Sinds 1986 is de commerciële jacht op walvissen verboden, ook al negeren landen als Japan, IJsland en Noorwegen dit verbod nog steeds. Ondanks dat zijn de aantallen walvissen van sommige soorten nog steeds niet hersteld. Bijvangst, scheepvaart en verlies van leefgebieden zijn nu de grootste bedreigingen voor walvissen.
Vroeger werd er op walvissen gejaagd voor hun vlees als voedsel, hun olie voor lampen, en hun huid voor het maken van schoenen. Inmiddels zijn er gelukkig genoeg vervangende producten op de markt, waardoor dit niet meer nodig is. Toch wordt er nog steeds op walvissen gejaagd.
Waarom jagen ze in Japan op walvissen? Dat doen ze voor het vlees. Het is daar een traditie om walvis te eten. Het is iets wat Japanners al eeuwen doen en dus hoort het bij hun cultuur.
In dat jaar werden 1380 walvissen gedood waarvan drie kwart dwergvinvissen. In 2017 vingen traditionele jagers 332 walvissen, voor onderzoeksdoeleinden 85 exemplaren, drie walvissen werden illegaal gejaagd en 960 stuks voor commerciële doeleinden door Japan en Noorwegen en in mindere mate door IJsland.
18-MRT-2022 - In 2021 strandden er 721 walvissen in Nederland, veel meer dan het gemiddelde van 570 per jaar. Het hoge aantal vorig jaar kwam met name doordat er in augustus meer dan 350 dode bruinvissen op de Waddeneilanden aanspoelden, vooral vrouwtjes.
De grootste walvissen hebben geen natuurlijke vijanden, maar de kleine walvissen, de jonge of gewonde wel. Zij moeten opletten voor orka's en grote haaien. De walvisvaart bedreigt de walvissen, al is er een wereldwijd verbod op vangst.
De kleinste walvisachtigen zijn de Nieuw-Zeelandse Hector- dolfijn en de Vaquita-bruinvis, beide meten maximaal 1,50 m: iets kleiner dan de bruinvis.
Hoe smaakt walvisvlees? Tranig en zout, volgens kenners. Het meeste walvisvlees wordt gerookt en gezouten. Het is donkerrood en lijkt een beetje op runderrookvlees of paardenrookvlees, maar dan met een visolie-achtige bijsmaak.
“Noorwegen en IJsland zien het als hun recht om walvissen te doden. Dit is hun manier om gebruik te maken van natuurlijke hulpbronnen, maar het is verre van duurzaam of humaan.” Bronnen: World Animal News.
De bescherming van walvissen staat al jarenlang hoog op de agenda van WWF. IJsland, Noorwegen en Japan jagen nog steeds op walvissen.
Hondenvoer. Op beelden die online staan (video, let op: schokkend), is te zien dat de beesten spartelen in hun eigen bloed. Activisten melden dat het soms wel een half uur duurt voordat de dolfijnen dood zijn. Het vlees wordt gebruikt voor onder meer menselijke consumptie en hondenvoer.
Walvistraan is de olie die ontstaat door vetweefsel van walvissen in te koken. Het werd vooral gebruikt als lampolie, maar ook als smeermiddel en als ingrediënt bij het maken van zeep en kaarsen. Pas toen we in staat waren om brandstoffen uit aardolie te maken, verloor walvistraan z'n functie als brandstof.
Walvistraan werd van de 17e tot diep in de 19e eeuw gebruikt als lampolie en bij de zeepbereiding.
Noorwegen vangt jaarlijks 1300 walvissen en IJsland jaagt na een pauze van twee jaar weer op vinvissen. Deze soort wordt door verschillende natuurorganisaties aangemerkt als bedreigde diersoort.
Hoeveel walvissen zijn er nog? Veel walvispopulaties, onder meer de noordkaper en de potvis, waren in de 19e eeuw bijna uitgestorven als gevolg van de industriële walvisvaart, die het leven kostte van bijna 3 miljoen walvissen.
Bultrugwalvissen in de zeeën tussen Zuid-Amerika en Antarctica werden eerder bejaagd, totdat ze bijna met uitsterven werden bedreigd. Maar hun aantallen herstellen zich wonderwel. Een geschat aantal van 25.000 bultruggen leeft nu in het westelijke deel van de Zuid-Atlantische Oceaan.
Er bestaan ongeveer 90 soorten walvissen. Deze leven verspreid in oceanen over de hele wereld. Sommige soorten blijven graag op dezelfde plek, maar andere trekken wel duizenden kilometers voor voedsel en paring. Walvissoorten kunnen worden verdeeld in twee brede categoriën, de tandwalvissen en de baleinwalvissen.
Een pasgeboren blauwe vinvis is al 7,5 meter lang. Een volwassen mannetje groeit uit tot een exemplaar van soms wel 30 meter.
Als je hem zo ziet zwemmen, is het net een grote vis. Toch is een dolfijn geen vis, maar een zoogdier, net zoals jij. Er is een aantal punten waaraan je kunt zien dat dolfijnen (net als alle andere walvissen) tot de zoogdieren behoren. Babydolfijnen groeien, net als mensenkinderen, in de buik van hun moeder.
Haaien zijn heel gegeerd omwille van hun vlees, hun vinnen en hun kraakbeen. De Europese markten worden bevoorraad met haaien afkomstig van visserijen uit de Noord-Atlantische Oceaan, maar eveneens met grotere haaien die door de Europese vloot in alle oceanen ter wereld worden gevangen.
In Taiwan zijn dolfijnen net als walvissen beschermde dieren. In de kustgebieden eten mensen echter helaas nog steeds dolfijnenvlees, omdat ze denken dat het goed is voor hun gezondheid. Vlees van dolfijnen blijkt vaak hoge concentraties kwik en cadmium te bevatten, wat juist schadelijk is.
Toch kunnen alle walvissen veel beter horen dan mensen. Mensen kunnen tussen de 20 Hz en 20 kHz horen. Om wel walvissen te kunnen horen, is een speciale hydrofoon nodig. De hele lage opgenomen geluiden worden dan omgezet naar een hoorbare frequentie voor mensen.
In de zeldzame gevallen dat een mens in de bek van een walvis terechtkomt, gaat dat bijna zeker per ongeluk. Walvissen eten namelijk geen mensen. Tandwalvissen, zoals potvissen, hebben tanden en eten onder meer inktvis en vis.
1. Blauwe Vinvis – 110.000 kilogram. Het grootste dier op aarde is de Blauwe Vinvis. Ze kunnen lengtes behalen van 33 meter en een gewicht halen van meer dan 170.000 kilogram.
De penis van het mannetje verschijnt uit deze cloaca, manoeuvreert zich tot onder het schild van het vrouwtje en penetreert daar haar cloaca. Dat gebeurt niet met al te veel privacy. “Mannetjes hebben speciale klauwen aan hun zwemflippers, waardoor ze zich aan een vrouwtje kunnen vastklampen,” zegt Hardt.