Nee vissen zweten niet. Zoogdieren (zoals de mens) hebben een constante temperatuur die intern geregeld wordt, dit noemt men endoterm (endo: intern, term: warmte). Ze moeten energie, die ze uit voedsel halen, verbranden om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.
Vogels zweten niet want zij hebben geen zweetklieren. Vogels gaan op hun eigen manier om met de warmte. Hun lichaamstemperatuur is hoger dan bij zoogdieren dus vogels raken minder snel oververhit als de buitentemperatuur stijgt. Bij warm weer zie je vogels met een opengesperde snavel, snel maar ondiep, ademen.
Vooral hoefdieren (paarden, koeien), apensoorten en de mens maken gebruik van zweten als manier om zichzelf af te laten koelen. zoogdieren die minder zweetkliertjes hebben, of alleen zweetkliertjes op bepaalde plekken raken hun warmte vooral op een andere manier kwijt, net zoals honden of katten.
Zoogdieren en vogels kunnen zelf hun lichaamstemperatuur op peil houden en zweten of hijgen om overtollige warmte kwijt te raken. Reptielen of amfibieën kunnen dit niet. Zij moeten hun lichaamstemperatuur op peil houden door op te warmen in de zon en af te koelen door in de schaduw of modder te gaan liggen.
Honden hebben niet zoals mensen de mogelijkheid om hun warmte via zweten kwijt te raken. Zij kunnen dit alleen via hijgen en via de voetzolen. Hun vermogen om overtollige warmte af te voeren is dus beperkt.
Slangen hebben een langwerpig lichaam en bewegen zich voort op de buik. Hun huid is bedekt met schubben. Dit ziet er soms glibberig uit, maar de schubben zijn droog. Ze kunnen net als alle andere reptielen niet zweten.
Mensen produceren dagelijks tussen de honderd en achtduizend milliliter (dus 8 liter) zweet. Tijdens hele intensieve inspanning in de hitte kan de zweetproductie oplopen tot wel een à twee liter per uur.
Zweten is normaal. Vooral bij warmte, bewegen en sporten, spanning en emoties. Sommige mensen zweten veel meer dan andere. Bij spanning of emoties zweet u vooral in uw handen, onder uw voeten, in uw oksels, liezen en gezicht.
Hematidrosis, ook wel bloedzweet genoemd, is een zeer zeldzame aandoening waarbij een mens bloed zweet. De term komt uit het Oudgrieks haîma/haímatos (αἷμα/αἵματος), wat bloed betekent, en hīdrṓs (ἱδρώς), wat zweet betekent.
Zo'n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via de tong en de bek vocht te verdampen; een soort zweten dus wat tot afkoeling leidt. Je kunt zulke situaties helpen voorkomen.
Terwijl bij mensen de eccriene zweetklieren over het hele lichaam zitten, zijn dat bij dieren eerder de apocriene klieren, die minder zweet kunnen produceren. Paarden hebben bijvoorbeeld wel over hun hele lichaam apocriene zweetklieren, maar daarmee kunnen ze minder effectief afkoelen, omdat ze een vacht hebben.
Heeeerlijk zonnebaden ! Het klinkt misschien gek, maar ook vogels houden van zonnebaden. Vogels nemen een 'zonnebad' om hun verenkleed in conditie te houden. Door op het heetst van de dag in de zon te gaan zitten en de vleugels te spreiden wordt het voor parasieten onbehaaglijk en verlaten ze het verenkleed!
Als je zweet, verlies je vocht door je huid. Zweten zorgt ervoor dat je afkoelt. Normaal zweet iemand ongeveer een halve tot een hele liter per dag. Als je veel beweegt op een hete dag, kan dat wel oplopen tot zeven liter!
Bij hoge temperaturen probeert je lichaam zichzelf af te koelen door te zweten. Bij het zweten verlies je vocht, elektrolyten en zouten (natrium, kalium, magnesium, …). In vochtige omstandigheden en bij intensief sporten kan dat vochtverlies gemakkelijk oplopen tot meer dan 2000 milliliter per uur.
Een natuurlijke gist op je huid, candida genaamd, veroorzaakt irritatie als de natuurlijke balans van je huid is verstoord. Dit kan gebeuren als het zweet uit je klieren niet helemaal verdampt. Je huid kan gaan jeuken en geïrriteerd raken. Je kunt last krijgen van rode uitslag, een branderig gevoel of een kapotte huid.
Nachtzweten is een veelvoorkomende klacht bij zowel mannen als vrouwen. Oorzaken van nachtzweten zijn bijvoorbeeld nachtmerries, slaapproblemen of koorts. Symptomen van overmatig zweten zijn blozen, rillingen en koud zweten. Nachtzweten kan worden gestimuleerd door een schommelende of veranderende hormoonspiegel.
Kortom. Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
De apocriene klieren houden zich bezig met geurproductie. Deze klieren worden pas ontwikkeld in de pubertijd en zijn voornamelijk actief in het okselgebied en de schaamstreek. Wanneer deze apocriene klieren overactief zijn, veroorzaakt dit een heftige transpiratiegeur. Hier kunt u dus helemaal niets aan doen.
Je verliest tijdens het slapen namelijk 3 liter zweet per week. Kun je nagaan hoeveel zweet er in je matras zit na tien jaar: 1800 liter! Het meeste zweet verdampt, maar toch komt er alsnog een heleboel in je matras terecht.
Ieder mens verliest per nacht een kwart tot een halve liter vocht. Dit gebeurt gedeeltelijk via de adem en voor circa 60% via de huid (transpiratie). Een groot deel van deze 60% blijft achter in uw bed (beddengoed en matras) en moet dagelijks afgevoerd worden.
Slangen hebben net als veel andere dieren een spijsverteringsstelsel met onder andere een maag, lever en darmen. Bij slangen komt de ontlasting uit de darm en de urine uit de nieren samen in een ruimte. Die ruimte wordt de cloaca genoemd. Slangen poepen en plassen tegelijk.
Een beet van de koningscobra kan de grootste dieren doden, zelfs fatale beten bij een volwassen olifant zijn bekend. De beet van de cobra is voor een olifant alleen gevaarlijk als in de dunne delen van de huid wordt gebeten, zoals het slurfuiteinde of in de dunne randen van de teennagels.
Doorgaans eten ze kleinere dieren, bijvoorbeeld konijnen of vogels. Pythons van deze afmetingen kunnen in principe alles eten wat ze willen, maar mensen staan doorgaans niet op hun menu. Er zijn dan ook weinig gevallen bekend waarbij een mens door een python werd opgegeten.