een aftercare-product een hoog percentage vet moet bevatten en Bepanthen Tattoo Zalf bevat dit (70% vet). Bepanthen Tattoo Zalf is namelijk een 'vettige' zalf die een beschermend laagje op de huid legt.
Tattoo moet genezen
En die wond moet helen. Daarom wordt geadviseerd om 'm goed in te smeren met bijvoorbeeld Bepanthen, er zeker drie weken mee uit de zon te blijven en ook niet te gaan zwemmen. Maar na die drie weken, is de tattoo nog lang niet volledig genezen - dat kan nog wel een jaar duren.
Ook tijdens het genezingsproces van je tattoo kunnen er dingen gebeuren. Bijvoorbeeld dat je inkt uitloopt, of dat je een ontsteking kunt krijgen. Mits je jezelf goed aan alle protocollen houdt zou dat niet moeten gebeuren, maar de kans is er natuurlijk.
Als je te veel crème of zalf op je tattoo smeert, sluit je je huid te veel af en kan je tattoo niet ademen. Dit is echt te veel crème op je tattoo.
De GGD raadt aan om je tattoo in te smeren met Bepanthen zo lang het een open wond is. Dat is ongeveer de eerste 5 à 6 dagen.
Niet met Vaseline, Uierzalf of Nivea smeren. Dit dekt de wond af en belemmert het genezingsproces. Zorg dat je tijdens het genezingsproces: de tattoo/wond zo min mogelijk aanraakt (was eerst je handen voordat je de tattoo verzorgt)
Je moet ten minste 24 uur voor je tattoo-afspraak geen alcohol meer drinken omdat alcohol je bloed verdunt. Dit geldt ook voor andere stoffen die je bloed verdunnen, zoals drugs of medicatie (bijv. aspirine).
Zorg ook dat er de eerste weken geen (fijn) stof of chemische middelen in je wond kunnen komen. Dus werk je bijvoorbeeld in de bouw of als hovenier, zorg dan dat je tattoo goed bedekt is. Ook voor de dames die met make-up, haarverf ed. werken, goed je tattoo bedekken.
Slaap niet op je tattoo
Je voorkomt hiermee dat je tattoo aan je slaapkleding of beddengoed vast komt te zitten. Merk je dat je tattoo aan je kleding of beddengoed is vastgeplakt, dan moet je het niet los trekken. In plaats daarvan maak je de kleding of beddengoed nat met warm water.