Doemdenken ontstaat door mentale conditionering van onze hersenen: wanneer we veel negatieve gedachten hebben is dit een trigger om opnieuw een negatieve gedachte te creëren. Dit heeft tot gevolg dat we op termijn automatisch zo denken en vastzitten in een vicieuze cirkel.
Wat zijn doemgedachten? Doemgedachten gaan nog net een stapje verder. Wanneer je last hebt van doemgedachten denk je na over hele kleine dingen, die je vervolgens steeds groter maakt. Net zo lang tot het volledig uit proportie is en jij alleen nog maar het zwartste scenario voor je ziet.
Een piekerstoornis, ook wel dwangmatig piekeren of gegeneraliseerde angststoornis, is een stoornis waarbij je ongecontroleerde angst hebt voor normale dingen in het leven. Het piekeren begint geleidelijk, maar neemt uiteindelijk je hele dag over.
In het kort
Bij hypochondrie denkt u vaak dat u een erge ziekte heeft. U let steeds op uw lichaam en voelt daardoor van alles. Bij klachten die iedereen wel eens heeft, denkt u meteen dat u erg ziek bent. Bijvoorbeeld bij een steek, jeuk of kramp.
Een angststoornis gaat bijna nooit vanzelf over. Wacht daarom niet met hulp zoeken. Het belangrijkste is dat je toegeeft dat je een probleem hebt en daar iets aan wilt veranderen. Je kunt zelf en samen met mensen om je heen (familie, vrienden) aan jouw angsten werken.
Angst kan mensen vervreemden van zichzelf en anderen. Dit boek wil een handreiking bieden om het gesprek hierover aan te gaan. In het boek zijn vijf diepte-interviews opgenomen met mensen met een angststoornis. Vincent van Bruggen studeerde theologie en psychologie.
Heel simpel: ga zitten of liggen en adem diep in en uit. Sluit je ogen, en haal je aandacht naar je ademhaling. Zeg bijvoorbeeld ”in” en ”uit” in je hoofd bij iedere in- en uitademing. Wanneer je merkt dat je afgeleid raakt, breng je je aandacht rustig weer terug.
Negatief denken komt voort uit angst. Angst voor het onbekende, angst voor verlies aan controle, angst dat het niet goed komt. Niet voor niets is er de uitspraak: 'de mens lijdt nog het meest aan het lijden dat hij vreest'.
doemdenken, sombere gedachten koesteren over de maatschappij. Dit woord werd begin jaren tachtig gelanceerd door het Simplistisch Verbond (Van Kooten en De Bie) en is nog steeds erg populair.
"Piekeren is een mechanisme om met stress om te gaan. Iemand is ergens gestrest over en piekert dan over een oplossing." Uit het onderzoek van Schlinkert blijkt dat piekeren al invloed op je lichaam heeft bij korte stressmomenten.
Wat zijn angstgedachten? Je bent bang om je baan kwijt te raken, om een ernstige ziekte te krijgen, om iemand die je dierbaar is te verliezen. De angst zit hem in de gedachte dat het vliegtuig misschien wel neerstort, de gedachte om dood te gaan. Angsten zijn heel normaal om te hebben.
Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis, ook wel piekerstoornis genoemd, zijn continu gespannen en piekeren voortdurend. Objectief gezien is er geen reden voor, maar ze zijn constant bang dat er iets vreselijks zal gebeuren.
Als je last hebt van een paniekstoornis, kunnen situaties die voor een ander heel normaal zijn tot zweethanden, angstige gedachten en regelmatig tot paniekaanvallen leiden. Een paniekaanval kan erg heftig zijn. Je kunt het gevoel hebben gek te worden, de controle te verliezen of een hartinfarct te krijgen.
Dit wiegen, en daarmee jezelf een geruststellend signaal af te geven, kun je heel simpel zelf doen: Ga bijvoorbeeld op je stoel zitten, en beweeg je lijf een tijdje zachtjes van voor naar achteren. Geef je over aan iets wat een ritme lijkt te vormen. Voel of het ritme iets sneller of juist langzamer mag.
Het is een gezonde reactie op dreigend gevaar. Het kan echter gebeuren dat deze gezonde angst 'ongezond' wordt en je angstklachten of zelfs een angststoornis ontwikkelt. Mensen met een angststoornis zijn namelijk óók bang in situaties die geen direct gevaar opleveren.
De hoeveelheid serotonine die in de hersenen aanwezig is lijkt van invloed op het ontstaan van angst. Serotonine is een neurotransmitter, een stof die ervoor zorgt dat boodschappen in de hersenen van de ene zenuw naar de nadere worden doorgegeven.
Het leven zit vol met 'stressmomenten', als je er gevoelig voor bent. Je kunt je druk maken om dingen die gebeuren, of je nu alvast druk maken over alle dingen die in de toekomst kunnen gebeuren. Door je nu al op te winden over dingen die kunnen gebeuren, maar net zo goed niet kunnen gebeuren, verspil je veel energie.