Een ouder litteken kunt u goed beschermen door de huid op de plek van het litteken in te smeren met een zonnebrand met factor 50 om pigmentatie te voorkomen.
Een goede littekencrème zorgt voor:
Wanneer je een goede littekencrème smeert, raakt je huid weer gehydrateerd. Hierdoor herstelt je litteken mooier.
Een littekenbehandeling duurt zo lang als nodig is om littekens te voorkomen óf verwijderen. Het uitrijpen van een litteken kan enkele weken, maar ook tot 24 maanden duren. Stop dus niet te snel! Onze littekencrème mag je onbeperkt blijven gebruiken.
Het litteken vet houden door het in te smeren met bijvoorbeeld vaseline. Hierdoor blijft het soepel en geneest het sneller. Bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcreme factor 50.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
Het doel van de massage is om de doorbloeding rondom het litteken en in het litteken zoveel mogelijk te verbeteren. Door een goede doorbloeding wordt ook de huid rondom het litteken beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid vermindert. Ook eventuele pijn wordt verminderd.
Er is geen bewijs dat littekens vervagen of verdwijnen door de behandeling met een crème of olie. Veel wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat een crème met het befaamde ingrediënt vitamine E helemaal niets uithalen. Soms kan het gebruik van vitamine E het uiterlijk van een litteken zelfs verergeren.
Dit zijn de eerste weken tot 2 jaar na de operatie. Hoe eerder je begint met bijvoorbeeld een littekencrème, hoe mooier/beter het resultaat. Je kunt dus het beste zo vroeg mogelijk beginnen met het verzorgen van je litteken. Begin bij de wondverzorging.
Een litteken die rood blijft, kan dus een afwijkend litteken zijn. Dit litteken blijft rood, omdat je lichaam een teveel aan littekenweefsel aanmaakt en bloed blijft sturen naar deze plek op de huid. Wanneer je litteken normaal herstelt neemt de verdikking/roodheid af binnen een paar weken.
Een hypertrofisch (Latijn voor verdikt) litteken komt meestal voor bij jonge mensen, met name na brandwonden. Het komt vaak voor bij rossige mensen en mensen met een donkere huid. Dit litteken is meestal rood, verdikt en kan jeuk of pijn veroorzaken. Dit litteken wordt niet groter dan de oorspronkelijke wond.
Smeer tweemaal daags de crème op het litteken. Let daarbij op dat je past start wanneer: Je geen last meer hebt van open wondjes. Het wondje niet langer pijn doet.
Een litteken dat goed geneest is in het begin wat roder en onderhuids wat verdikt. Na een paar weken of maanden wordt het litteken steeds zachter. Uiteindelijk, na één jaar, wordt het een wit en zacht litteken. Bij mensen met een gepigmenteerde (gekleurde) huid is de kleur van het litteken vaak wat donkerder.
Voor bijkomende informatie hieromtrent kunt u terecht bij uw apotheker. Een goed alternatief voor deze zalven is het insmeren van het litteken met Nivea-crème®. Deze producten kunnen echter pas gebruikt worden nadat de hechtingen verwijderd zijn en de wonde volledig gesloten is.
Siliconengel of siliconenpleisters geven de beste resultaten. Gebruik ze snel na je verwonding of operatie. Het gebruik van een gewone verzorgende crème houdt de huid en het littekenweefsel soepel, waardoor het litteken wat minder zichtbaar kan worden.
Een litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar kan wel minder zichtbaar worden gemaakt. Daarbij is het belangrijk om meteen nadat een wond is gesloten, hiermee te beginnen. Bestaande littekens kunnen namelijk tot ongeveer twee jaar na het ontstaan ervan goed behandeld worden, daarna niet meer.
Vaseline. Gebruik minstens 5 dagen lang vaseline om de gewonde huid vochtig te houden. Vaseline voorkomt dat de wond uitdroogt; uit onderzoek is gebleken dat die droogte juist weefselschade en dus een vertraagde wondgenezing veroorzaakt.
Wanneer mag een litteken weer in de zon? Na een maand, of wanneer je litteken lichtroze en nauwelijks zichtbaar is, kun je er weer voorzichtig mee in de zon. Gebruik hoe dan ook altijd zonnebrand met minimaal factor 30, zoals de ALHYDRAN SPF 30. Na 1 tot 2 jaar kun je meestal weer 'normaal' met je litteken in de zon.
Vochtinbrengende crème: littekens hebben vaak de neiging om droog en schilferig te zijn. Hierdoor worden ze makkelijker gekwetst. Het vet in een crème zal ervoor zorgen dat er minder vocht verdampt doorheen het litteken. Voorbeelden van hydraterende crème zijn: Nivea, Eucerine, dagcrèmes, nachtcrèmes, …
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Aloë vera voor littekens gebruiken helpt om de huid beter te laten herstellen bij nieuwe en oudere littekens. Zodra de wond dicht is kun je tweemaal per dag je littekens insmeren met Aloë vera. De gel verzorgt, verzacht, hydrateert en herstelt de huid.
Patiënten met littekenpijn hebben de typische klachten van een neuropathische pijn, waarbij een voortdurende pijn aanwezig is afgewisseld met spontane aanvallen van een stekende pijn in het gebied van het litteken. De klachten kunnen met een klachtenvrije periode van maanden na een operatie ontstaan.
Verse littekens jeuken omdat je lichaam bezig is om je huid te herstellen. Dat veroorzaakt jeuk. Een tekort aan vocht speelt dan meestal ook mee; beschadigde huid heeft moeite voldoende water vast te houden. Dezelfde factoren spelen mee als een oud litteken jeukt.