Plantafstand. De afstand van de fruitbomen is dezelfde als de geschatte grootte van je fruitboom. Kies je voor patiofruitbomen houdt dan 1 tot 1,5 meter afstand aan, Laagstam fruitbomen 2,5 tot 4 meter, voor halfstam fruitbomen houdt je 5 meter afstand aan, enzoverder ...
Hoever moeten fruitbomen uit elkaar staan? Voor hoogstam moet 8 tot 10 m afstand tussen de bomen gerespecteerd worden, voor halfstam 4 tot 6 m en voor laagstam 2 tot 4 m. Sommige fruitsoorten zoals kweepeer, pruim en perzik nemen als hoogstam minder plaats in dan appel en peren in hoogstamvorm.
Een plantafstand die voor de meeste appels en peren volstaat is 8 bij 8 tot 10 bij 10 meter.Pruimen hebben genoeg aan een onderlinge afstand van 6 bij 6 meter. Vroeger werden fruitbomen meestal in een strak stramien geplant. Dat zag er niet alleen netjes uit, het vergemakkelijkte ook het onderhoud van de boomgaard.
De meeste laagstam fruitbomen worden ongeveer 2 tot 3 meter hoog en ongeveer 150 tot 200cm breed.
Fruitbomen met zwakke onderstammen zijn ideaal voor de kleine stadstuin. Plant een laagstam (2 tot 3 m diameter) alleen of in een groepje. Ga voor leifruit als je het wat strakker wil (en je voldoende snoeikennis hebt) of een fruithaag (1 m diameter) als je veel rassen op een kleine oppervlakte wil variëren.
Een appelboom en een perenboom kunnen elkaar niet bestuiven. Bestuiving is wel van belang om fruit te kunnen plukken, want zonder bestuiving komen er na de bloei geen vruchten in de boom.
Licht en warmte. De perenboom vraagt om een plekje in de zon of halfschaduw. De Pyrus communis houdt van zon, hoe meer zon, hoe meer peren en hoe zoeter de peren zullen smaken. Wel houdt de perenboom van een beschutte plek, zeker in de winterperiode, als bescherming tegen de koude wind.
Snoeien helpt om de boom goed in vorm te houden. Zeker bij leifruit en fruithagen is snoeien super belangrijk om de vorm in stand te houden. Sommige vruchtbomen groeien heel hard waardoor met snoeien de omvang kan beperkt worden, denk maar aan vijgenbomen.
Fruitbomen kunnen zowel in de winter als in de zomer worden gesnoeid. De fruitsoort en het doel van de snoei is hierbij bepalend. De wintersnoei zorgt voor groei van takken met vruchtvorming, de zomersnoei remt de groei ten voordele van de vruchten. Het is een kunst om een mooi evenwicht te vinden tussen beiden.
Houdt de grond in de pot licht vochtig. Wanneer de plantjes ongeveer een hoogte van 50 cm hebben bereikt kunnen ze uitgeplant worden. Wanneer je meerdere plantjes gaat uitplanten moet er zo'n 8 meter tussen zitten. Een perenboom kan 9 meter hoog worden en heeft dus de ruimte nodig om te groeien.
Planten. Net voor het planten graaf je een put waarin de wortels van het plantgoed voldoende ruimte hebben. Voor een fruitboom maak je het plantgat ongeveer 50 x 50 x 50 cm groot, voor struiken mag dat iets kleiner, ongeveer 40 x 40 x 40 cm.
Meestal heeft een appelboom nog wat jaren nodig om goed uit te kunnen groeien en te kunnen wortelen in de bodem. Per vierkante meter kan je ongeveer 0 tot 1 appel planten laten groeien in de volle grond.In rijen kan je ongeveer 0 tot 1 appel planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
De geleide fruitbomen hebben verschillende stamhoogtes. Dit kunnen hoogstam, halfstam of laagstam fruitbomen zijn. Het leirek is bijna altijd 90 cm breed en 90 cm hoog. De hoogte waarop het leirek begint is 60-80 cm bij de laagstam, 120 cm voor de halfstam en 200 cm voor de hoogstam.
Patiofruitbomen zijn kleine fruitbomen van zo'n 90 cm.
Niet alle soorten zijn zelfbestuivend. Veel van het patiofruit staat het liefst in de zon. Kies een zonnige plaats waar de zon zo lang mogelijk schijnt.
Een laagstam fruitboom wordt ongeveer 2,5 meter tot 4 meter hoog, daarom laat je 2,5 tot 4 meter tussen elke laagstam fruitboom.
Het juiste moment
Fruitbomen kun je planten van november tot eind maart, wanneer ze in rust zijn. De beste periode is november, na het vallen van het blad.
Plant dan een fruitboom want het loont zeker de moeite! Elk jaar opnieuw pluk je de vruchten en veel hoef je er helemaal niet voor te doen! Appels, peren, pruimen, kersen en krieken zijn prima beginnersbomen. Planten kan na het vallen van het blad, van november tot eind maart wanneer de bomen in rust zijn.
Voor volwassen fruitbomen is droogte doorgaans minder problematisch. Door hun uitgebreide wortelstelsel vinden ze zelfs tijdens drogere periodes voldoende water. Pas aangeplante, jonge bomen hebben daarentegen na de aanplant en tijdens hete, droge periodes voldoende water nodig.
Het kan zo'n 3 jaar duren voordat de eerst peren aan jouw boom verschijnen. Het blad van de Pyrus communis heeft puntige bladeren en krijgt wit/ roze bloemen. De fruitboom kent een diversiteit aan soorten zoals; de oude perenboom, de conference perenboom en de stoofperenboom.
In de zomer snoei je de perenboom om hem in vorm te houden. Dit noem je ook wel vormsnoei. Hierbij gaat het erom dat je een deel van de waterloten snoeit waardoor de energie van de boom niet in de bladeren gaat zitten maar naar de peren gaat.
Maak die greppel ca 50 cm diep en probeer onder het wortelgestel te graven zodat de boom los komt te staan. Met behulp van een stevig en lang touw en vooral veel mankracht trekken we de boom in de goede valrichting.
Voor bodembedekkers onder fruitbomen kiest u een Kruipend Zenegroen 'Ajuga'. Een leuke bodembedekker onder bijvoorbeeld een Hortensia 'Hydrangea' is de wintergroene bodembedekker Maagdenpalm 'Vinca'. Populaire bodembedekkers is moestuinen zijn de Bosaardbei 'Waldsteinia' en Kruiptijm 'Thymus'.
Bij laagstambomen verschijnt het fruit al 2 à 3 jaar na de aanplant, maar de boom zal minder vruchten voortbrengen en minder lang leven (< 30 jaar). Halfstammen zitten daartussen, ze brengen na 3 tot 7 jaar een behoorlijk grote oogst, en je kunt er 30 tot 50 jaar lang van genieten.
1: De ideale standplaats: Hier voelt de kersenboom zich het prettigst. Een kersenboom in de tuin planten betekent voldoende ruimte hebben. Afhankelijk van de variëteit kan een kersenboom 10 tot 50 vierkante meter in beslag nemen. De plaats moet zo worden gekozen dat hij de hele dag van de volle zon kan genieten.