Een Phono-voorversterker wordt ook wel een RIAA-voorversterker genoemd. Het is een audiocomponent die het signaal van een platenspeler versterkt tot een lijnniveau, waarmee je het op een geluidssysteem kunt aansluiten, net zoals je dat met elke andere audiobron kan doen.
Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Het betekent dat de draaitafel een ingebouwde phono-versterker heeft. Deze zorgt ervoor dat het phono-signaal wordt geconverteerd naar een line-signaal, en laat dat nou precies het signaal zijn dat voor het aansluiten op een versterker of actieve speakers nodig is.
Sommige platenspelers (vaak de wat oudere) zijn niet voorzien van een ingebouwde phono voorversterker. Je herkent deze platenspelers aan de ''phono'' uitgang. Wanneer je deze platenspelers aansluit op de lijningang van een moderne versterker of een set actieve speakers dan zullen je platen ronduit slecht klinken.
RCA-uitgang
Of het wel slaagt ligt aan de aansluitingen op de platenspeler. Wanneer er een RCA-uitgang (tulpuitgang) op je platenspeler zit kun je hier een voorversterker op aansluiten. Door middel hiervan kun je hem koppelen aan je soundbar.
Als je de platenspeler dan wilt aansluiten op de soundbar heb je een extra apparaatje nodig. Dit in de vorm van een losse voorversterker. Dit kleine apparaatje plaats je dan tussen de platenspeler en de soundbar. Bedenk wel dat dit losse apparaatje ook voorzien moet worden van spanning.
Het verschil tussen een receiver en een versterker is eigenlijk heel simpel. Met een versterker kan je alleen audio-signaal versturen. Een receiver geeft je de optie om ook video-bronnen aan te sluiten en je speakers aan te sluiten op je televisie.
Gewone lijn ingangen als Aux, Tuner en Tape zijn dus niet geschikt om je platenspeler op aan te sluiten. Je hebt verschillende mogelijkheden om toch goed geluid te krijgen: - Koop een losse voorversterker voor platenspelers.
Marantz is een merk dat opereert aan de high-end kant van de receiver markt, maar het merk zet zowel receivers in de markt voor een zachte budget prijs en goede kwaliteit als receivers voor een hoge prijs en uitmuntende kwaliteit. Van Marantz kun je in ieder geval altijd kwaliteit en degelijkheid verwachten.
Line in en andere deknamen
Maar laat je niet verwarren: het zijn allemaal benamingen voor AUX-ingangen, met uitzondering van de phono-ingang. De namen zijn er alleen voor gedacht om het makkelijker te maken de apparaten op het corresponderende kanaal aan te sluiten.
Voor het analoog aansluiten gebruik je een analoge interlink oftewel een tulpkabel. Sluit je het digitaal aan dan heb je de keuze tussen een optische kabel en een digitale coax kabel. Welke manier de beste keuze is hangt van de apparatuur af die je gebruikt.
Een lijningang of line-in is een asymmetrische ingang die op de meeste audio-versterkers en geluidskaarten aanwezig is. De voorvoegsels lijn- en line duiden op de "lijnniveau-standaard" die de impedantie en het signaalniveau van degelijke verbindingen vastlegt.
Beste Koop
Met de DAP PRE-101 Phono voorversterker met hoge klasse RIAA correctie kun je je platenspeler of pick-up op een normale lijningang kunt aansluiten. Het zwakke signaal uit je platenspeler wordt versterkt tot een normaal lijnsignaal. Het apparaat is erg compact, de behuizing is erg stevig.
De echte reden dat er aarding nodig is, is omdat het signaal door de tulpkabel een semi gebalanceerde aansluiting is. chassis van de ontvanger zit dus NIET aan het chassis van de draaitafel verbonden door de afscherming van de tulpkabel, dit gebeurt dus doormiddel van een extra aarde draad.
Let er wel op dat het element standaardafmetingen heeft. Bij een platenspeler heb je een voorversterker nodig. Bij oudere audioversterkers was hij al ingebouwd, maar bij nieuwere niet altijd. Je kunt altijd een losse voorversterker kopen als hij ontbreekt in zowel je platenspeler als je audioversterker.
"aux" is de afkorting van het engelse woord "auxiliary" wat hulp(middel) betekend. Het is dus een hulp-uitgang, of vrij vertaald: een extra uitgang.
Heeft uw platenspeler geen voorversterker dan is het in praktijk ook mogelijk om een voorversterker tussen uw platenspeler en uw tv te plaatsen. Let wel: voor het aansluiten van uw platenspeler op uw TV heeft u een verloopstekker nodig van Tulp (platenspeler) naar Scart (op uw TV).
Dankzij de eenstapsfunctie voor volledig automatisch afspelen laat de platenspeler de pick-uparm automatisch zakken, en streamt de muziek naar het gekoppelde Bluetooth®-apparaat. Wanneer de plaat afgelopen is hoeft u niets te doen: de pick-uparm keert automatisch terug in de ruststand.
Voor stereogeluid koop je logischerwijs een stereo versterker. De ingebouwde voeding levert aan slecht twee weergevers vermogen, waardoor de audio versterker het beste in je luidsprekers naar boven haalt. Hoe krachtiger de voeding, hoe beter doorgaans het geluid.
Zoals we net aanhaalden, is de kostprijs die je redelijkerwijs moet incalculeren voor een high-end audioset afhankelijk van heel wat factoren, maar grosso modo kan je stellen dat een bedrag van om en bij de 5.000 euro voldoende moet zijn om een complete high-end stereo-installatie samen te stellen.
Simpel gezegd bestaat een draaitafel uit drie delen: het draaiende gedeelte (plateau en motor), de arm en het element. Daarnaast heb je nog een versterker nodig met een 'phono-ingang', hoewel er tegenwoordig ook draaitafels zijn waar die 'phono-versterker' al is ingebouwd. Die kun je op je gewone versterker aansluiten.
Heeft u een voorversterker nodig? Als u meerdere verschillende bronnen heeft om aan te sluiten, zoals een platenspeler, cd-speler of netwerkaudiospeler, dan luidt het antwoord 'ja'. Hoe meer bronnen u van plan bent om aan te sluiten, hoe meer profijt u zult hebben van een voorversterker.
Een voorversterker is simpel gezegd, het gedeelte van een geïntegreerde versterker dat het volume regelt. Het zet eigenlijk verschillende inkomende signalen om naar een hanteerbaar lijnniveau. Een signaal dat op lijnniveau zit is nog wel te zwak om direct naar passieve speakers te sturen.