De ideale zadelhoogte kun je vinden door op je fiets te gaan zitten. Als de ene voet met de hiel op de pedalen staat terwijl je staat en je kunt met de andere voet de grond raken met je tenen, dan staat het zadel op de juiste hoogte.
Ook bij het afstellen van de zadelhoogte ga je uit van de binnenbeenlengte. Vuistregel: de zithoogte is 1,08 maal de binnenbeenlengte. Ook hier geldt weer dat je kunt afwijken van de regel. Vrouwen zitten vaak graag net iets hoger.
Een te lage zadelstand heeft tot gevolg dat de benen te veel gebogen zijn, wat kan leiden tot overbelasting van knieschijf en bovenbeen. Wanneer het zadel te ver naar voren staat (steile zitbuishoek), veroorzaakt dit een kleine hoek in het kniegewricht waardoor overbelasting op de loer ligt.
De ideale houding van je bovenlichaam begint op het zadel. Je achterwerk moet stabiel op het zadel rusten, met de zitbotjes op het brede deel van het zadel. Als je nu het stuur vastpakt, zijn je schouders ontspannen en laag. Je armen heb je licht gebogen naar beneden.
Kijk naar de punt van de knie ten opzichte van de pedaal. Staat je knie verder dan de punt van je schoen, dan staat je zadel te ver naar voren. Staat je knie achter de hiel van je voet, dan staat je zadel te ver naar achteren.
Een verkeerde stand (te hoog of te laag, te ver naar voren of te ver naar achteren, te scheef) kan leiden tot rugpijn, zit- of zadelpijn, knieklachten, enz. Een zadel moet op juiste hoogte staan. Staat het te hoog, dan schuift het zitvlak heen en weer waardoor na verloop van tijd zadelpijn optreedt.
Verticale zadelstand: Je moet het zadel zo hoog zetten dat je je been niet helemaal hoeft te strekken, maar dat die in de uiterste stand licht gebogen is. Bij een goede hoogte kun je net met de tenen bij de grond. Horizontale zadelstand: Je kunt het zadel ook horizontaal verschuiven.
Dit is de meeste gebruikte en gemakkelijkste manier om de zadelhoogte te bepalen: Ga naast de fiets staan ter hoogte van het zadel. Zet het zadel gelijk aan de heuphoogte. Neem plaats op het zadel en duw het pedaal naar de laagste positie.
Het zadel moet zo hoog staan dat je benen goed en soepel rond kunt draaien. Als je zadel te laag staat kun je je benen niet goed strekken en gebruik je je spierkracht niet efficiënt. Als je zadel te hoog staat overstrek je je knieën of enkels of je gaat schuiven op je zadel om bij je trappers te kunnen.
Zitten doe je op de brede achterkant van het zadel, met beide zitbotten erop. Zit je te ver naar voren, dan rust een gevoeliger deel van je bekken op het zadel. Zit liever iets voorovergebogen dan kaarsrecht. Zo is je lichaamsgewicht beter verdeeld over zadel en stuur.
4c) Uiterlijke kenmerken van slecht passende zadels
Te brede kamer/zadelboom = boom drukt op schoft. Te smalle kamer/zadelboom = zadel knelt achter de schouderbladen. Te diepe (gezonken) zit of (te brede) zadelboom tegen rug = ruggengraat wordt beschadigd, vaak ook te weinig gespierde rug.
Zonder zadel rijden is heel goed voor je zit, houding, gevoel en evenwicht. Je leert hoe je meer contact kan maken met je paard en hoeveel invloed je zit heeft op de manier waarop je paard zich gedraagt. Minimaal 4 jaar wekelijks les is een vereiste.
Een andere belangrijke factor met betrekking tot de hoogte van het zadel is de afstand tussen de voorkant van de zadel en het midden van je stuur. De vuistregel is dat dit tussen de 45 en 65 centimeter moet zijn. Als de zadelhoogte dus tussen de 60 en 68 cm is, zou de juiste afstand theoretisch 47-50 cm moeten zijn.
Zadelpijn kan door verschillende dingen komen, zoals: Je hebt te weinig zitvlees voor de tocht die je maakt.Je hebt een verkeerd zadel.Je zadel is verkeerd afgesteld.
Wat je als eerste kan doen is een kijkje nemen naar de zadelhoogte. Vaak staat het zadel dan ook op zijn hoogste punt, tot wanneer deze niet meer hoger kan worden gezet. Kijk daarnaast ook naar de voeten en knieën wanneer de kleine, of beter gezegd de steeds grotere, aan het fietsen is.
Een hard zadel moet goed passen, omdat het moeilijker is om comfort te vinden. Maar vind je die, dan ben je (zeker voor langere afstanden) meer gebaat bij een harder zadel. Harde zadels zijn minder broeierig en er is dus minder druk op de zachte delen, wat dus ook weer minder zadelpijn tot gevolg heeft.
Als je rugpijn wil voorkomen, is een trekkingfiets de ideale keuze. Dit geldt ook als je niet echt sportief wilt fietsen. Het blijft echter belangrijk om je zadel en stuur goed te positioneren.
Contec Anatomic 2 dames fietszadel: Met de gepatenteerde D2- opbouw voor extra comfort, komt dit zadel als nummer 1 uit de test bij de consumentenbond. Het heeft ook een uitsparing voor een betere drukverdeling, is 100% waterdicht en ergonomisch ontworpen.
De ideale e-bike zadelhoogte krijg je zo: wanneer je met één voet met een licht gebogen knie het pedaal van de fiets kunt aanraken, terwijl je met je andere voet net de grond aanraakt. Op deze manier weet je zeker dat je goed op de fiets zit en de maximale energie van de fiets krijgt voor de inspanning die je levert.
Zadel met gleuf
Zadels met gleuven zijn populair sinds de alarmerende berichten over impotentie bij fietsende mannen. In het midden hoeft een zadel geen steun te bieden. Je kunt daar dus net zo goed een gleuf in het zadel maken. Een gleuf kan inderdaad verlichting bieden voor de prostaat en penis.
Als je opstaat, zie je twee kleine deukjes in het karton. Zet met een pen of potlood een kruisje in het midden van de deukjes.Meet vervolgens de afstand tussen deze twee kruisjes: dit is de afstand tussen jouw zitbotjes.
Zadelpijn een slapend, tintelend gevoel
Hoe herkenbaar is dit na een mooie fietstocht: het hele gevoel kwijt in het kruis. Enjoy legt uit wat er gebeurd is en hoe dit euvel op te lossen.