Toch is dat bij sommige mensen niet het geval, hun haarkleur kan in de loop der tijd veranderen. Het is melanine, pigmenten die de natuurlijke kleuring van uw haar, huid en ogen regelen, die daarvoor zorgt.
Ondanks dat je haarkleur bepaald is in je DNA, kan je haarkleur veranderen door bijvoorbeeld de zon of het chemisch kleuren van je haren. Maar je haarkleur kan ook veranderen door genexpressie. Genexpressie is te vergelijken met een schakelaar van een lamp. Je kan de lamp aan en uit zetten.
Haarkleur kan ook veranderen onder invloed van de omgeving. Zonlicht kan bijvoorbeeld het haar bleken, zodat het een lichtere kleur krijgt. Daarom heeft je haar in de winter vaak een donkerder tintje dan in de zomer. Haarkleur kan ook veranderen na een chemokuur.
Genetica speelt een belangrijke rol in je baby's haarkleur. De genen die je kind van jou en je partner erft zijn hiervoor bepalend. Een soort pigment (melanine) is verantwoordelijk voor de uiteindelijke haarkleur. Er zijn 2 soorten melanine, eumelanine (blond/zwart-gen) en phomelanin (niet-rood/rood-gen).
Maar uit recent onderzoek blijkt dat je door bepaalde veranderingen in je levensstijl je haarkleur kunt terugkrijgen. 'Een grijze haar is en blijft grijs. ' Zo dacht de wetenschap er altijd over. Maar uit recent onderzoek blijkt dat je door bepaalde veranderingen in je levensstijl je haarkleur kunt terugkrijgen.
Grijze haren
Maar stress heeft niet alleen effect op de huid, ook in het haar kan verschil te zien zijn. "Stresshormonen als cortisol en adrenaline hebben invloed op onze haarkleur. Je kan zeker grijze haren krijgen van de stress." Dit zal je niet van de een op de andere dag kunnen zien, maar wel in een paar maanden.
Voeding. Een gebrek of beperkte hoeveelheid aan mineralen en vitaminen kan er voor zorgen dat er pigmentverlies ontstaat in het haar. Zorg voor een gevarieerd dieet met veel eiwitten, Vitamine B12 en D3 en ijzer. Producten die deze voedingsstoffen bevatten zijn onder andere eieren, vis en melk.
Pigmenten. De haarkleur die u bij uw geboorte heeft is de haarkleur die u houdt tot het grijs wordt, althans dat is wat veel mensen denken. Toch is dat bij sommige mensen niet het geval, hun haarkleur kan in de loop der tijd veranderen.
2022 is alweer een tijdje onderweg en we willen jullie graag meenemen naar de trends die we dit jaar vaker zullen gaan zien. Van prachtige zomerse kleuren als perzik en honing blond, naar extreme kleuren zoals zwart en roze tot aan mooie najaarskleuren als kastanjebruin en koperrood.
In Nederland is bruin de meest voorkomende haarkleur; zo'n 45 procent van de vrouwen heeft natuurlijk bruin haar. Wereldwijd is een zwarte haarkleur het meest vertegenwoordigd.
Je haar reageert op de zon door, net als bij je huid, van kleur te veranderen. Door de straling van de zon worden de pigmenten in het haar afgebroken. Hierdoor zal je haarkleur vervagen. Je haar wordt lichter van kleur en faal.
Er zijn mensen die rond hun 20ste levensjaar al de eerste grijze haren krijgen, terwijl andere mensen pas rond hun 50ste wat grijs beginnen te worden. De gemiddelde leeftijd dat de mensen grijs beginnen te worden is tussen de 30 en 35 jaar.
Dit houdt in dat je pas een rode haarkleur krijgt als er twee zogeheten 'allelen' van het gen aanwezig zijn die de aanmaak van eumelanine verhinderen. Hierdoor kan het gebeuren dat twee mensen die allebei geen rood haar hebben, maar wel het gen hiervoor bij zich dragen, onverwacht een kind met rood haar krijgen.
Eén gen, het bruin/blond-paar, heeft een dominant bruin allel en een recessief blond allel. Als iemand drager is van het bruine allel, dan zal deze persoon bruin haar hebben; zo niet, dan is hij blond.
Natuurlijke haarkleur is eigenlijk in bijna alle kleuren verkrijgbaar. Behalve de donkere soorten zoals zwart en bruin, is er ook rood, rood-blond en blond. Fancy kleuren als groen of paars zijn ook verkrijgbaar. Opgemerkt moet echter worden dat alleen natuurlijke tinten van de kleuren aan bod komen.
Met de Hair Color Studio kun je erachter komen. Met deze app kun je een nieuwe haarkleur uitproberen op je telefoon. Kies de kleur die het best bij je past en ontdek hoe je eruit ziet als een blondine, redhead of brunette.
Bronde is een mix tussen bruin en blond haar. Wat jouw natuurlijke haarkleur ook is en wat jouw natuurlijke haartextuur en of lengte ook is. Bronde staat iedereen. Bronde is absoluut de mooiste haarkleur van het moment.
Koele haarkleur:
Diep bruin of zwart bruin. Grijs blauw of donkerblauw. Hazelnootbruin met wit, grijs of bruine vlekken.
De oranje gloed ontstaat doordat de pigmenten in het haar gaan oxideren. Dit is een chemische reactie die je haar lichter maakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld onder invloed van waterstofperoxide dat gebruikt worden om je haar te blonderen of door overmatig gebruik van sulfaten in haarverzorgingsproducten als shampoos.
Met een spoeling maak je het haar niet donkerder of lichter, maar je voegt wel pigment toe aan het haar. Zo kun je kiezen voor allerlei kleurnuances, waaronder dus asblond. Deze spoeling zal ongewenste geeltinten (bij blond haar) of oranjetinten (na het verven van donker haar) uit het haar verwijderen.
De haartjes die je baby's hoofdje bij de geboorte bedekken, worden nesthaartjes genoemd. Het zijn de haren die tijdens de zwangerschap al zijn gegroeid, toen hij nog veilig in jouw buik zat. Deze haartjes zijn slapper en pluiziger dan 'normaal' haar. Dat is een stuk steviger en heeft meer structuur.
Je haarzakjes produceren minder pigment naarmate je ouder wordt. Als er in de haarzakjes geen melanine meer wordt aangemaakt, wordt het haar pigmentloos. Pigmentloos haar is altijd wit (kleurloos). Grijs haar bestaat dus eigenlijk niet!
Veel haaruitval kan komen door bijvoorbeeld stress, koorts, een bevalling, een operatie of medicijnen. De behandeling hangt af van de oorzaak van uw haaruitval. Een dieet, vitaminepillen, lotions, crèmes en shampoos helpen niet. Bescherm uw hoofdhuid goed tegen de zon.