In een Amerikaanse stad, Nashville, begint Herman Lay zijn eigen bedrijfje dat chips distribueert in de regio. Vijf jaar later heeft hij al 25 medewerkers in dienst. Niet lang daarna besluit hij zelf chips te gaan produceren, dit is het begin van H.W. Lay & Company, nu beter bekend als Lay's.
Omdat ook de Benelux-afdeling in januari 2001 aan deze wereldwijde standaarden voldeed, veranderde de merknaam voor aardappelchips van Smiths naar Lay's. De naam Smiths blijft bestaan als merknaam voor chips met speciale vormpjes (zoals Grills, Bugles, Ringlings, Mama Mia's…).
Chipsmerk Lay's verandert na veertig jaar de naam van een de favoriete soorten chips, de ribbelchips. De Superchips heten vanaf april namelijk MAX. Met de rebranding wil het chipsmerk ervoor zorgen dat de chips een duidelijkere identiteit krijgt.
De fabriek van PepsiCo in Broek op Langedijk produceert chips. Bekende merken als Lays, Hamka's, Nibbits en Cheetos komen uit deze grootste chipsfabriek van Nederland.
In 1853 bakte de Amerikaanse kok George Crum bij toeval de allereerste chips in het Moon's Lake House Hotel in Saratoga Springs in Amerika. Dat ging zo: een gast vond zijn gebakken aardappels te dik en stuurde ze steeds weer terug naar de keuken.
In een Amerikaanse stad, Nashville, begint Herman Lay zijn eigen bedrijfje dat chips distribueert in de regio. Vijf jaar later heeft hij al 25 medewerkers in dienst. Niet lang daarna besluit hij zelf chips te gaan produceren, dit is het begin van H.W. Lay & Company, nu beter bekend als Lay's.
102miljoen gezinszakken van 250 gram, zoveel chips eten we samen per jaar. Daarmee kroont de Belg zich tot Europese kampioen chips eten.
In januari 2001 wijzigde de Smiths Food Group de merknaam Smiths voor chips in Nederland en België in Lay's omdat deze naam in de rest van continentaal Europa al gebruikt werd. De naam Smiths bleef echter gebruikt worden voor zoutjes zoals Hamka's, Wokkels en Nibb-it.
Smiths Chips heten in Nederland vanaf nu Lay's Chips.
Met het nieuwe merk sluit Smiths Food Group in Maarssen aan bij de internationale strategie van Frito-Lay, de chips- en zoutjesdivisie van PepsiCo. Smiths Food Group behoudt wel haar eigen naam. Ook blijft Smiths voor merken als Bugles, Wokkels en Nibb-It zorgen.
die al bekend is bij het grote publiek. naam Walkers al omdat ze al 41 jaar bestonden. zouden verwarren met TJ Hughes, een populaire winkel in de UK. Dit schoonmaakmiddel heeft in verschillende landen ook andere namen.
Hij vond de patat te dik gesneden en stuurde ze terug naar de keuken. Kok George Crum vond dat niet leuk. Hij sneed daarom de aardappel expres in heel fijne plakjes, frituurde die in de hete olie en deed er zout op. Vanderbilt liet zich de schijfjes goed smaken.
De ranking van duurzame chips:
Lay's (4 van de 17 punten, een D-label) Smiths (4 van de 17 punten, een D-label) Kettle (3 van de 17 punten, een D-label) Pringles (3 van de 17 punten, een D-label)
Maar niet getreurd, één van de 'Restaurant flavours' mag wel blijven en zal zelfs een vast waarde in het Lay's-assortiment worden. En welke chipssmaak mag blijven, dat bepaal jij zelf. Nog tot eind november kan je op jouw favoriet stemmen via www.lays.be/irf.
De reep werd in 1929 ontwikkeld door Frank Mars en zijn echtgenote Ethel Mars, en werd in sommige landen tot 1990 verkocht onder de naam Marathon.
Drie smaken
Zo proeft de smaak KFC Original Recipe Chicken naar de welbekende mix van kruiden en specerijen die KFC gebruikt bij het bereiden van de kip. De smaak Subway Teriyaki zal smaken naar het gelijknamige broodje van de Subway. En de smaak Pizza Hut Margherita zal smaken naar mozzarella en tomaten.
Twix heette vroeger Raiders, Cif vroeger Jif.
Ingrediënten: maïs, koolzaadolie, TARWEBLOEM, ham- en kaassmaak [aroma (bevat TARWE en MELK), KAASPOEDER (van MELK), emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren), smaakversterkers (mononatriumglutamaat, dinatriumguanylaat, dinatriuminosinaat), suiker, kaliumchloride, specerijen, uienpoeder, rookaroma, kleurstof ( ...
In paprika chips zit paprika. Deze vrucht groeit eigenlijk niet in Nederland. Maar komt uit Hongarije. Het zout dat in onze chips wordt gebruikt, dat wordt uit Oostenrijk gehaald.
Omdat Paprika de tweede smaak is die het bedrijf heeft ontwikkeld, krijgt het als verwijzing naar het logo een blauwe zak met een rood accent. Nederland is daarmee volgens Van Oers een vreemde eend in de bijt: "In bijvoorbeeld Duitsland zit de naturel chips in een gele zak en heeft paprika een rode verpakking.
De conclusie: de chips van Albert Heijn vallen het beste in de smaak. Lekker krokant, prima paprika-smaak en 'dooreetchips,' volgens Bo. Op de hiel gevolgd door de chips van Dirk, want die hebben ook een prettige krak en precies de juiste hoeveelheid paprikapoeder.
De aardappelen worden in schijfjes gesneden. De machine heeft verstelbare messen, waardoor je de schijfjes dunner of dikker kan maken. Maar ook de vorm kan je regelen, bijvoorbeeld voor ribbelchips. De centrifuge slingert de aardappelen tegen de scherpe messen aan.
Inmiddels is het frietje niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven; we eten per persoon gemiddeld zo'n 40 tot 50 porties friet (van ongeveer 180 gram) per jaar. In totaal hebben we met elkaar al zo'n 57 miljard porties friet verorberd.
Het afgelopen jaar aten we in Nederland per persoon maar liefst 34 kilo chips, snoep en chocola per persoon. Dat is iets minder dan in 2012. We gaven afgelopen jaar wel meer uit aan snoepgoed: in totaal zo'n 3,5 miljard euro.