Gember is een wortelknol van de gemberplant. Al in de middeleeuwen werd de knol gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Vlees wordt malser door gember, omdat verse gember een eiwitsplitsend enzym bevat. Gember is als verse knol te koop, maar ook als gembersiroop of gemberpoeder.
De gemberplant, met zijn langwerpige en aromatische balderen, komt van nature voor in tropische klimaten. De knollen, met alle knobbeltjes en vingers, vormen het eetbare deel van de plant.
Uitlopers op de gemberwortel zijn kleine bultjes op stronk die iets witter zijn dan de korst van de gemberwortel. Hier komt uiteindelijk de plant uit. Poot ongeveer 3 à 5 cm wortel (met minstens één uitloper) in een pot met compost. Houd de compost vochtig door circa om de 3 dagen een beetje (1/4 kopje) water te geven.
Gember is een geliefde smaakmaker in gerechten en wordt ook veel gebruikt om thee mee te maken. Door een stuk van de wortelstok te planten kunt u zelf een gemberplant opkweken. Niet alleen handig in gebruik, maar ook erg leuk om te doen.
Gemberrecepten. Gember is een smaakmaker in het eten. Verse gember kun je in plakjes of geraspt gebruiken. Ook gemberthee is populair.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen. Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren.
Wanneer de blaadjes verwelken is het tijd om te oogsten en hebben de wortels het meeste smaak. Je kunt de hele gemberplant met een schepje of schop uitgraven. Herplant een aantal goede stukken en de overige wortels kun je in de keuken bewaren. Zorg dat je de gemberwortel pelt, in stukken snijdt en vervolgens invriest.
Eetbare gember is niet winterhard, maar heel makkelijk zelf te kweken. Haal wat wortelstokken bij de groenteman, supermarkt of toko en plant ze in een pot, waarbij ze nog half boven de grond uitkomen. In de zomer kunnen ze op het terras, maar niet in de volle zon.
Maar voor de liefhebber van sierplanten zijn er ook mogelijkheden genoeg. Er zijn veel vaste planten uit de gemberfamilie die bij ons net wel, of net niet winterhard zijn.
De planten worden uiteindelijk zo'n 70 centimeter hoog, met smalle bladeren). Je oogst gember voor het serieus koud wordt met kans op nachtvorst. Buiten zal dat rond oktober zijn, in de kas kunnen de planten wellicht tot in november blijven staan.
Koop een onbespoten gemberwortel. Breek of snijd hem in stukken en leg die boven de verwarming, plat op een schoteltje met water. Vul geregeld aan want het verdampt snel! Binnen een paar weken (rond half maart) zie je op sommige plekken rhizomen ontstaan, dit zijn nieuwe groeiknoppen.
Gember is een wortelknol van de gemberplant. Al in de middeleeuwen werd de knol gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Vlees wordt malser door gember, omdat verse gember een eiwitsplitsend enzym bevat. Gember is als verse knol te koop, maar ook als gembersiroop of gemberpoeder.
Als je die eet, eet je het onderste deel van de stengel van de plant. Een bolgewas is bijvoorbeeld een ui of prei. Van sommige planten eet je alleen de steel, dat gebeurt bijvoorbeeld bij rabarber of bij selderij. Van sla, spinazie en andijvie eet je de blaadjes.
Vul de pot met potgrond en plaats de gember in het midden van de pot met de knoppen naar boven gericht. Bedek de wortel daarna met een dun laagje aarde. Geef je plant vanaf dat moment iedere dag een beetje water, totdat 'ie blaadjes krijgt. Eén keer in de maand kun je plant eventueel nog wat extra plantenvoeding geven.
GEMBER BEWAREN IN DE KOELKAST
Dit is niet verkeerd, maar in de koelkast gaat de gember langer mee. Wikkel de gember in een stuk keukenpapier en doe in een afgesloten vershoudbakje. Zet het bakje vervolgens in de groentelade van de koelkast. Hierdoor blijft de gember ± 3 weken lang houdbaar!
Je kunt kurkuma in een pot met aarde planten en in de vensterbank houden, als je vensterbank daar (ook qua zonlicht) geschikt voor is. Kurkuma kan gedurende de zomer ook buiten in de tuin staan, maar plant de wortels dan bij voorkeur in een plantenbak en niet in de volle grond.
Op gember maken supermarkten een behoorlijke winst. De prijzen waarvoor Total Produce aan de groothandel en detailhandel verkoopt, liggen rond de 13 euro per kilo.
Hoeveel gember mag je per dag
Per dag is het raadzaam om ongeveer twee a drie koppen gemberthee te drinken. Als je gember eet, dan is het ongeveer 1 cm van de gember per maaltijd per dag. Het verschilt wel per persoon, dus kijk even goed aan hoeveel je aankan.
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: door gember niet te schillen en in zijn geheel te eten, ga je voedselverspilling tegen. Wel is het verstandig om gember voor consumptie te wassen. Zo verwijder je eventueel vuil, stof en bacteriën.
Er wordt vaak gesproken over hoe gezond gember is, maar wist je dat je er ook mee moet oppassen? Te veel gember kan namelijk vervelende bijwerkingen hebben. Gelukkig kun je best veel gember gebruiken voordat je last krijgt van deze bijwerkingen, namelijk vier gram. Dat is heel wat kopjes gemberthee per dag.
Gember bevat een chemische stof die 'gingerol' heet. Gingerol prikkelt onze smaakpapillen een beetje zoals peper dat ook doet.
Door gember kan je lever het minder zwaar hebben om zich van de gifstoffen te ontdoen. Een hoge dosis gember toonde na 3 maanden inname aan dat de leverwaarden sterk waren verbetert. Ook nam de insulinegevoeligheid toe, terwijl ontstekingsstoffen afnemen.
Gember werkt vochtafdrijvend en koortswerend. Bovendien helpt gember bij verkoudheid en hoest. Gember bevat veel magnesium en fosfor.