China is een van de weinige landen waar levende dieren nog steeds in het geheim worden gegeten. Niet alleen apenhersenen maar ook levende kikkers, vissen en slangen worden hier gegeten. De dieren worden net voor het eten gedood. Ondanks deze 'bereiding' betekent dit dat de zenuwen tijdens het eten nog steeds bewegen.
#1 Pekingeend
Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos. Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil.
In de Zuid-Chinese stad Yulin vindt elk jaar tijdens de zonnewende van 21 juni het grote Lychee en Hondenvleesfestival plaats. Gedurende tien dagen consumeren de festivalgangers naar schatting zo'n 15.000 honden en katten.
De dieren worden gevild en levend gekookt of ondersteboven gehangen en doodgeslagen waarna ze langzaam leegbloeden. Zo pogen de Chinezen de adrenaline in de spieren van de dieren te stimuleren, want ze geloven dat hun eigen viriliteit zal toenemen wanneer ze de gestoofde dieren opeten.
Het eten van kat en hond vind je als Nederlander misschien verschrikkelijk en ook veel Vietnamezen zijn er op tegen, maar het gebeurd nog wel. Met name in noord Vietnam wordt dit nog wel gezien als delicatesse, maar je hoeft je geen zorgen te maken dat je het overal op straat ziet.
“Maar sommige mensen vinden de smaak van hondevlees ook gewoon lekker of eten het vanwege de proteïne.” Hondevlees smaakt als een combinatie van schape- en varkensvlees. Het is mals, zacht vlees met een vaste structuur.
De smaakzin van onze honden
Wat proeven onze honden eigenlijk? In principe hebben onze viervoeters dezelfde vijf basissmaken als wij: hartig (vleesachtig), bitter, zuur, zoet en zout. Zij hebben echter gemiddeld slechts 1700 smaakreceptoren, vergeleken met de fijne smaaksensatie van de mens met 9000.
Hondenvlees wordt door minder dan 20 procent van de bevolking in China gegeten en uit recente peilingen is gebleken dat meer dan de helft van de Chinezen de handel in hondenvlees wil verbieden.
Eten in China: Eten doe je in China met stokjes. In principe is het niet moeilijk, alle ingrediënten zijn zo bereid dat ze aan tafel niet gesneden hoeven worden. En anders mag je slurpen. Het is een teken dat je geniet van de lekkernijen.
Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
Chinese dranken
Chinezen zijn gek op thee, ze nemen het overal mee naartoe. De meesten komen zelfs met een kop thee op het werk aan of nemen die mee op reis. Door het contact met de Westerse wereld kunt u ook steeds vaker Fanta, Cola of Sprite kopen of bestellen in een restaurant.
Gezond uit eten bij de Chinees
tjaptjoi met kip of ossenhaas. varkens- of ossenhaas met oesterketjap op paprikasaus. gepocheerde vis met Chinese paddenstoelen. gegrilde garnalen.
Chinezen vinden eten zelfs zo belangrijk dat de vraag 'heb je al gegeten? ' ('ni chi le ma? ') is uitgegroeid tot een begroeting. Voor veel Westerse mensen in China is dat een erg vreemde begroeting.
Een volledige maaltijd in een restaurant kost tussen de €5 en €15. In het westen, zuidwesten en het binnenland is het eten veel goedkoper dan in de grote steden. Hier kun je voor de helft van de prijs de hele dag eten scoren. Voor Westers eten betaal je veel hogere prijzen en vaak is de kwaliteit teleurstellend.
Wie aan tapas denkt, denkt natuurlijk meteen aan de Spaanse tapas, maar men vergeet vaak dat er nog veel meer keukens zijn die tapas hebben. De Chinese keuken is een van deze keukens. Zo heeft dim sum eigenlijk hetzelfde principe als tapas: verschillende kleine hapjes die tussendoor worden gegeten.
De meeste mensen krimpen ineen van afschuw als ze eraan moeten denken: het eten van hondenvlees. Helemaal als het om je eigen trouwe viervoeter gaat. Maar illegaal, dat is het in ons land niet, vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. 'Voor zover wij weten is het eten ervan niet verboden.
De gemiddelde levensverwachting van inwoners van China is in de afgelopen 35 jaar met 8,6 jaar gestegen.
Een barrière vormen met azijn
Honden houden niet van de geur van azijn en elke hond zal rechtsomkeert maken als hij of zij deze indringende geur ruikt. Azijn is daarom een handig middeltje om een natuurlijke barrière te vormen tegen honden.
Pepers (chilipepers): Een peper is niet giftig, maar ook zeker niet goed voor de hond, daarnaast is de geur ook nog eens erg vies voor de hond. De geur van pepers kan naast de neus ook de luchtwegen irriteren, hierdoor kan je hond erg gaan niezen. Was je handen goed als je met pepers hebt gewerkt.
Hond met het beste reukvermogen ter wereld
De Bloedhond heeft het beste reukvermogen ter wereld. Vanwege zijn uitzonderlijke reukvermogen is hij zeer populair onder jagers.
Tenzij je je geliefde viervoeter rauw vlees geeft en dat zelf ook eens probeert, is hondenvoer of kattenvoer niet per se schadelijk voor je. Het meest voer uit blikjes of brokken zijn niet schadelijk voor de mens.
Met uitzondering van varkensvlees mag je hond alle soorten vlees rauw eten, zolang het maar vers, koel bewaard en hygiënisch bereid is is. Geef de voorkeur aan mager en onbewerkt vlees.
Varkens hebben een uitstekend gehoor en reukvermogen. Met hun gevoelige neus kunnen ze net zo goed voelen als wij met onze handen en zelfs beter ruiken dan honden.