Je kunt bij vis in blik het beste kiezen voor de variant met water in plaats van olie. Water en vet mengen niet met elkaar, waardoor bij vis in water de gezonde visvetzuren beter in de vis blijven. Bij vis in olie mengt een deel van de visvetzuren uit de vis met de olie.
Maakt het nog uit of je tonijn in water, zonnebloemolie of olijfolie neemt? Weinig. Tonijn in water is caloriearmer (en wat droger) omdat het alleen de vetten bevat die van nature in de vis zitten. Maar zowel olijf- als zonnebloemolie bestaat uit gezond, onverzadigd vet.
Olie versus water
Tonijn verpakt in water bevat minder calorieën en minder vet , maar zorgt er ook voor dat omega 3-vetzuren verloren gaan. In water verpakt verdunt ook de natuurlijke sappen en smaken die in de vis zitten en kan leiden tot een meer afgeronde en minder verfijnde smaak.
De tonijnsoorten die het meest in blik wordt verwerkt, zijn de kleinere Skipjack- en Albacore-tonijn. 89% van de wereldwijde skipjack-bestanden zijn op een gezond niveau en 11% zijn van een gemiddelde conditie. Van de Albacore-bestanden zijn er 5 op 6 gezond.
Statesman tonijnstukken in zonnebloemolie: het allerlekkerst in de test is een blikje tonijnstukken in zonnebloemolie van Statesman met 5 sterren voor smaak. Opvallend, want het andere blikje Statesman in de test, de tonijnsnippers in zonnebloemolie, scoort maar 2 smaaksterren.
Tonijn bevat, zoals alle vis, veel eiwitten, vitamines A, B2 en D, en mineralen als jodium en ijzer. Het vlees is magerder dan dat van bijvoorbeeld makreel en haring, maar er zitten nog steeds flink wat gezonde omega 3-vetzuren in. Tonijn in blik is net zo gezond als verse tonijn.
Voor tonijnsoorten verdient skipjack het Best Choice-label van de FDA, terwijl yellowfin en albacore het Good Choice-label krijgen . De FDA raadt aan om bigeye-tonijn te vermijden, die de hoogste kwikgehaltes heeft. Voordat u tonijn uit blik eet, is het het beste om uw arts te raadplegen als u vragen of zorgen hebt.
Ons advies: bijna elke man kan zonder problemen vier keer per week een blikje tonijn eten.
De tonijn die in blik wordt verkocht, is bijna altijd skipjacktonijn. Dit is ook de tonijn die vaak in tonijnsalades en op pizza zit. Volgens het MSC bestaat zelfs 56 procent van de wereldwijde tonijnvangst uit skipjack.
Zalm is dus een klein beetje gezonder dan tonijn uit blik. Maar dat betekent niet dat tonijn uit blik slecht is. Volgens het voedingscentrum zou je eens per week vis moeten eten, en daartoe rekenen ze ook tonijn en zalm uit blik.
Vanwege de rijkere smaak is tonijn in olie het beste te gebruiken voor “gerechten als salades, antipasti en pasta, waarbij de olie ook de dressing of saus kan verbeteren,” zegt Ali. “Omdat het vocht goed vasthoudt, is het geschikt voor gourmet sandwiches en kant-en-klare maaltijden direct uit blik.”
In tonijn zit namelijk kwik, of methylkwik. Deze kwik komt in vrijwel alle vis voor door milieuverontreiniging. Omdat tonijn een van de laatste vissen in de voedselketen is en erg veel eet om in leven te blijven, krijgt deze ook meer kwik binnen. Kwik is vooral ongezond voor zwangere vrouwen en jonge kinderen.
Behalve de goede vetten die het van je tonijn steelt, heeft zonnebloemolie zelf heel weinig OMEGA-3 . Het bevat echter wel veel meervoudig onverzadigde vetzuren, namelijk OMEGA-6. OMEGA-6 is oké, zolang het maar in balans is met OMEGA-3.
Als u uw blikvis op smaak wilt brengen, kies dan voor vis in water. U denkt misschien dat tonijn in water de betere keuze is, omdat het minder calorieën bevat dan tonijn in olie . Tonijn in olie bevat echter meer bot-gezonde vitamine D en selenium, wat uw lichaam helpt infecties te bestrijden.
Jazeker! Tonijn is een vis die je erg makkelijk kunt verwerken in je salades. Tonijn bevat veel omega-3 vetzuren, de 'gezonde' vetten die goed zijn voor je hart- en bloedvaten en je vetverbranding stimuleren.
Omdat het een grote vis is die zich voornamelijk voedt met andere vissen en zeedieren, kan tonijn kwik en andere zware metalen bevatten. De vuistregel is: hoe groter (en ouder) de tonijn, hoe groter het risico op kwik. Tonijn in blik is skipjack, een relatief kleine soort.
Wit versus licht: smaak, textuur en voeding
“Witte” tonijn is 100% witte tonijn (Thunnus alalunga) . “Lichte” tonijn is geelvintonijn (Thunnus albacares), gestreepte tonijn (Katsuwonus pelamis), grootoogtonijn (Thunnus obesus) of een combinatie van deze drie.
Iedereen heeft het wel in zijn keukenkastje staan: een blikje tonijn in water, zonnebloem- of olijfolie. Smaken mogen verschillen, maar de beste is Ali's tonijn in zonnebloemolie van Fish Tales. Dit blijkt uit een test van de Consumentenbond.
Rijk aan Nutriënten
Sardientjes zijn niet alleen een bron van eiwitten en gezonde vetten, maar ze zitten ook boordevol belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, magnesium, fosfor, vitamine D en B-vitaminen.
Tonijn is bijzonder voedzaam voor het lichaam, indien je het met mate eet. Tonijn is rijk aan eiwitten, essentieel voor spieropbouw en celherstel. Daarnaast bevat deze vis omega-3-vetzuren, die een positieve invloed hebben op de gezondheid van je hart en hersenen én ontstekingsremmende eigenschappen hebben.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Naast proteïnen is tonijn ook rijk aan vitamine D, B12, B3 (niacine) en bevat weinig vet. Vitamine D helpt eveneens bij het sterk houden van je spieren en botten, vitamine B12 en niacine dragen bij aan het behouden van een gezonde huid.
De winnaar van de beste tonijn in blik trofee gaat naar Sea Tales Albacore . Zowel Suzy Karadsheh als Peter Som staan achter Sea Tales Albacore omdat het "mooie stukken tonijn heeft met een geweldige tonijnsmaak die op geen enkele manier vissig is", aldus Som.
Op basis daarvan en diverse onderzoeken uit het laboratorium is beste koop geworden Statesman tonijnstukken in zonnebloemolie. En beste uit de test Fish Tales Ali's tonijn in zonnebloemolie van Bart van Olphen die het MSC-keurmerk heeft. Kijk voor meer informatie op Consumentenbond.
Over het algemeen kost albacore of witte tonijn in blik meer dan light of chunk light tonijn. Dat komt door verschillende factoren, waaronder de vraag van de consument ; witte tonijn is ook helemaal albacore, terwijl light een combinatie van tonijnsoorten kan bevatten. Of de tonijn uit één stuk filet bestaat of uit verschillende stukken, kan ook van invloed zijn op de kosten.