Op de website over cao's van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kunt u zien of een cao algemeen verbindend is verklaard. En voor welke periode dat het geval is. Let op: Het is aan cao-partijen om de vraag te beantwoorden onder welke cao u valt.
Op de website over cao's van het ministerie van SZW kunt u zien of een cao algemeen verbindend is verklaard.
Waar vind ik de cao's? De intersectorale collectieve arbeidsovereenkomsten kunnen geraadpleegd worden op de website van de Nationale Arbeidsraad. Via de module "CAO zoeken" is het mogelijk de originele tekst te raadplegen van de sectorale cao's die neergelegd werden na 1 januari 1999.
Een cao is bij wet niet verplicht. Dit betekent dat als er geen cao (ondernemings-cao of bedrijfstak-cao) van toepassing is, jouw werkgever zich niet hoeft te houden aan cao-bepalingen. Wel moet je werkgever zich houden aan minimaal de wettelijke bepalingen van de arbeidswetgeving.
Philips en de NS hebben bijvoorbeeld een eigen cao. Deze geldt voor alle bedrijven en werknemers in een branche, zoals de metaal-cao, de bouw-cao of cao voortgezet onderwijs. Ons land kent in totaal ongeveer tweehonderd bedrijfstak-cao's.
Indien er geen cao van toepassing is, dan is er binnen jouw organisatie mogelijk wel sprake van een personeelsregeling. Deze personeelsregeling is meestal opgesteld door de werkgever meestal in samenspraak met de ondernemingsraad. Hierin staan zaken zoals loonschalen, ziekteverzuim-reglement en gedragscodes.
Uw werkgever moet u minimaal het loon betalen dat in de cao staat. In uw cao kan ook staan of u recht heeft op een toeslag, bijvoorbeeld voor onregelmatige diensten of werken in het weekend.
Werk je in een bedrijf dat geen cao heeft? Dan kun je de hoogte van je loon vinden in de arbeidsovereenkomst. Soms heeft een bedrijf een aparte regeling met afspraken over je loon. Je hebt in ieder geval recht op het wettelijk minimumloon.
De minister van SZW mag een cao namelijk verplicht stellen (algemeen verbindend verklaren) voor alle werkgevers en werknemers in een bedrijfstak. Deze verplichting voorkomt dat werkgevers onderling op de arbeidsvoorwaarden concurreren.
Kunt u niet terecht bij de cao-partij (bijvoorbeeld omdat u geen lid bent)? Dan kunt u terecht bij het Juridisch Loket, een advocaat of uw rechtsbijstandverzekeraar. U kunt het meningsverschil ook voorleggen aan een geschillencommissie in de branche.
Om jouw loonbarema te raadplegen, kun je terecht op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg: werk.belgie.be. Je moet er je functieclassificatie en het nummer van je paritair comité ingeven.
Op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg vindt u de collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO's) ((opent in nieuw venster)) terug van uw paritair comité.
Meerdere arbeidsovereenkomsten
Het is mogelijk dat de werkgever met één medewerker twee (of meer) arbeidsovereenkomsten sluit. Dit kan om praktische gronden gebeuren, bijvoorbeeld wanneer een medewerker in deeltijd werkt op twee functies die in veel opzichten van elkaar verschillen.
Volgens ZZP Nederland horen zelfstandige ondernemers niet thuis in een cao. Een cao is een collectief arbeidscontract tussen werkgevers en werknemers. Zelfstandige ondernemers zonder personeel zijn geen werkgever en zeker geen werknemer.
U ontvangt in het 1e ziektejaar minstens 70% van uw loon en minimaal het minimumloon. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hier afspraken over staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Bent u ziek vanwege orgaandonatie, zwangerschap of bevalling? Dan krijgt u 100% van uw loon.
Cao Gemeenten 2021 - 2022
De Cao Gemeenten regelt de arbeidsvoorwaarden voor werknemers die in dienst zijn bij een gemeente. De huidige cao loopt van 1 januari 2021 tot en met 1 januari 2023. Op de website caogemeenten.nl staat de officiële tekst en de bijlagen.
Er zijn twee soorten cao's: de bedrijfstak-cao (ook branche-cao genoemd) en ondernemings-cao. Een bedrijfstak-cao is een collectieve afspraak die binnen een sector geldt. Deze geldt voor alle bedrijven en werknemers in een branche, zoals de metaal-cao of de bouw-cao. In Nederland zijn er ongeveer 250 bedrijfstak-cao's.
Als een goedbetaalde baan vinden voor jou erg belangrijk is, kun je als laatste kijken of de branche waarin je werkzaam bent jou wel genoeg (salaris) te bieden heeft. Volgens het onderzoek van RTLZ bieden de branches Techniek, ICT, Mondzorg en Bedrijfseconomie de beste (start)salarissen.
Nadelen CAO
Een CAO heeft voor sommigen ook een aantal nadelen: Als je niet tevreden bent over de CAO dan is het vaak wat lastiger om een uitzondering in je arbeidscontract te krijgen. De CAO geldt zeker niet altijd voor vakantiewerkers, uitzendkrachten en stagiaires.
Wat moet er minstens in een cao staan
Wanneer de cao enkel geldt voor één taalgebied (sommige sectorale cao's en ondernemings-cao's), volstaat de landstaal van het desbetreffende taalgebied. Schriftelijk: een cao mag nooit mondeling zijn. Er moet steeds een ondertekende overeenkomst aanwezig zijn.
Salarisgerelateerde toelagen omhoog vanaf 1 juli 2022
De salarisgerelateerde toelagen gaan vanaf 1 juli 2022 omhoog met 4,36%. Een voorbeeld hiervan is de vaste Toelage Onregelmatige Diensten (TOD) voor 55-plussers.
Het grootste voordeel is dat een werknemer zijn salaris niet in 12 delen maar in 13 delen krijgt uitgekeerd. Er zit minder tijd tussen de uitbetalingen en de werknemer krijgt dus één keer extra salaris per jaar ten opzichte van iemand met een maandsalaris. De werknemer krijgt dus vaker geld op zijn rekening gestort.
Sommige bedrijven hanteren als vuistregel een loonstijging van 3 tot 6 procent. Maar ook 5 tot 10 procent komt voor, vooral bij promoties die samenvallen met de (half)jaarlijkse loonstijging.
Zoveel stijgt jouw loon in de cao Metaal & Techniek
De gemiddelde totale loonsverhoging in 2022 is omgerekend 4,15%. Bovendien liggen de momenten van de loonsverhogingen kort op elkaar, waardoor de lonen binnen 11 maanden met 7,4% stijgen.