Als je wakker wordt, neem je een groot glas water.Daarna neem je één of twee paracetamols met koffie of met cola, want dan wordt de paracetamol het snelste opgenomen. Ben je erg misselijk? Drink dan cola.
Het belangrijkste is om voldoende water te drinken, wat te eten en rust te nemen, ook als je niet kunt slapen. Als iemand erg suf is of bewusteloos na veel alcohol, schakel dan direct medische hulp in. Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Er bestaat geen enkel middeltje om sneller nuchter te worden. De lever heeft zijn tijd nodig om alcohol af te breken en werkt in zijn eigen onverstoorbare tempo van gemiddeld anderhalf uur per standaardglas alcohol dat je gedronken hebt. Niets kan dat proces versnellen.
Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen. Ook slapen, douchen en water, cola of koffie drinken helpt niet om sneller alcohol af te breken. Dat betekent ook dat als je 's avonds laat stevig drinkt, je de volgende ochtend vaak nog te veel alcohol in je bloed hebt om te mogen rijden.
Do's en Don'ts als je dronken en duizelig in bed ligt
Volgens de professor is het voor de duizeligheid het beste om op je rug te gaan liggen. Omdat je zo het stabielst ligt en je evenwichtsorgaan het meest in balans is.
Je reactiesnelheid neemt sterk af en je lichaamscoördinatie verslechtert. Het praten gaat moeizamer, je struikelt soms over je woorden. Je gezicht kan rood worden en je pupillen worden wijder. De vrolijke stemming wordt uitbundigheid, of slaat om in neerslachtigheid of kwaadheid.
Een glas alcohol afbreken kun je niet versnellen of vertragen: niet door iets (vets) te eten, ook niet door bijvoorbeeld water of koffie te drinken. De afbraak van een glas alcohol duurt gemiddeld 1,5 uur. Ook de frisse buitenlucht of extra veel bewegen helpt niet.
Alcohol drijft snel vocht uit het lichaam af. Doordat men regelmatig water tussen de glazen alcohol door drinkt kan men het vocht aanvullen. Hierdoor zal een kater minder hard aankomen en wordt men iets minder snel dronken.
De lever breekt bijna alle alcohol in het lichaam af. De lever doet 1 tot 1,5 uur over de afbraak van één standaardglas alcohol. Als je vier glazen drinkt duurt het dus 4 tot 6 uur voordat alle alcohol uit je lichaam is. Je kunt de afbraak van alcohol niet versnellen door slapen, koffiedrinken of een koude douche.
Het afbreken van één standaardglas alcohol door de lever duurt 1 tot 1,5 uur. Als je 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol uit het lichaam te verwijderen. Na een avondje stevig drinken kun je dus nog alcohol in je bloed hebben als je wakker wordt. Dit heet restalcohol.
Over het algemeen kun je stellen dat alcohol te ruiken is zolang het afbraakproces aan de gang is. Een standaardglas alcohol heeft ongeveer anderhalf uur nodig om afgebroken te worden. Dus wanneer men één glas alcohol gedronken heeft, zou men dit in principe binnen de anderhalf nog kunnen ruiken.
aangeschoten, beneveld, beschonken, dronken, kachel, keil, ladderzat, laveloos, lazarus, teut, toeter, zat.
De eerste symptomen bij het comazuipen is het standaard dronken gedrag. Het slachtoffer kan erg vrolijk zijn of juist heel verdrietig. Ongepast gedrag, duizeligheid, niet meer uit de woorden komen en slaperigheid komen voor. Een stap verder is het nog weer als het slachtoffer in slaap begint te vallen.
Alcohol veroorzaakt het onwillekeurig samentrekken en ontspannen van je spieren. Dit wordt een tremor genoemd. Alcohol veroorzaakt meer van dit soort effecten, overwegend als je stopt met drinken. Zoals transpireren, vermoeidheid, onrust en koude rillingen.
Normaal gesproken zit daar vloeistof tussen, maar als je een kater hebt, is dat minder. Een gemiddeld persoon kan ongeveer één drankje in een uur verwerken. Het beste wat je dus kunt doen, is tussendoor water drinken. Idealiter één glas water per glas alcohol.
Zout eten
Door de alcohol heb je veel mineralen verloren, waardoor je lichaam tijdens een kater naar zout eten verlangt. Het beste is om licht verteerbaar zout eten te nuttigen, omdat je maag het al zwaar genoeg heeft.
Wissel elk glas alcohol af met een glas water, zodat je vochtbalans op peil blijft. Of drink bij thuiskomst nog flink wat water. Ook de volgende ochtend heb je vaak nog extra drinken nodig. Er wordt wel gezegd dat je geen koffie zou mogen drinken, omdat je daarvan uitdroogt, maar dat klopt niet.
Je wordt van alcohol dik omdat: calorieën uit alcohol meteen worden verbruikt, waardoor de overige calorieën worden opgeslagen als vet als die boven je energiebehoefte van 2000/2500 calorieën uitkomen. Bij mannen gaat het extra vet vooral in de buik zitten. Zij krijgen daardoor een 'bierbuikje'.
Een normaal gezonde kat moet dagelijks tussen de 40 ml en 60 ml water per kilo lichaamsgewicht drinken. Uit zichzelf drinken ze niet zoveel maar katten moeten wel voldoende vocht binnenkrijgen om blaasproblemen en andere nierproblemen te voorkomen.
Versnelde perceptie van tijd; Vertraagde reactiesnelheid; Kokervisus: het gezichtsveld wordt steeds smaller; Misselijkheid en braken, bij extreem alcoholgebruik zelfs tijdens de slaap; er ontstaat op die wijze een gevaar voor verslikken en verstikken.
Water drinken is de oplossing op ieder probleem en zo ook op de kater. Als jij brak bent voel jij je meestal erg uitgedroogd, dat is de alcohol die z'n nawerk doet. Drink daarom voor het slapen gaan twee of drie grote glazen water, zo tackel je de uitdroging.
Niet doen: cola drinken
Als je dacht dat cola tegen alles helpt, heb je het mis. "Dat moet je echt niet doen. In cola zit koolzuur en de naam zegt het al: dat is heel zuur. Je hebt door alle alcohol al een geïrriteerde maagwand en dan doe je er nog meer zuur bij, dat is geen goed idee.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Als je er erg gevoelig voor bent, kun je zelfs heftig gaan overgeven na alcohol. Daarna wordt de alcohol via je lever afgebroken. De afbraakproducten die hierbij ontstaan kunnen de misselijkheid verergeren. Als je veel gedronken hebt, duurt het langer voordat alle alcohol is afgebroken.